Jednání a obstrukce. Sněmovna se vrátí k služebnímu zákonu

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 23. 7. 2014 7:14
Vládní koalice se ještě před třetím čtením služebního zákona sejde s opozicí, aby jednala o jejích podmínkách. Obstrukcím se však stejně nevyhne.
Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek
Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek | Foto: Vojtěch Marek

Praha – Celkem šest zákonů ve třetím čtení zbývá ve středu projednat Poslanecké sněmovně. Přesto je však jen málo pravděpodobné, že ten samý den mimořádná schůze skončí. Opoziční ODS a TOP 09 totiž hodlají jednání natahovat, kvůli služebnímu zákonu, který je na seznamu poslední.

"Budeme se věnovat podrobné debatě během třetího čtení, odhaduji, že to bude trvat několik dnů," naznačil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura v České televizi. Jednací řád Sněmovny však poslancům umožňuje projednávat zákony ve třetím čtení pouze ve středu a v pátek, navíc od devíti hodin od rána do dvou hodin odpoledne.

"Několik dnů" tak může znamenat několik týdnů. "Věřím, že koalice tento čas využije k tomu, aby s námi seriózně a vážně jednala o podobě služebního zákona. Pokud se dohodneme, tak jsme schopni během dvou tří dnů dát zadání legislativních úprav a pak to může být za dva tři týdny připraveno tak, aby to hladce prošlo Sněmovnou," dodal Stanjura.

Před služebním zákonem jednání

Koalice se přitom s opozicí ještě před tím, než se o služebním zákonu opět začne jednat, chce sejít. Pokud se podaří prohlasovat pět zmíněných norem, bude s největší pravděpodobností následovat přestávka, během které politici sednou k jednomu stolu.

"Nedokážu odhadnout, nechci spekulovat. Naším cílem je služební zákon schválit co nejdřív, aby začal platit od prvního ledna," řekl deníku Aktuálně.cz předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek na dotaz, zda už během středy jednání někam mohou posunout.

Podle něj jsou požadavky, které minulý týden představil Stanjura s Miroslavem Kalouskem, k diskusi. To už koneckonců minulý týden naznačil i Faltýnkův stranický šéf Andrej Babiš. "Některé ty nápady opozice si myslím, že jsou k zamyšlení, a měli bychom o tom s nimi diskutovat," prohlásil.

Konkrétně by mělo jít třeba o zrušení generálního ředitelství. O tom ale odmítá diskutovat sociální demokracie, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dokonce takový požadavek označil dokonce za vydírání.

Faltýnek ale jako problematickou vidí spíš podmínku, aby náměstci pod služební zákon nespadali. "Tím by se nic nezměnilo, to postrádá logiku," prohlásil.

Jak ale Aktuálně.cz řekl Kalousek, čtyři představené podmínky jsou minimum, ze kterého opozice nehodlá ustoupit. "Pokud je vládní koalice považuje za přijatelné, pak se můžeme bavit o proceduře," konstatoval směrem ke středečnímu jednání.

Návrh je kompromis, opozice měla dát pozměňovací návrhy

Velké ústupky si však zatím nedovede představit místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). "Chtějí po nás obecné věci a my jim máme napsat pozměňovací návrh? To je přece naprosto bizarní. Pokud něco chtějí, tak ať předloží pozměňovací návrh," říká před středečním jednáním předseda lidovců. Podle něj navíc některé pozměňovací návrhy jdou proti samotným požadavkům opozice.

Sám navíc nevidí příliš možností, kam by mohla vláda ustoupit. "Krváceli jsme na tom několik měsíců, aby se na něčem koalice dohodla. To také můžeme najít 15 věcí, které by nám nevadily. A každý si začneme dělat svoje a celé se to rozpadne," upozorňuje Bělobrádek.

 

Právě se děje

Další zprávy