K práci Ištvana a Bradáčové nemám výhrady, říká Zeman

Tomáš Fránek
11. 10. 2013 7:15
Nezávislé instituce měří všem stejně, říká nejvyšší státní zástupce.
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. | Foto: Jan Langer

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nemá žádné výhrady k práci vrchních státních zástupců Ivo Ištvana a Lenky Bradáčové. Zeman to uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz, prvním velkém interview, které poskytl od vypuknutí kauzy, v níž byla z podplácení a zneužití zpravodajské služby obviněna Jana Nagyová, šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase

Ištvan je právě za postup v kauze Jany Nagyové (dnes již Nečasové) ostře kritizován především ze strany politiků, Bradáčové je v poslední době vytýkána její personální práce v čele pražského Vrchního státního zastupitelství. 

"Já nemám námitky k práci ani jednoho z vrchních státních zástupců. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci mělo výhodu, že vzniklo na zelené louce a všichni státní zástupci tam přicházeli z justičních složek. Navíc Ivo Ištvan tam působí téměř celou dobu," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Pavel Zeman.

"O to horší pozice je na Vrchním státním zastupitelství v Praze. Myslím si, že paní doktorka Bradáčová na sebe vzala veliký úkol, snaží se změnit procesy, které platily na tomto státním zastupitelství, což myslím, že se jí daří. S oběma vrchními státními zástupci jsem v takřka každotýdenním kontaktu a situaci na obou pracovištích probíráme a kromě jiného mám zprávy i zevnitř úřadů.  A personální problémy tam vůbec nevidím," říká Zeman.

Aktuálně.cz: Přes vaši spokojenost s prací vrchních státních zástupců se čas od času spekuluje jak o odvolání vrchních státních zástupců, tak i přímo o vašem odchodu z funkce. Cítíte v této chvíli nějaké ohrožení?

Když slyším tyto komentáře, tak to vyvolává úsměv na mé tváři. Pořadí, ve kterém jsou spekulace o odvolání zmiňovány, je špatné. Aby byla odvolána doktorka Bradáčová, musím být odvolaný já. Jenom tak by byla možnost podat návrh na odvolání pražské vrchní státní zástupkyně. To stejné platí i u Ivo Ištvana. Kdyby měla paní ministryně spravedlnosti nějaké výhrady, tak by to první řekla mně.

Aktuálně.cz: Jak hodnotíte podrobně rozebíraný a často kritizovaný postup Ivo Ištvana v kauze Nagyová a exposlanců ODS?

K tomu se nyní nemůžu vyjadřovat. Je totiž možné, že budu jako dohledový orgán rozhodovat v budoucnu o opravných prostředcích.

Aktuálně.cz: Ve výroční zprávě za loňský rok zmiňujete, že boj s korupcí v Česku má ještě mezery. Kde je vidíte?

Před několika týdny jsem viděl výsledky průzkumu veřejného mínění, podle kterého ještě před dvěma roky pouze 24 procent lidí věřilo, že se s korupcí něco děje. Letos je to už 51 procent, což nevystavuje úplně špatné vysvědčení, posun je tam znát. Proč ještě říkám, že nejsem úplně spokojen, je to, že korupce je celkem zvláštní a specifický fenomén a jako takový si zaslouží speciální přístup. Skutečně si myslím, že je potřeba zřídit speciální protikorupční úřad, kde by byli specializovaní státní zástupci zaměřující se na korupci a na úrovni policie by si mohli vybrat policisty, se kterými budou korupci stíhat.

Aktuálně.cz: V čem je stíhání korupce tak specifické, že vyžaduje speciální úřad?

Jestliže už ke korupci došlo, tak se velmi těžko získávají důkazy. Své kouzlo má stíhání korupce online, ale k tomu potřebujete operativní práci policie. To znamená, že musíte zjistit, kde se vytváří korupční prostředí, a zvolit vyšetřovací metody. K tomu potřebujete státního zástupce, který tyto metody dobře zná a dovede je velice dobře používat. A potřebujete policisty, kteří to provedou. Mezi všemi těmito složkami potřebujeme základní vztah důvěry. Na policii jsou v současné době policisté, kteří za sebou mají úspěšné vyšetřování korupčních kauz a v tomto směru by byla škoda nevyužít jejich zkušeností.

Aktuálně.cz: Budete tedy dál vznik speciálního protikorupčního úřadu, jehož přípravu zatím ministryně spravedlnosti zastavila, prosazovat?

Je to moje představa. Ministryně spravedlnosti zákon stáhla z projednávání ve sněmovně. Nutno ale říci, že následně na to byla sněmovna rozpuštěna a veškeré nedokončené legislativní práce by stejně padly pod stůl. V současné době na podobě zákona pracujeme. Ten zákon se píše takovým způsobem, aby byl stručnější a možná v některých pasážích přesnější.

Aktuálně.cz: Máte dost státních zástupců, kteří se v dané problematice orientují a mohou na speciálním úřadu pracovat?

Bezesporu ano. Na specializovaném úřadě má pracovat zhruba patnáct státních zástupců, podle mého nebude problém takový úřad obsadit.

Aktuálně.cz: Jak moc bude vznik a fungování protikorupčního úřadu stát?

Vstupní náklady jsou plánovány na sto milionů korun, což mně při plánovém rozpočtu České republiky zas tak výrazně moc peněz nepřijde. A ten speciální úřad bude peníze šetřit. Za prvního půl roku 2013 máme z trestné činnosti zajištěno na šest miliard korun, to je nejvíc za posledních několik let. A právě speciální úřad se bude zabývat takovými případy. Kdyby jenom třetina propadla státu, tak v těch dvou miliardách je sto milionů obsaženo několikrát.

Aktuálně.cz: V poslední době ale také zaznívaly výroky o přílišné moci státních zástupců a policejních důstojníků. Nebojíte se, že politici budou chtít znovu omezovat nezávislost státních zástupců?

Já stále doufám, že v této zemi panuje přesvědčení, že je dobré mít silné a nezávislé státní zastupitelství. Někdy se vynoří obavy, zda státní zástupci nenadužívají odposlechů nebo domovních prohlídek. To je jedna strana mince. Ale pokud by se stalo opravdu něco závažného, tak může nastat opačná reakce - objeví se hlasy, co dělá státní zastupitelství, proč nekoná. Vždy je nutné najít určitou rovnováhu. Jestliže máte nějakou instituci skutečně nezávislou, tak musí být nezávislá za každé situace. Nehledě na to, že nezávislé instituce měří všem stejně, státní zastupitelství tak postupuje, aniž se dívá napravo či nalevo.

Aktuálně.cz: Jste připraveni kromě korupce na té vysoké úrovni stíhat i tu drobnější na úrovni města a obcí?

Věřím, že ano, není to jenom otázka pro státní zastupitelství. Když se ale podíváte třeba na Generální inspekci bezpečnostních sborů, tak ta zavedla testy spolehlivosti. Je to dobře zpracované opatření, které podle mého pomohlo v oblastech, jako je třeba dopravní policie, kde se mluvilo o korupci v hojné míře. V tomto směru jde o velmi dobré opatření. A myslím, že státní zástupci jsou připraveni řešit  i drobnější korupci. Fenomén korupce je prostě nutné přetavit do toho, aby korupce byla něco společensky nepřijatelného.

 

Právě se děje

Další zprávy