Kalousek považuje svůj podíl na ProMoPro za nesmysl

Domácí Domácí
6. 7. 2011 14:18
Reportáž, kterou odvysílala Česká televize, je podle ministra účelově sestříhaná
Miroslav Kalousek přiklepl v březnu 2009 Alexandru Vondrovi dalších 400 milionů.
Miroslav Kalousek přiklepl v březnu 2009 Alexandru Vondrovi dalších 400 milionů. | Foto: Jan Langer

Praha - Miroslav Kalousek odmítá jakoukoliv spoluzodpovědnost za kauzu ProMoPro.

Reportáž, kterou v pondělí odvysílala Česká televize a která uvedla, že schválil peníze navíc pro evropské předsednictví a pomáhal je ministru obrany Alexandru Vondrovi shánět, je podle něho účelově sestříhaná. "Reportéři nic neodhalili, pouze si odmítli přečíst zákon o rozpočtových pravidlech," řekl ministr financí serveru iDnes.cz.

Podle Kalouska zákon jednoznačně definuje povinnosti a odpovědnosti.

"Ministr financí samozřejmě navrhuje do vlády pro každého ministra nějaké objemy prostředků. Nicméně za to, že s těmi prostředky bude nakládáno s péčí řádného hospodáře, podle zákona odpovídá právě každý ministr jako správce své rozpočtové kapitoly, stejně jako za stanovení objemu prostředků," vysvětlil.

Evropské předsednictví bylo prioritou

Vicepremiér Alexandr Vondra si měl dalších téměř 400 milionů korun na šéfování Unii vyžádat týden potom, co byla vládě Mirka Topolánka uprostřed českého předsednictví EU vyslovena nedůvěra.

Podle informací pořadu Reportéři ČT mu je přitom v březnu 2009 přiklepl - a navíc i pomáhal sehnat - jeho současný nejhlasitější kritik, ministr financí Miroslav Kalousek.

"Mě žádal místopředseda vlády pro evropské záležitosti, zda bude možné ve vládní rozpočtové rezervě najít takový objem prostředků, a to s odůvodněním, že má mnohem více akcí. Evropské předsednictví bylo v té době samozřejmě prvořadou prioritou, vládě jsem tedy garantoval, že peníze v rozpočtové rezervě budou. Ale rozhodně jsem negarantoval - a ani nemohl, neměl jsem na to zákonnou pravomoc - že s těmi prostředky bude nakládáno efektivně," vyjádřil se Kalousek.

Peníze skončily na soukromých účtech

Firma ProMoPro získala od vlády na předsednických dodávkách od ledna do prosince 2009 přes pět set milionů korun.

Podepsal ji tehdejší šéf Úřadu vlády Jan Novák, spojenec ex-premiéra Topolánka, který se hájí tím, že jeho podpis byl pouze formální.

Podle šetření ministerstva financí skončilo zhruba 135 milionů korun v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Policie také šetří čtyřicet milionů korun, které měly jít z předsednických peněz na soukromé účty majitelů firmy ProMoPro.

Policie kauzu údajně předražených zakázek stále vyšetřuje, nikdo zatím nebyl obviněn.

 

Právě se děje

Další zprávy