Zemanovo ultimátum: Mynář má na žádost o prověrku 2 dny

Eliška Bártová Eliška Bártová
Aktualizováno 16. 12. 2013 18:43
Prezident chce, aby kancléř zažádal o nejvyšší stupeň prověření.
Vratislav Mynář
Vratislav Mynář | Foto: ČTK

Praha - Vedoucí hradní kanceláře Vratislav Mynář dosud nepožádal o bezpečnostní prověrku NBÚ, navzdory konstatování prezidenta Miloše Zemana, že tak učiní v uplynulém týdnu.

Nyní kancléř Mynář prostřednictvím mluvčího vzkazuje, že o prověření zažádá tento týden.

Má nejvyšší čas, protože prezidentovi již zřejmě s jeho otálením dochází trpělivost. Podle České televize dal Zeman Mynářovi ultimátum do středy. Pokud do tohoto dne o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň nepožádá, ve funkci skončí, řekl Zeman.

"Pan kancléř má v plánu požádat o prověrku NBÚ na nejvyšší stupeň, tedy přísně tajné, v průběhu tohoto týdne," řekl v pondělí Aktuálně.cz tiskový mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zároveň uvedl, že kancléř tento termín avizoval na setkání s novináři, které se uskutečnilo minulé pondělí.

Prezidentské varování

Kancléři Mynářovi, který dosud nedisponuje osvědčením, že není bezpečnostním rizikem pro stát, pohrozil v souvislosti s absencí prověrky prezident Zeman poprvé letos v říjnu.

"Je jeho povinnost o prověřování požádat a dokončit to co nejrychleji, jinak mu hrozí ztráta místa kancléře. Buď ji dostane a zůstane kancléřem, nebo si budu muset shánět kancléře jiného," uvedl tehdy Zeman v České televizi.

Kancléř však s podáním prověrky otálel. Deník Aktuálně.cz proto sám zmapoval jeho majetkové poměry a podnikatelskou minulost, které musí před NBÚ předložit.

Odkaz na naši prověrku?

Po dvou měsících Mynářovy nečinnosti zaznělo prezidentské varování na počátku prosince znovu, kdy uvedl v rozhovoru pro ČTK, že jeho rozhodnutí platí. "Pokud si nezažádá nebo neudělá (pozn. red.: bezpečnostní prověrku), tak na Hradě končí," uvedl prezident Zeman.

Tehdy také prezident avizoval, že o prověrku kancléř požádá v následujícím (nyní už uplynulém) týdnu.

"U té prověrky se musí svléknout, obrazně řečeno, do naha za posledních dvacet let, a protože si je jistý, že se ničeho nezákonného nedopustil, tak příští týden předloží NBÚ žádost o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň," konstatoval Zeman předminulý týden v ČTK.

Hrad slíbil, že ve chvíli, kdy si Mynář žádost podá, bude o tomto aktu informovat.

 

Právě se děje

Další zprávy