Kalousek: Zeman dělá propagandu Kremlu, demokratické strany musí najít společného protikandidáta

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková, Jiří Kubík
27. 11. 2015 13:35
Miroslav Kalousek, který o víkendu na sněmu TOP 09 vystřídá v roli předsedy odcházejícího Karla Schwarzenberga, v rozhovoru překvapivě promluvil o nutnosti spolupráce demokratických stran. Definuje přitom jejich dva společné zájmy: obranu svobodného prostředí proti zájmům Andreje Babiše a proti nebezpečnému populismu Miloše Zemana. Kalousek proto už brzy očekává, že demokratické strany začnou hledat společného kandidáta pro prezidentské volby 2018. "Jediné jméno, na které bych zatím přišel, je Magda Vašáryová. Ale to není česká státní občanka. Leda že by ji s námi chtěli vyměnit Slováci za Andreje Babiše. To by byl kšeft, za který bych si i připlatil," říká.
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: DVTV

O víkendu má TOP 09 sněm, kde budete zcela jistě zvolen předsedou. Berete svou kandidaturu jako přirozené právo spoluzakladatele strany, nebo jako chytrý tah, jak může TOP 09 co nejlépe uspět v příštích volbách?

Zajímalo by mě, jak jste přišel na to předem jasné zvolení.

Jste jediný, kdo kandiduje. Takže jiná možnost se zatím nejeví.

Ale kandidovat může kdokoliv. Svoji kandidaturu neberu jako právo, ale jako povinnost. Povinnost, na kterou jsem se dlouho připravoval. Je jisté, že Karel Schwarzenberg neodchází, zůstává s námi, ale jisté povinnosti nemůže vykonávat donekonečna, věk a zdravotní handicapy jsou poměrně spravedlivé - ty se nevyhýbají nikomu.

Důležité je, že na hodnotových principech TOP 09 se nic nemění, jen se trochu mění priority, o které chci zápasit. Když jsme před šesti lety TOP 09 zakládali, tak jsme jako smysl vlastní existence definovali obhajobu konzervativních idejí proti idejím socialistickým a levicově liberálním s jednoznačně proevropským směřováním v naprosto svobodném demokratickém prostředí.

A to se mění?

Své ideje hájíme pořád, ale možná jsme před těmi šesti lety to svobodné prostředí naivně chápali jako samozřejmost. Doba se dramaticky změnila a ono svobodné prostředí samozřejmostí být přestalo. Příští týdny, měsíce a pravděpodobně i roky máme jeden historický úkol – toto svobodné prostředí hájit. Bojovat za svobodu a plnohodnotnou demokracii. A v tom je nám spojencem úplně každý, kdo má stejný zájem. I demokratická levice.

Takže ČSSD?

Ano, třeba. Myslím, že teď je historickým úkolem všech demokratických stran, i demokratické levice, s níž logicky nemůžeme mít stejný pohled na liberální model kapitalismu a míru přerozdělování ve společnosti, aby našly minimální průnik na obhajobu plnohodnotné demokracie.

Karel Schwarzenberg sice odchází z čela TOP 09, ale ještě jedna těžká mise ho čeká. Naučit předpokládaného nástupce Miroslava Kalouska umění předsednictví. Tomu to v posledních dnech vyloženě nejde.
1:54
Karel Schwarzenberg sice odchází z čela TOP 09, ale ještě jedna těžká mise ho čeká. Naučit předpokládaného nástupce Miroslava Kalouska umění předsednictví. Tomu to v posledních dnech vyloženě nejde. | Video: David Klimeš

Jak by taková spolupráce s ČSSD měla vypadat? Prý dokonce uvažujete o nějakém memorandu, v němž byste vyjádřili premiérovi Sobotkovi podporu v některých otázkách. To je první krok ke spolupráci s levicí?

Chápu, že to logicky takhle vezmete, ale není to tak, že musíme najít nějaký průnik s levicí, tak jí nabídneme memorandum. Změnilo se prostředí domácí a mezinárodní, musíme ochránit zahraniční směřování a kredit České republiky. Vláda je v mimořádně složité situaci vzhledem k imigrační vlně a boji s terorismem. Domnívám se, že je možné, aby pravicové i levicové demokratické strany našly společnou řeč a spojily síly na obranu domácího prostředí jak bezpečného, tak demokratického. To znamená spojit se také proti hnědnutí společnosti, které hrozí.

Nemáme pocit, že by vláda v rámci zvládání imigrační vlny nějakým způsobem chybovala nebo propadala hysterii a zároveň něco zanedbávala. Tak, jak jsme k vládě poměrně nemilosrdní a kritičtí v otázce rozpočtu a naprosto nesmyslných a zbytečných regulací, tak v této otázce bychom rádi premiéra podpořili.

Antizeman, Antibabiš

A bavíme se o podpoře premiéra, nebo celé vlády? Protože vicepremiér Babiš se občas vyjadřuje odlišně.

My bychom rádi podpořili celou vládu, kdyby mluvila jedním hlasem. Pan Babiš, byť je první místopředseda vlády, tak zvládá dokonale opoziční rétoriku v jakémkoli zásadním vládním tématu. On za to nese prvořadou odpovědnost a pak v médiích mluví jako zásadní kritik těchto opatření. Mně to hlava nebere, ale někteří jeho voliči mu to pravděpodobně konzumují.

Ve čtvrtek jste se jasně postavil na stranu premiéra Sobotky i v jeho sporu s prezidentem o Zemanově účasti 17. listopadu na demonstraci islamofobů. Prezident nazval premiéra drzým klukem, vy jste to odsoudil. Nebudete chtít nakonec i se Sobotkovou ČSSD vytvořit nějakou protizemanovskou platformu?

Jestliže se postavíme čelem snahám, které evidentně snižují kredit České republiky v zahraničí, které se snaží deformovat demokratické prostředí, kumulovat moc, odstranit brzdy a pojistky dělení moci, a jestli tomu někdo chce říkat Antizeman nebo Antibabiš, je to jeho věc. Ale není to anti-, je to zásadně pozitivní. Je to pro svobodnou a demokratickou zemi. A pro její západní orientaci. Jsou to pozitivní témata.

Tu otázku můžeme vztáhnout i ke kampani před další prezidentskou volbou. Bude to sice až za dva roky, ale to není tak daleko. Už v tomhle směru přemýšlíte o nějaké společné taktice?

Žádná oficiální jednání nevedeme, ale uplyne jen málo týdnů a budeme si v kuloárech povídat o tom, co bude, až to bude. Protože to opravdu není tak daleko. Pan prezident Zeman je mistrným populistou, který dokáže svým posluchačům říkat přesně to, co chtějí slyšet. A neobtěžuje se těmi, o kterých ví, že ho volit nebudou. Takže to nebude jednoduché, postavit kandidáta, který by ho mohl porazit. Vůbec bych se nebránil kandidátovi, kterého by mohly podpořit všechny prozápadní síly.

Schwarzenberg: Úplně nekončím. Kvůli Babišovi a Zemanovi
Autor fotografie: Lukáš Bíba / Economia

Schwarzenberg: Úplně nekončím. Kvůli Babišovi a Zemanovi

Proč jste se rozhodl skončit v čele TOP 09?
Poslední kopanec, který jsem dostal, byla tiskovka ve Sněmovně, kde jsem ani se sluchátky neslyšel otázky novinářů. To jsem si řekl, že je na čase, abych šel.

V politice ale nekončíte úplně. Co vás k tomu vede?
Jsou to dvě osoby v české politice, které mě pořád velmi silně motivují - Miloš Zeman a Andrej Babiš.

Kdo by měl být vaším nástupcem?
Miroslav Kalousek je nejlepší kandidát, kterého máme. On byl bezpochyby finanční a hospodářská autorita, ale teď - nevím, jestli jste to vypozorovali - se vyjadřuje i k jiným tématům a musím říct, že velice dobře.

Zdroj: Václav Dolejší

To znamená?

Tady jde o zahraniční směřování, o zahraniční kredit České republiky, který může stejně dobře držet prezident levicový jako pravicový, hlavně když bude demokratický. Vůbec bych se nebránil tomu hledat a najít tu vhodnou osobou společně se všemi ostatní demokratickými stranami. A mám dojem, že ony taky ne. Jde nám o to, najít osobnost, která bude držet zahraničně politický azimut České republiky tak, jak ho založil Václav Havel a jak ho prohluboval Karel Schwarzenberg a celá řada dalších premiérů a ministrů zahraničí. Azimut, se kterým prudce trhnul pan prezident Zeman. Symbolicky v okamžiku, kdy se svými ruskými přáteli zjevně dělá propagandu Kremlu.

Vytočím se kvůli hloupostem

Máte svůj tip na takového prezidentského kandidáta?

Jako zkušený politik bych vám řekl, že máme v hledáčku několik potenciálních partnerů a nemůžu říci ani jedno jméno. Ale odpovím upřímně – jediné jméno, na které bych zatím přišel, je Magda Vašáryová. Ale to není česká státní občanka. Leda že by ji s námi chtěli vyměnit Slováci za Andreje Babiše. To by byl kšeft, za který bych si i připlatil.

Reálnější odpověď nemáte?

V tuhle chvíli ne.

Na závěr: odcházející předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nám v rozhovoru řekl, že by vám doporučil převzít od něj trochu flegmatismu a ubrat na cholerismu. Co na to říkáte?

Nevím, jestli se to dá. Kdyby to šlo, tak já bych si od něj pro určité chvíle trochu flegmatu vzal. Myslím, že ve skutečně vypjatých chvílích dokážu být mimořádně chladnokrevný. Kdyby to tak nebylo, tak bych nebyl tak dlouho na scéně. Ale je pravda, že se někdy dokážu skutečně nesmírně vytočit kvůli hloupostem, a to je samozřejmě slabina, kterou bych si mohl odpustit.

 

Právě se děje

Další zprávy