Fuksa vyzve Nečase. Bude kandidovat na předsedu

Jakub Novák
4. 11. 2012 7:33
Dění z prvního dne kongresu ODS jsme sledovali v online reportáži
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - První listopadový víkend hostí moravská metropole sjezd největší vládní strany.

Delegáti ODS tu budou rozhodovat nejen o osudu svého předsedy Petra Nečase, ale rovněž celého širšího vedení.

Zajímavý vývoj přinesl sobotní večer, kdy jeden z rebelujících poslanců Ivan Fuksa oznámil, že v nedělním hlasování o předsedovi strany vyzve Petra Nečase.

Tento víkend tak rozhodne o tom, s kým v čele bude strana čelit krizi a postupujícímu úpadku, o němž nejlépe podaly svědectví letošní krajské a senátní volby.

Sobota patřila politickým diskuzím a výstupům hostů (pozvání přijali například Karel Schwarzenberg za TOP 09 a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, zdravici zaslali kongresu prezident Václav Klaus a vicepremiérka Karolína Peake); neděle má být potom ve znamení hlasování.

Kromě výstupu předsedy Nečase přišel i výstup plný silných slov neformálního lídra vzbouřených poslanců Petra Tluchoře a bývalého předsedy strany Mirka Topolánka.

Od sobotního dopoledne až do nedělního večera pro vás na Aktuálně.cz živě sledujeme průběh kongresu v online přenosu.

Podívejte se: Pokus o resuscitaci ODS

23:05 - Ivan Fuksa oznámil, že v neděli vyzve současného předsedu Petra Nečase a stane se jeho protikandidátem na šéfa strany. "Vedení ODS je nemocné a je potřeba ho léčit. Věřím, že v tajném hlasování vyjeví členové ODS svůj skutečný názor," okomentoval své rozhodnutí Fuksa.

22:35 - "Kdo je vlastně rebel? Já si jako rebel nepřipadám," uvedl se Tomáš Úlehla. Ve zbývající části svého příspěvku poté zopakoval již mnohokrát zopakované - problematické body konsolidačního balíčku i přílišný příklon a ústupky TOP 09.

21:59 - "Přeji krásný modrý den," pozdravil delegáty Petr Tluchoř.

"Musíme se naučit opět vyhrávat - od roku 2009 jsme žádné volby nevyhráli. Musíme se přestat bát, třeba toho, že odejde předseda. Musíme se přestat bát dělat reformy, TOP 09 (i s Miroslavem Kalouskem se dá domluvit) a dalších. Strach je špatný rádce," říká Tluchoř s tím, že je potřeba se uklidnit.

"Přestaňme se navzájem vydírat. Vláda může pokračovat bez daňového balíčku a koalice může žít i bez Nečase. Kdo tvrdí opak, je panikář. Věřím, že zde na kongresu najdeme nového lídra, který najde cestu zpět k modrému nebi," pustil se Tluchoř do otevřené konfrontace s Nečasem - před prázdným sálem.

Na to následně poukázal Vladan Krásný, který požádal o přesunutí diskuze na další den, protože za současné situace je to podle něj nedůstojné. Přesto nakonec pokračoval ve svém projevu.

21:50 - Chvíli před desátou probudil vyprázděný sál z letargie mladý občanský demokrat z Jihočeského kraje Jan Zedník. Jeho nadšený projev, ve kterém sděloval mimo jiné dojmy z kontaktní kampaně na Jindřichohradecku, mu vynesl potlesk a nadšený pískot ze strany zbývajících delegátů.

V sále není dostatek delegátů, proto není  možné se věnovat několika písemným zprávám.

Do diskuze je přihlášeno přibližně pětadvacet dalších kandidátů.

20:30 - "Jste natěšení, co?" zavtipkoval na začátek svého projevu Jaroslav Kubera. Začal u zdravení; u toho však nezůstal dlouho.

Foto: Ludvík Hradilek

"Nebudu kritický ani jedním slovem. Mimo jiné proto, že jsem tuhle četl studii amerických vědců, podle které člověk spotřebuje k naštvání stejné množství energie jako k dobré náladě. Takže se nebudu rozčilovat. Musím poděkovat ODS, bez které bych nikdy nedosáhl toho, co jsem vždycky chtěl, byl bych nulou," řekl Kubera a byl odměněn bouřlivým potleskem - nebylo to poprvé a ani naposledy.

Vážné věty střídal s vtipy a bavil celý sál. "Řekl jsem Tomiovi v dobrém, že ho nečeká žádný Aston Martin, ale že to bude možná Roomster." To byl jeden z nich.

"ODS kdysi bývala dobrou značkou - a dnes se naši kandidáti stydí za ´modrého ptáka´," řekl o tom, co se stalo se symbolem ODS, respektive tím, co pro veřejnost i samotné členy znamená.

"Nevím třeba co dělal primátor Svoboda na megabillboardu v Teplicích," řekl potom v úvodu ke zhodnocení letošních voleb.

K nim se ostatně dostal elegantním vtipem: "Analýza voleb stručně - u mě dobrý a co vy?"

Kampaň má být podle Kubery pozitivní, skromná, důležité je i "chodit po hospodách" - tedy přímý kontakt s lidmi.

Kromě toho zdůraznil další důležitou věc: "Náš problém je že jsme si ještě nevybrali mezi politikou a byznysem - já si už dávno vybral, že budu dělat politiku, a nikdy jsem neměl ani živnostenský list."

Na konec svého projevu navrhl změnu stanov týkající se velikosti výkonné rady strany - výkonná rada by podle něho měla mít čtrnáct členů, podle počtu regionů.

Foto: Jan Pešek

20:20 - "V opozici i v koalici nám jde kritika krásně. Jenže když jsme v koalici, měli bychom umět také říct, jak něco udělat i s kým to udělat. Umění kompromisu nám moc nejde," říká Petr Bendl poté, co zesumarizoval své i stranické neúspěchy v minulosti.

20:12 - Druhým řečníkem po přestávce je Jan Florián. Po úvodu, který dával tušit inspiraci v žofínském projevu Mirka Topolánka (i když mnohem umírněnějším), pokračoval v ideologické výzvě, ve které mimo jiné zmínil, že je chybou "trestat úspěšné". Trochu ironicky potom působila jeho věta "vidím v sále mnoho naštvaných lidí," kterou Florián vyslovil před poloprázdným sálem.

18:57 - Pavel Staněk bude posledním řečníkem před přestávkou na večeři. Po ní budou schvalovány výroční zprávy a následně bude pokračovat politická diskuze.

18:45 - "Když slyším slovo nedůvěryhodnost, tak dostanu třesavku, podobně jako označení kmotr jsme toto slovo devalvovali, stalo se z něj bezobsažné klišé," zní z úst Borise Šťastného.

"Naše jádro i obal jsou měkké, nelevicoví voliči nás mohou volit jen z nostalgie," konstatuje.

Hradní hlas je z jeho projevu slyšet silněji než ze samotné Klausovy zdravice. Kromě toho je jeho projev z valné části podobný tomu, který přednesl při pokusu o obhajobu předsednictví pražské ODS:

Mládí vpřed? Valná většina příspěvků mladších straníků překvapivě nenabízí onu "dravost mládí", ale spíše ospalost a monotónnost stáří.

18:31 - Poslanec David Šeich, obvykle hájící podnikatelské zájmy, mluví tentokrát o potřebě hájit zájmy národní a zachránit pravici, což podle něj může pouze ODS.

Kromě toho je dalším z řečníků, kteří před poloprázdným sálem přetahují svůj vymezený čas.

Důležitější část kongresu, který zřejmě hned tak neskončí, se nyní odehrává mimo hlavní jednací sál v kuloárech.

18:05 - "Vládnutí není cíl - je to prostředek jak prosazovat naše vize, naše cíle a náš program. Náš odpor ke zvýšení daní není směšný, jak tu někteří naznačují," obhajuje vzbouřené poslance Marek Šnajdr.

Foto: Ludvík Hradilek

"Čísla nás opět dostihla, dámy a pánové," dodává.

Během jeho projevu se opět v sále objevil i předseda Nečas.

17:45 - Šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka  podotýká, že případný pád vlády kvůli zvýšení DPH je nesmyslný a to zejména proto, že následná vláda socialistů by podle něj daně zvýšila mnohem více.

Kadrnka podotýká, že současnou ODS žene často nenávist, strana podle něj místo optimismu a příznivého výhledu představuje pouze pesimistická, těžká a konfliktní řešení.

Je krátce po páté odpolední a k diskuzi je přihlášeno údajně ještě 42 osob. To při zachování pětiminutového limitu dělá tři a půl hodiny. K tomu si přičtěme hodinovou přestávku na večeři a můžeme si udělat představu o tom, kdy sobotní program kongresu skončí.

Proslov Ivany Weberové naznačil, že navzdory tomu, že liberecká ODS Nečase nenominovala, má současný předseda důvěru této krajské organizace.

16:49 - Jana Fischerová cituje devadesát let starý citát Karla Čapka. Posléze těm delegátům, kteří si nepřečetli přiloženou brožurku o znovuzískání důvěry, přečetla základní ideové body, které brožurka předkládá.

V jejích slovech se odráží kritika neloajality ke straně, kritika vzbouřených poslanců.

16:40 - "Dobrý den, jsem Ivan Langer, jsem řadovým členem ODS a nepřišel jsem nikomu dávat žádné rady. Také jsem nenapravitelným optimistou," uvedl se bývalý vrcholný představitel strany.

Foto: Ludvík Hradilek

"Vládl jsem a již vládnout nechci, ač mi to nikdo nevěří," pokračuje a mluví o tom, jak by měl "optimální politik" vystupovat.

"Není pravda, že v ODS nejsou lídři schopní stranu vést," hájí občanské demokraty Langer.

Kromě jiného také vyjádřil podporu Nečasovi a vyzval, aby bylo grémium přeměno ve funkční orgán (za který ho tím pádem zřejmě nepovažuje.

"Všimli jste si, že Fuksa bere zpátečku? Sice s ´tím nesouhlasí´, ale když se nezvedne spodní sazba DPH, tak to půjde," zaznívá v kuloárech.

Nechme se tedy překvapit, jak se bude situace dále vyvíjet.

Foto: Ludvík Hradilek

15:45 - Ivan Fuksa rekapituluje devět bodů konsolidačního balíčku, jako jsou omezení telené nafty pro zemědělce, zvýšení stropů na odvody do zdravotnictví, zvýšení daně z převodu nemovitostí, zavedení daně na víno, sjednocení dávek na bydlení, zrušení slevy na dani pro důchodce, solidární daň pro lidi s příjmem nad sto tisíc nebo zvýšení DPH.

"Jediným řešením je schválení balíčku bez změny v DPH - ty peníze v rozpočtu najdeme," řekl ve svém projevu Fuksa.

15:40 - "Zdravím z bleděmodré Prahy," započal svůj projev pražský primátor Bohuslav Svoboda.

"ODS je pacient na JIP, který potřebuje expandéry a transfúzi krve - nové myšlenky a nové lidi. Celá ztráta důvěryhodnosti je ztrátou důvěry v tváře," dodává.

Na kongres dorazili doposud dva z kmotrů ODS - kromě zmíněného Pavla Dlouhého je tu i pražský Tomáš Hrdlička.

15:30 - Alexandra Udženija vyzdvihla skromnost předsedy Nečase, který "nevyužívá možnosti ochranky a obvykle ani nejezdí s řidičem".

15:20 - Za svou prohru ve druhém kole senátní voleb může podle Stanislava Šebka jeho členství v ODS - na druhou stranu Luděk Jeništa kandidoval za TOP 09/STAN, kteří se netěšili o moc větší podpoře.

Foto: Ludvík Hradilek

"Měl jsem vědět, že pan Drobil není důvěryhodný, protože byl členem Unie svobody, a neměl jsem mu dát sůvj hlas, také jsme měl více protestovat proti odvolání Ivana Fuksy a Jiřího Pospíšila," pustil se do neočekávané kritiky vedení ODS Šebek.

Topolánkův výstup by se dal do této chvíle označit za vrchol dnešní diskuze, proto vám ho ještě připomeneme. Zde tedy Topolánkova rovnice politické stability: "Síla ODS v parlamentu násobená silou vlády ODS, která - koeficient jednoty ODS lomeno koeficientem páté kolony, to je jeden tlusťoch, to celé umocněno mediální konstantou - rovná se vliv prezidenta."

15:05 - "Stranický systém je v krizi," konstatuje překvapivé zjištění šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

"Jak nepraktické je, když ministr financí není ze stejné strany jako premiér, se přesvědčujeme od roku 2006," konstatuje.

Stanjura se také obul do bývalého premiéra Jana Fischera, který "nic neudělal a vymlouval se na to, že ani nemůže."

"Často říkáme ODS, ale ve skutečnosti myslíme ´já´," říká Stanjura a mluví o přílišné loajalitě ke koalici, na úkor které jde otevřenost k vlastním členům.

14:47 - Prezidentský kandidát Přemysl Sobotka svůj projev opět začíná krizí důvěry v politiku. Asi na tom něco bude. Posléze odsoudil povrchní média žijící na negativistické vlně.

"Přestaňme naslouchat falešným prorokům, kterých se mnoho urodilo zejména v poslední době. Kandiduji na Hrad, abych zabránil nástupu nového Gottwalda, či probruselského Háchy v moderním kabátě 21. století," dodává Sobotka.

Foto: Ludvík Hradilek

14:35 - "Čistíme chlév a zápach je bohužel na nás," říká ve svém projevu Alexandr Vondra. Dodává, že výsledky voleb nejsou samy o sobě katastrofou - navzdory tomu však strana uhájila svoji pozici na pravici.

"Voliči vidí poškozenou značku ODS. Důvěra je podlomena a je alarmující," pokračuje Vondra a pokračuje: "Naši voliči od nás neočekávají svatost, ale pracovitost a výkonnost."

14:23 - "Zdravím vás z modré Plzně, modrého plzeňského kraje," započal svůj výstup Jiří Pospíšil. "Je pravda, že vládní strana prohrává volby, ale otázkou je, jaká taková prohra ještě může být. Naši věrní voliči nepřišli k volbám," pokračoval.

Hlavním důvodem prohry podle Pospíšila bylo, že voliči ODS nemají pocit, že by pro ně strana něco dělala - běžný volič totiž nepochopí význam fiskální zodpovědnosti.

14:10 - Volební manažer strany Pavel Drobil během svého vystoupení představil hlavní důvody volební prohry, alespoň podle analýzy, kteoru si nechala po volbách ODS vypracovat. Důvody byly následující:

1) Nelze se spoléhat na na masivní předvolební průzkumy, situace se změnila krátce před volbami a my neměli čas na ni reagovat. 2) Naše kampaň byla čitelná, ale nemířila na aktivizaci voličů k tomu, aby přišli k volbám.
3) Ztráta důvěry v politickou scénu i ODS jako samotnou.
4) Nesouhlas s politickými reformami.
5) Nejednotnost - signály pronikaly poslaneckým klubem i výkonnou radou, prosáknutí problémů v poslaneckém klubu před letošními volbami měl velký vliv na výsledek voleb.

Foto: Ludvík Hradilek

13:07 - Do 14:00 je vyhlášena přestávka na oběd.

12:56 - Posledním řečníkem před obědem se stal místopředseda Strany soukromníků České Republiky Rudolf Baránek.

"Nečas udělal vše pro udržení vlády, ale s vládními partnery byla obtížná práce. S touto vládou by to měl těžké i Churchill," konstatuje Baránek a pokračuje ve chvalozpěvu politiky ODS.

"TOP 09 přeci nemůže být koaličním partnerem, když je ochotná všechny naštvat jen aby byla tou nejpravicovější stranou," kritizuje druhou největší vládní stranu.

12:35 - Politická diskuze odstartovala - a nakonec zůstala veřejnou. První místopředsedkyně Miroslava Němcová se hned na začátku pustila do koaliční TOP 09 - ta podle ní mohla projevit více státotvornosti také v přístupu k ODS.

12:07 - "Funkce čestného předsedy by mě potěšila in memoriam, to by mě ale musela ODS přežít. Ani prezident Václav Klaus by se o funkci čestného předsedy neucházel, nastoupil by tak totiž na potápějící se Titanic," začal svůj projev Mirek Topolánek.

Foto: Ludvík Hradilek

Poté, co zarecitoval část jedné Nohavicovy písně, pustil se do kritiky současného fungování strany. "Tuším, že se ode mě, jako posledního předsedy ODS, který dokázal vyhrávat volby, očekává víc, než jen formální zdravice a pozdravení zbývajících přátel. Jako bývalý předseda ODS cítím odpovědnost i za její budoucnost. Má totiž tato strana ještě IČO? Vážně - ODS je na tom podobně jako Lužičtí Srbové. Jakmile se dostaneme za určitou hranici, ODS vymře - blížíme se k hranici volitelnosti," konstatuje Topolánek.

Podle Topolánka umožňuje i polovičaté vládnutí realizovat program strany. Ačkoliv nechtěl dát nikomu "polibek smrti" jako možné řešitele tíživé situace strany označil Martina Kubu a Ivana Fuksu; zároveň však rebelující členy ODS upozornil, aby "nekryli tlustou nálepku skutečných zrádců, protože politické mlýny stejně melou rychleji, než se zdá.

"Silnou ODS by ceremoniář a kladeč věnců neohrozil," konstatoval posléze.

Aby se ODS zachránila, je podle něj jedinou možností sestavení krizového týmu, klidně v čele s Petrem Nečasem, v březnu další kongres, zúžit management, prodat stranická sídla v regionech a provést kompletní reorganizaci strany.

11:59 - Předsedkyní Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová apeluje na ODS i další strany, aby zabránily nástupu komunistů k moci. "Pro nás politické vězně je nejdůležitější otázkou vypořádání se s komunismem - ačkoliv měl být ve všech formách zlikvidován již před dvaceti lety, upevňují nyní komunisté svoji moc a mají nakročeno do Strakovy akademie," říká Kavalírová.

11:53 - Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vyjádřil lítost nad tím, že s nimi ODS v posledních dvou letech vůbec nemluvila.

Na sklenici s vodou ukázal, jak se liší stranické strategie, jak udržet určitou životní úroveň. Ostatně i zbytek jeho projevu je spíše než projevem dobré vůle k ODS agitací v posledních letech neviditelné KDU-ČSL.

11:51 - První místopředsedkyně Miroslava Němcová přednesla zdravici čerstvé předsedkyně Karolíny Peake.

Foto: Ludvík Hradilek

11:39 - "Je mým velkým přáním, aby byl tento kongres úspěšný. Doufám, že se před našima očima nerozpadnou naši koaliční partneři," říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg  a rozebírá rozdělení pravice a levice - chce se tak dostat se k tomu, že zvyšování daní není součástí ani pravicové, ani levicové politiky, ale že se jedná o nutné hospodářské rozhodnutí.

"Doufám, že s pomocí boží dokončíme dílo, které jsme začali a že nedojde k předčasným volbám," uzavřel svůj proslov Schwarzneberg.

11:35 - Kancléř prezidenta republiky Jiří Weigl přednesl prezidentovu zdravici. "Těžké období prožívá evropský kontinent, s nímž jsme svázáni v dobrém i ve zlém více než kdy jindy. Těžké období prožívá i politický systém," začal. Jeho slova byla velmi mírná, v případě úspěšné transformace strany jí dokonce přislíbil podporu.

Foto: Ludvík Hradilek

"Přeji kongresu úspěch. Bez jasných a přesvědčivých úspěchů si veřejnost vašeho kongresu nepovšimne - to by však byla velká chyba," ukončil Weiglovými ústy svůj projev Klaus. O tom, co si pod slovem úspěch představuje, však z jeho slov jasné nebylo.

11:25 - Nečas kritizuje současný systém vedení strany a stav, kdy podle něj nikdo z grémia za nic neodpovídá a nakonec všechnu vinu nese jen předseda. Znovu potom opakuje nutnost zřízení funkce výkonného místopředsedy, který by stranu vedl a zároveň komunikoval dovnitř strany.

Také připustil zúžení výkonné rady, která by se měla stát generátorem politických návrhů.

10:55 - Před delegáty, mezi kterými je například jihočeský kmotr Pavel Dlouhý, mluví Nečas o poškozujícím označení ´kmotr´, se kterým přišla právě ODS. Strana podle něj musí začít prosazovat důvěryhodné lidi, na jejích kandidátkách by se měli objevit i nestraníci.

"Mediálně vděčná bratrovražedná bitva na pravici poškodila celou českou pravici. To sama poznala i TOP 09 - konfrontace na pravici automaticky posluje levici," pokračuje Nečas.

Foto: Ludvík Hradilek

"My o voliče nepřicházíme - my je jen ztrácíme, nemotivujeme je, aby nás šli volit. Dali nám žlutou kartu - je tak před námi výzva, kterou musíme přijmout a zvládnout," konstatuje premiér.

"Konsolidační balíček je poctivým koaličním kompromisem, za který se nestydím. Ale vím jaká politika je a protože nejsem demagog, navrhl jsem kompromis - nikomu nedělá zvyšování daní potěšení. Kdyby ODS vládla sama, asi by ten balíček vypadl jinak, ale tak to je," říká Nečas.

"Jediný rozdíl oproti zvyšování daní v minulosti, kdy ODS o zradě programu nekřičela je ten, že tehdy byl předsedou poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Ano, říkám to, co si myslím. Nejvíce mě štve, že si zde někdo bere jako rukojmí nejen ODS, ale celou zemi. Tato země potřebuje vyrovnaný rozpočet," pokračuje premiér, jeho tón kulminuje, a k závěru je jeho ideologický výstup odměněn bouřlivým potleskem.

10:45 - Je přítomno 541 delegátů. Přichází předseda strany Petr Nečas, který podle svých slov nenabídne fakta, data ani analýzy, delegátům místo toho nabídne "pohled do své hlavy a především svého srdce".

"Nikdy jsem se nepovažoval za neomylného člověka, který nepřipouští cizí názory. Co se prosazování reforem týče, stal jsem se příliš technokratickým a nesrozumitelným voličům," zpytuje svědomí Nečas.

"Zahlcen prací jsem nemohl komunikovat s členskou základnou. Už potřetí se ukazuje, že je-li předseda strany premiérem, vyžaduje to významnou strukturní změnu ve vedení strany, je potřeba vytvořit funkci ´výkonného místopředsedy strany´," pokračuje premiér.

"Díky našim koaličním partnerům jsme klopýtali od jedné krize ke druhé, tato rozhašteřenost nás nejvíce poškodila u voličů. Původní cíl byl, aby ODS byla stmelující a uklidňující silou koalice - i to se bude muset nyní změnit," dodává Nečas.

Také dodává, že silná slova, která interně směřoval například k "buzerujícímu" registru vozidel nebo nefunkčnímu systému výplaty sociálních dávek měl říkat také nahlas, před voliči.

ODS podle něj ztrácí postupně již po šest let. "Naše značka je poškozená, pro mnohé je spjata s korupcí, kmotry, byznysem v politice, nebo nezájmem o starosti běžných lidí," konstatuje předseda.

"Takoví nejsme, ale vypadáme tak," dodává.

10:24 - Dozněla česká hymna (evropská pochopitelně nenásledovala) a Petr Nečas zahájil letošní kongres. "Čeká nás zajímavý kongres, rozhodně nepůjde o žádnou ´nudu v Brně´," vtipkoval hned na začátek.

Sjezd moderují Jana Černochová a Zbyněk Stanjura.

Foto: Martina Machová

10:15 - Začátek kongresu se poněkud zdržel, sál je naplněn, jsou tu kmotři, rebelové i běžní delegáti; novináři jsou odděleni do maximální možné míry. Tedy maximální - výkonná rada strany se těsným hlasováním (o jeden jediný hlas) usnesla, že přednese návrh na to, aby politická diskuze byla neveřejná.

9:50 - Jednání kongresu startuje za deset minut, přesto je sál naplněn asi z jedné třetiny. Třeba u stolu ústecké ODS nesedí ani jediný delegát.

Kromě toho, že sem delegáti přijíždějí vlatsními vozy, vypravilo pro ně strana také speciální autobusy, které je svážejí do areálu brněnského výstaviště.

Do Brna by podle mluvčího ODS Tomáše Bartovského mělo dorazit 606 delegátů, asi tři stovky hostů (ze zahraničních hostů se zúčastní pouze pozvaní velvyslanci), cca 160 novinářů (včetně servisních techniků apod.). Co se delegátů týče, pět set z nich jsou volení delegáti z jednotlivých regionů a 106 je tzv. statutárních delegátů, tj. poslanců, senátorů, europoslanců a dalších.

 

Právě se děje

Další zprávy