Hamáček: Zeman slíbil, že můj návrh na zvýšení platů neshodí

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
5. 12. 2014 19:15
Šéf Sněmovny v rozhovoru pro Aktuálně.cz říká, že verze na tříprocentní zvýšení platů a jejich navázání na průměrnou mzdu ve státní správě vznikla rychle. V řádu minut.
Jan Hamáček.
Jan Hamáček. | Foto: DVTV

Rozhovor - Téměř třítýdenní handrkování poslanců o tom, o kolik by se od příštího roku měly zvýšit nebo snížit platy poslanců, senátorů a dalších ústavních činitelů, skončilo v pátek překvapivě rychle.

Přestože se ještě ve čtvrtek zdálo, že největší podporu má návrh lidovců coby nejmenší koaliční strany, který počítal se zmrazením platů pro příští rok, nakonec prošel návrh předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). Zákonodárcům tak od Nového roku vzrostou platy o tři procenta.

Hamáček se rozhodl přijít s kompromisem, když zjistil, kolik různých pozměňovacích návrhů jeho kolegové podali. "Čím víc se hlasování blížilo, tím víc jsem si byl jistý, že návrh projde," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Sněmovna schválila váš pozměňovací návrh k novele zákona o platech. Považujete za úspěch, že jste nabídl řešení, které získalo největší podporu?

Jan Hamáček: Hlavně jsem rád, že skončila ta nedůstojná debata o platech ústavních činitelů. Celá věc poškozovala image Poslanecké sněmovny. Já jsem viděl nějaký průzkum, podle kterého Sněmovně důvěřovalo 46 procent lidí. A myslím, že další prodlužování  by jí na důvěryhodnosti nepřidalo.

Přesto, nebyl jste trochu překvapený, že zrovna váš návrh prošel, byť získal jen o pár hlasů více, než bylo kvórum?

Průběžně jsem vedl konzultace se všemi stranami tak, abych měl obrázek o situaci. Ale čím víc se hlasování blížilo, tím víc jsem si byl jistý, že návrh projde. Ale nezastírám, že ve chvíli, kdy na tabuli zasvítilo, že návrh byl přijat, tak jsem si oddechl.

Jak jste došel k tomu, že podáte vlastní pozměňovací návrh? Nejen pro novináře to přišlo tak trochu jako blesk z čistého nebe...

Ale on to do jisté míry blesk z čistého nebe opravdu byl. Když jsem zjistil, kolik alternativních návrhů bylo, tak jsem si řekl, že přijdu s kompromisním návrhem. Ale zároveň jsem chtěl, aby byla změna systémová. Proto jsem i vrátil do hry "automat", kdy už se nebude do budoucna nutné platy politiků zabývat.

Zákonodárci si víc peněz zaslouží. Pokud ale nedělají svou práci pořádně, mají být penalizováni. Práce poslance nemůže být druhé nebo třetí zaměstnání, říká místopředseda Sněmovny Petr Gazdík.
18:00
Zákonodárci si víc peněz zaslouží. Pokud ale nedělají svou práci pořádně, mají být penalizováni. Práce poslance nemůže být druhé nebo třetí zaměstnání, říká místopředseda Sněmovny Petr Gazdík. | Video: DVTV

Přesto - na sepsání návrhu, vypočtení potřebných koeficientů jste měl poměrně málo času, řádově dny...

Ono to bylo mnohem rychlejší než v řádu dnů. Ten návrh vznikl v řádu minut. Nejprve jsem se musel rozhodnout, jestli převezmu odpovědnost. Ale poté, co jsem se tak rozhodl, tak už to bylo docela rychlé. Podle údajů, které jsem měl, bylo zřejmé, co je přijatelné. Tudíž pak už to byla jen poměrně rychlá práce s čísly.

Vy sice říkáte, že jste rád, že skončila nedůstojná debata. Ministr financí Andrej Babiš ale řekl, že by do budoucna tuto otázku chtěl znovu otevřít a diskutovat o tom, jestli by platy politikům neměl určovat nezávislý orgán. Myslíte, že je reálné, že se Sněmovna příští rok nebo i po roce 2018 k platům vrátí?

Z mého pohledu je debata u konce. A pokládal bych za nešťastné, kdyby se znovu otevírala. Všichni víme, čím jsme si prošli, a nevidím důvod, proč se k tomu vracet.

V případě, že by prošla varianta, na které se shodly všechny kluby, prezident Miloš Zeman avizoval, že zákon vetuje. Máte informace, jak se postaví k vašemu návrhu?

Obrátil jsem se na Kancelář prezidenta republiky s tím, jestli je pro prezidenta můj návrh akceptovatelný a zda nehrozí veto. Pan prezident se s ním seznámil a označil ho za něco, co je ochoten přijmout.

 

Právě se děje

Další zprávy