Hejtman Vysočiny Běhounek si ponechá obě funkce

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 25. 4. 2014 11:44
Jiří Běhounek oznámil své rozhodnutí jako poslední z pětice poslanců ČSSD, kteří se potýkali se souběhem funkcí.
Jiří Běhounek.
Jiří Běhounek. | Foto: ČTK

Praha – Hejtman Kraje Vysočina a nynější poslanec za ČSSD Jiří Běhounek se rozhodl ponechat si svoje funkce. Připojil se tak ke karlovarskému hejtmanovi Josefu Novotnému, který ve čtvrtek oznámil, že navzdory přání sociální demokracie neplánuje Sněmovnu opustit.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se vyjádřil, že podle něho je kumulace funkcí špatná.

"Jsou to funkce, které by měly být zastávány na plný úvazek. Pokud někdo během dne 16-17 hodin dělá poslance, tak těžko může dělat stejně dobře hejtmana," míní Sobotka. Přiznal, že sociální demokracie nemá nástroje, jak to řešit. Chce však nadále prosazovat, aby se několik placených funkcí nekumulovalo v jedněch rukou.

Běhounek: Můj krok je správný

Běhounek prohlásil, že jako nečlen ČSSD vždy velmi loajálně dodržoval stanovy i rozhodnutí ústředního a krajského výkonného výboru, je ale přesvědčen, že jeho krok je naprosto správný.

"Není v souladu s ústavou, pokud jsem k něčemu nucen. Navíc hejtman není ve vyjmenovaných funkcích neslučitelných s funkcí poslance," argumentuje Běhounek.

Kromě Běhounka  a Novotného se se souběhem funkcí potýkali další tři poslanci ČSSD. Jihomoravský hejtman Michal Hašek a jihočeský hejtman Jiří Zimola ale na rozdíl od svých kolegů v minulých dnech oznámili, že si ponechají pouze post hejtmana.

Chovanec se vzdal funkce hejtmana

Ministr vnitra a poslanec Milan Chovanec se naopak vzdal funkce plzeňského hejtmana.

Běhounek chce nadále pracovat ve prospěch Kraje Vysočina, který podle něj nepatří k "silným krajům", a zároveň si ponechá mandát poslance.

"Protože není možné zříci se odměny za vykonávaný poslanecký mandát přímo ve Sněmovně, převádím tyto finance na dokladovatelné podpory potřebným," sdělil.

Může prý doložit, že rozdělil třem dětským domovům po 50.000 korunách a přispěl i dalším institucím.

"Mohu to doložit, protože naše příspěvkové organizace musí s přijetím daru souhlasit. Žádný příjem z poslaneckého platu si nenechám," dodal Běhounek.

Běhounek: Rozhoduji se podle toho, co je nejlepší pro Vysočinu

Běhounek v minulosti už několikrát prohlásil, že počká, jak se vzhledem k volebním výsledkům bude vyvíjet situace ve Sněmovně, a pak se rozhodne podle toho, co bude z jeho pohledu to nejlepší pro Kraj Vysočina.

Podle něj je také výhodou souběhu funkcí snadnější jednání s poslanci a ministry. S tím ale nesouhlasí Sobotka.

Sobotka: Je to věc jejich cti

"Nebudeme problémy pana Běhounka a pana Novotného v sociální demokracii ztrácet příliš času. Je to věc jejich svědomí, jejich cti, jakým způsobem se vypořádají se závazkem, který na sebe před volbami přijali vůči voličům," reagoval předseda ČSSD.

Běhounek prohlásil, že k vedení kandidátek k volbám byl třikrát osloven a vždy byl úspěšný. O politickou kariéru prý nikdy neusiloval a vyhrožování její ztrátou se mu nelíbí.

"Osobně se mě to velmi dotýká a samozřejmě si z toho pro sebe udělám jednoznačné závěry," řekl Běhounek.

Zároveň je však připraven, že o funkci hejtmana může přijít. Podle něj je možné, že tato situace povede krajské zastupitele k úvahám o personálních krocích.

Hejtmanem je od roku 2008

"Může nastat nová volba hejtmana. Zastupitelé mohou dojít k závěru, že mě budou chtít odvolat. Pokud tak učiní, zastupitelského mandátu se nevzdám," dodal hejtman.

Běhounek zastává funkci hejtmana díky tiché podpoře komunistů od roku 2008. V roce 2012 byl zvolen podruhé, získal také největší počet preferenčních hlasů v krajských volbách.

Od roku 1985 do roku 1989 byl členem KSČ, od té doby do žádné politické strany nevstoupil. V loňských předčasných volbách ale jako nestraník vedl kandidátku ČSSD pro Kraj Vysočina.

Souběh funkcí není proti zákonu

Jiří Běhounek se narodil v roce 1952 v Praze, vystudoval medicínu na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Působil jako primář a náměstek v pelhřimovské nemocnici.

Osm let byl členem Rady města Pelhřimov, v němž od roku 1998 působí jako zastupitel.

Zákon souběh funkcí nezakazuje, vnitrostranickým usnesením ale členové ČSSD vyzvali hejtmany k tomu, aby se jedné funkce do šesti měsíců (čili do 26. dubna) od voleb vzdali.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka opakovaně vyjádřil očekávání, že hejtmani dodrží stranické usnesení ke kumulaci funkcí a "neporuší slovo dané voličům sociální demokracie před volbami".

 

Právě se děje

Další zprávy