Jan Fischer: Teď připravíme nový vládní program

Kateřina Eliášová
25. 9. 2009 18:10
Premiér: Čeká nás rozpočet, eurokomisař, privatizace i obří ekologická zakázka
Poděkování poslancům za důvěru.
Poděkování poslancům za důvěru. | Foto: Jan Langer

Praha - Pro premiéra Jana Fischera a jeho ministry byl pátek 25. září prvním větším střetem s rozhádanými politiky.

Stupňující se požadavky politických stran na zásahy do takzvaného Janotova úsporného balíčku přiměla předsedu vlády zdvihnout varovný prst. Fischer politikům oznámil, že případný krach již uzavřené dohody může znamenat rychlý konec vlády.

ODS a ČSSD si tedy nakonec podaly ruce a spolu s dalším stranami (vyjma komunistů) hlasovaly pro kompromis. Fischerův kabinet tak teď může připravit návrh státního rozpočtu se schodkem 162,8 miliard korun - tedy o 68,2 miliardy méně, než by tomu bylo bez přijetí úsporných opatření.

Kabinet, který měl vládnout jen do předčasných voleb počátkem října, teď má navíc dalších osm měsíců. Premiér chce nyní se svými ministry zformulovat nové programové prohlášení a seznámit s ním poslance. Zda si znovu řekne o důvěru, teď ale není jisté.

"Já se nebráním tomu, abych program prezentoval na jednání sněmovny. Považoval bych to za slušné, bude to veřejně známý dokument. Jakým způsobem se bude projevovat podpora či důvěra vládě, to nechme ještě na výsledku jednání s politickými stranami," řekl premiér na tiskové konferenci po zasedání sněmovny.

Nejbližší úkol, který teď vládu čeká, je předložení státního rozpočtu. Jaké další cíle si kladete?

Bude toho nesmírně mnoho. Kromě státního rozpočtu si vláda musí především vytvořit program. Je zcela legitimní, aby i politické strany přemýšlely - možná v první řadě ony - o rekonfiguraci mandátu tak, jak by měl vypadat do doby řádných voleb.

Své další kroky tedy budete disktutovat s politickými stranami?

Foto: Ludvík Hradilek

Ano. Narozdíl od dubna, kdy se formuloval program této vlády, bude součástí těchto jednání další aktivní hráč, a to představitel této vlády. Ten bude s politiky o programu vyjednávat, čili to nebude čistá odvozenina debat politických subjektů. Očekávám také, že u těchto jednání bude i předseda vlády.

Znamená to tedy, že připravíte nové programové prohlášení vlády...

Vláda sama si teď bude muset najít svůj program, a to v legislativních i nelegislativních oblastech. Musí si také říct, kterými prioritami se hodlá do období voleb zabývat. Takový program tady zatím není a ani nemohl být. Nepočítali jsme s tím, je to nová situace a tento protor je potřeba vyplnit a s politickými subjekty najít na prioritách a programu shodu.

Už víte, které konkrétní věci vás čekají?

Jsou tu věci, které jsou neodkladné, které je třeba řešit, byť jsme s tím nepočítali. Ať už jsou to různé typy privatizací, pokračování prací na důchodové reformě, výběr eurokomisaře a mnoho dalších, se kterých se budeme muset vyrovnat.

Půjdete si znovu pro důvěru?

První nechme proběhnout jednání, bude jich celá řada. Mimochodem, pro další činnost vlády bude nesmírně důležité, abychom si vzájemně nastavili mechanismus komunikace s politickými stranami. My jsme nějaký měli, ale nezastírám, že je potřeba jej udělat systematický, pravidelný a regulérní. Musíme najít obsahovou shodu Já se nebráním tomu, abych program prezentoval na jednání sněmovny. Považoval bych to za slušné, bude to veřejně známý dokument. Jakým způsobem se bude projevovat podpora či důvěra vládě, to nechme ještě na výsledku oněch jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy