Hádka o počty úředníků. Babiš je přidá, pokud budou zadarmo

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
8. 6. 2015 17:45
Vláda přerušila projednávání prvního návrhu takzvané systemizace. Dvě ministerstva se totiž stále nedohodla s ministrem financí, kolik budou mít úředníků a kolik peněz půjde na jejich platy.
Na počtu úředníků se vláda zatím nedohodla.
Na počtu úředníků se vláda zatím nedohodla. | Foto: Matej Slávik

Praha - Kolik bude mít Česko od července úředníků? Odpověď mělo dát pondělní jednání vlády, ale rozhodnutí nepadlo. A zpozdí se minimálně o týden.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítl kývnout na žádost kolegů z ČSSD Jana Mládka a Michaely Marksové Tominové, kteří chtěli na svých ministerstvech průmyslu, respektive práce, navýšit počet lidí a peněz na jejich platy.

Výhrady čtyř dalších ministerstev se na pondělním jednání kabinetu podařilo vyřešit. "Původně byl požadavek na 190 míst, dnes jsme na 130. Ministerstvo vnitra je připraveno svoji výhradu stáhnout v zájmu projednání materiálu," okomentoval výsledek jednání i za další ministry Milan Chovanec (ČSSD). Jeho resort sice nepožadoval žádné úředníky navíc, od Babiše přesto chtěl přidat téměř devět milionů.

Největší problém tak zůstává u ministerstva práce a sociálních věcí, jehož šéfka Michaela Marksová Tominová šla na jednání s tím, že chce svůj úřad posílit o 111 lidí. "Požadavek ministerstva financí je takový, aby došlo, lidově řečeno, k navýšení tabulek bez peněz," osvětlil Aktuálně.cz jádro sporu náměstek pro státní službu Josef Postránecký.

Sama Marksová však říká, že neví, v čem je problém. "My teď chceme 30 a na letošek bez peněz - 27 na ministerstvo a 3 pro Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí," odpověděla na dotaz. 

Kromě ministerstva práce podle něj zbývá ještě dořešit obdobný požadavek ministerstva průmyslu, které chtělo 22 dalších úředníků a přes devět milionů na platy. "V ostatních případech zbývá dořešit spíše technické otázky," dodal Postránecký.

Příští týden už ale vláda rozhodne, i kdyby se nepodařilo s ministerstvem financí nalézt shodu. "Musíme se posunout, 1. červenec klepe na dveře," podotkl ministr vnitra Chovanec. Právě od začátku příštího měsíce začne státní správa naplno fungovat podle služebního zákona. Celkem by se měla systemizace týkat více než 75 tisíc úředníků.

V souvislosti se služebním zákonem vláda v pondělí schválila i čtveřici doplňkových nařízení. Například více placeného volna pro úředníky než pro běžné zaměstnance. Už si nebudou muset brát dovolenou v den promoce svých dětí, nebo když doprovázejí děti první školní den. Volno dostanou i v den svatby svých potomků. Otcové navíc budou moci po narození dítěte zůstat doma dva dny.

 

Právě se děje

Další zprávy