Kam letí kolibřík. Odposlechy Béma řeší policie i ODS

Martina Machová Radek Nohl Martina Machová, Radek Nohl, Jakub Novák
23. 3. 2012 15:01
Dobrodružství kamarádů "Kolibříka" a "Mazánka" zajímá policejní detektivy
Pavel "Kolibřík" Bém.
Pavel "Kolibřík" Bém. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Příběh o tom, jak dva kamarádi z tenisu - tehdejší primátor Pavel Bém a lobbista Roman Janoušek - vládli Praze, bude mít dohru na jednání špiček pražské ODS.

Pro Aktuálně.cz to řekl místopředseda pražských občanských demokratů Zdeněk Zajíček.

Kromě premiéra Nečase tak do aféry uniklých odposlechů mezi exprimátorem Bémem a podnikatelem Janouškem promluví i Bémovi spolustraníci.

Obsahem nahrávek se začala zabývat i kriminálka.

Podle policejního prezidenta Petra Lessyho začali detektivové odposlechy analyzovat a prověřují, zda v některém z případů nebyl spáchán trestný čin.

"Ty informace ze zveřejněných materiálů jsou natolik závažné, že se tím Úřad služby kriminální policie a vyšetřování ve spolupráci s dalšími útvary začal zabývat," potvrdil Aktuálně.cz Lessy.

Odposlechy uniklé z BIS do agentury ABL a zveřejněné deníkem MF Dnes ukazují, jak zásadní vliv měl Janoušek na rozhodování na pražském magistrátu v době Bémova působení.

Mazánek má problém

  • Poté, co se v médiích objevily nahrávky hovorů s bývalým primátorem Pavlem Bémem, srazil lobbista Roman Janoušek v pátek dopoledne v Michli ženu.
  • Podle policistů chtěl z místa nehody ujet. Když ho dostihli, zjistili, že řídil opilý. Podle policistů nadýchal 2,2 promile.
  • Žena, která po nehodě zůstala ležet na silnici, byla podle mluvčí pražské záchranné služby Jiřiny Ernestové převezena s otřesem mozku do motolské nemocnice.
  • "Je na jednotce intenzivní péče, má mnohočetná zranění. Její stav je vážný," řekla Aktuálně.cz mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Podle Zajíčka by to mělo být jedno z témat pondělního jednání vedení strany, kde se také rozhodne o tom, zda rada vybídne Béma k odchodu, či zvolí jiný postup.

"Budeme o tom diskutovat, ale zatím nechci nic předjímat," řekl Zajíček.

Další z místopředsedů pražské ODS, poslanec Marek Benda, hodlá další postup nechat na výsledcích policejního vyšetřování a Bémova vlastního rozhodnutí.

Podle svých slov si byl nadstandardních vztahů Janouška a Béma vědom ještě v dobách, kdy byl Pavel Bém oblíbencem novinářů, kteří ho dnes kritizují.

"Svůj boj v Praze za očistu radnice jsem úspěšně vybojoval již v uplynulých letech. Nyní se nehodlám zapojit do zpravodajských her pana Kmenty," vysvětluje svůj postoj Benda.

Rozhodnutí ohledně poslaneckého mandátu je podle něho pouze na Bémovi, vliv na Prahu už stejně nemá. "Navíc odmítám řídit své rozhodování podle nezákonně získaných odposlechů," brání se Benda.

"Jen žádný hon na čarodějnice"

Obdobně hovoří i pražská poslankyně a členka bezpečnostního výboru sněmovny Jana Černochová. I ona upozorňuje, že o tandemu Bém-Janoušek si dlouhá léta "cvrlikali vrabci na střeše", nicméně na základě novinových článků nelze spustit hon na čarodějnice.

"Nejprve se musí prošetřit, jestli jsou nahrávky autentické, jednotlivé pasáže nejsou vytrhané z kontextu," komentovala obsah nahrávek.

"Pak je samozřejmě důležité zjistit, jak a komu unikly. Přeci jen, každý v demokratické zemi má právo na spravedlivý proces, a tedy i Pavel Bém," vysvětlovala, proč se k celé věci staví spíše zdrženlivě.

 

Právě se děje

Další zprávy