Je promigrační a poslouchá Merkelovou, kritizuje Okamura Babiše. SPD mění rétoriku vůči ANO

Jakub Zelenka Jakub Zelenka
8. 7. 2018 19:30
Tomio Okamura každodenně kritizuje premiéra Andreje Babiše. Jeho rétorika se vyostřila poté, co se SPD dostalo mimo hru v koaličním jednání.
Tomio Okamura.
Tomio Okamura. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury přitvrdila rétoriku proti Andreji Babišovi a hnutí ANO. Došlo k tomu poté, co se ČSSD v celostátním referendu rozhodla, že půjde do nové vlády s ANO s podporou komunistů.

Neuplyne den, aby se Okamura do Babiše nestrefoval. Přitom v řadě témat našly obě strany shodu a hlasovaly spolu ve sněmovně. Možnou koalici mezi SPD a hnutí ANO nastiňoval i prezident Miloš Zeman.

"Snaha zalíbit se za každou cenu Bruselu je zcela jasná. On, který od počátku kariéry otevřeně podporuje migraci, prosazoval například bezvízový styk s islámským Tureckem a Ukrajinou. Podporuje nepřetržitě promigrační a bruselskou ČSSD," říká Okamura na jednom z mnoha svých videí na Facebooku.

Podobné příspěvky vydá předseda SPD i dva za den. Od konce referenda ČSSD jich bylo přes dvacet. Okamura se snaží vykreslit Babiše jako politika, který podporuje migraci a poslouchá německou kancléřku Angelu Merkelovou.

"Německý tisk otevřeně spekuluje o zákazu spolupráce s SPD, který dala Andreji Babišovi kancléřka Merkelová," tvrdí Okamura a odkazuje na informace německého Die Tageszeitung. Ten však necitoval zdroje z okolí německé kancléřky, ale to co údajně znělo v kuloárech.

Rozsah témat, která Okamura premiérovi vyčítá, však nekončí jen u migrace a diplomacie. Jednou šéf SPD tvrdí, že Babiš dosazuje vlastní lidi do představenstva ČEZ a tím podnik privatizuje, jindy zase vyčítá údajný příklon premiéra k euru.

Podle politologa Josefa Mlejnka je nyní SPD už jasně v opozici a potřebuje se proti vládě vymezit. "Možná spoléhali na variantu, že by předchozí vládu podpořili a byli ve hře jako podpůrný element. Proto postupovali umírněně a nyní, když se na vládě podílet nebudou, pro ně není důvod se chovat jinak," míní Mlejnek.

Premiér Babiš od sestavení koalice s ČSSD také SPD otevřeně kritizuje a označil ji pro francouzský deník Le Figaro za extremistickou stranu. "Ve Francii máte miliony lidí ze severní Afriky, kteří přišli pracovat a zůstali. To samé v Německu. Ale u nás máme z tohoto systému obavy, a máme extremistické hnutí SPD, které tohoto strachu využívá," řekl Babiš novinám.

Podle Mlejnka ale SPD mosty s ANO nepálí. "V průzkumech strana ztrácí preference a také se blíží komunální volby. Jsou nyní v opozici a potřebují se vůči vládě vymezit. Hrají to proto na migraci. Chtějí říct, že vláda je měkká a oni by postupovali v těchto otázkách jinak," dodal Mlejnek.

ANO a SPD s podporou komunistů v řadě otázek hlasovala postupně. Někdy i v rozporu s tím, pro co zvedli ruku poslanci ČSSD. Naposledy se to ukázalo během kauzy novičok. Pomyslná koalice s SPD zablokovala ve sněmovně debatu o výrocích prezidenta.

 

Právě se děje

Další zprávy