Zklamání v Praze. Jourová dostala justici a rovnost pohlaví

Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková ČTK Mikuláš Klang, Lucie Stuchlíková, ČTK
Aktualizováno 10. 9. 2014 18:27
Budoucí česká eurokomisařka dostane v Evropské komisi portfolio justice, spotřebitele a rovnost pohlaví. Po veřejném slyšení v Evropském parlamentu podá Věra Jourová demisi - prý i kdyby neprošla.
Věra Jourová
Věra Jourová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně Věra Jourová bude mít v Bruselu na starosti justici, péči o spotřebitele a rovnost pohlaví. Informace se ve středu po poledni objevila na stránkách Evropské komise, na twitterovém profilu ji jako jeden z prvních potvrdil i státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Jourová tak nezískala žádné ekonomické portfolio, jak si přál předseda vlády Bohuslav Sobotka. "Jedná se o středně významné portfolio. Jak otázka justice, tak ochrany práv spotřebitelů, když se dobře uchopí, může být zajímavou oblastí," prohlásil s tím, že stejnou kompetenci dříve vykonával například komisař za Francii nebo Itálii. "Ale není to to, co Česká republika chtěla," připustil Sobotka.

Sama Jourová se domnívá, že výběr portfolia ovlivnilo její právnické vzdělání. "Za neúspěch to nepovažuji, určité zklamání ale cítím," řekla ČTK stávající ministryně za ANO.

Šéf hnutí ANO a místopředseda vlády Andrej Babiš však otevřeně hovoří o tom, že výsledek jednání je prohrou. "Považuji to za zklamání, je to neúspěch, myslel jsem, že dostaneme lepší portfolio," komentoval rozhodnutí designovaného předsedy komise Jean-Clauda Junckera.

Deníku Aktuálně.cz Babiš ještě řekl, že to může být i důsledek toho, jak k Evropské unii přistupovaly předchozí vlády. "Snažíme se to napravovat, ale už máme nějakou pověst," povzdechl si. Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek pak dodal, že výsledek jednání může naznačovat, že jsme v Unii vnímáni jako malá země.

Opozice: Jde o selhání české diplomacie

Jako jasný diplomatický nezdar vlády považuje nominaci Jourové i místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. "Vzhledem k tomu, že vláda mnohokrát opakovala, že bude usilovat o ekonomické portfolio, tak jde o zjevný neúspěch," prohlásil. Nynější europoslanec za TOP 09 a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na Twitteru dodal, že z pohledu ČR jde o slabé portfolio.

Podle šéfa ODS Petra Fialy je oblast přidělená Jourové pro Českou republiku nevýhodná. "Je to portfolio, o které jsme neměli zájem, a paní Jourová s ním nemá žádné zkušenosti." 

Podle státního tajemníka Prouzy však justice znamená významné posílení oproti stávajícímu portfoliu rozšiřování EU, které zastává Štefan Füle. "Navíc máme šéfa výboru JURI (pro právní záležitosti, pozn. red.) v EP, takže máme oblast evropské spravedlnosti z obou stran," napsal Aktuálně.cz Prouza.

Původně se spekulovalo o tom, že by Jourová mohla získat portfolio dopravy nebo regionální politiky. Právě ta také byla mezi oblastmi, o které Česká republika nejvíce usilovala.

Jourová: Demisi podám v každém případě

Věra Jourová po veřejném slyšení v Evropském parlamentu podá demisi na ministerský post, i kdyby nakonec do Evropské komise neprošla. Slyšení před europoslanci, kteří musí novou komisi potvrdit jako celek, začínají 29. září a potrvají zřejmě do 9. října. Ministryně pro místní rozvoj to ve středu řekla v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

"Budu podávat demisi okamžitě po veřejném slyšení v Evropském parlamentu. Domnívám se, že podám demisi, i kdybych neprošla," řekla Radiožurnálu. Podle ní by ani předseda ANO Andrej Babiš nechtěl mít ministryni, která zklamala v takto významném momentu.

Jourová už dříve uvedla, že by na své pozici ráda viděla svou náměstkyni Kláru Dostálovou. Babiš zatím na návrh na jmenování Dostálové nereagoval.

 

Právě se děje

Další zprávy