Fischer ztratil podporu zelených. Vláda prý je loutková

Domácí Domácí
23. 3. 2010 13:08
Strana zelených vyzvala k demisi ministra Michaela Kocába
Foto: Naďa Straková

Praha - Úřednická vláda Jana Fischera přišla dva měsíce před volbami o podporu nejmenší ze tří partají, které ji stvořily.

Strana zelených odvolává svého posledního ministra Michaela Kocába, který má na starosti resort lidských práv.

Předseda Ondřej Liška Aktuálně.cz řekl, že pro SZ bylo nepřijatelné, aby ministerstva zemědělství a životního prostředí řídil jediný člověk - ministr zemědělství Jakub Šebesta.

"Oba resorty jsou v mnoha ohledem ve střetu," vysvětlil. "Za 20 let to nemá precedent."

"Nejde o prázdné gesto"

Šebestu nominovala sociální demokracie, což narušilo "vyrovnanou vládní matematiku". Podle šéfa zelených tak Fischer porušil dohody, které vznik kabinetu umožnily. "Rozhodl se opřít poslední dny své vlády výlučně o ČSSD," míní.

"Premiér Fischer se rozhodl dokončit projekt své vlády nikoli jako úřednické s podporou tří politických stran, ale jako projekt vlády loutkové, kterou ovládá Jiří Paroubek," zní od zelených.

Dohody přitom byly podle Lišky jednoznačné - životní prostředí obsadí Strana zelených, případně ODS. "Odmítáme za to (nominování Šebesty) nést odpovědnost. Nehodláme podporovat snahu posílit vliv jedné politické strany - ČSSD."

Nevidím k tomu racionální důvod, oponuje Fischer

Rozhodnutí odejít nedlouho před volbami nepovažuje za prázdné gesto. Je to podle něj zásadní otázka i v této době. "Nemůžeme udělat žádný kompromis," je přesvědčen.

Reakce přišla už i ze Strakovy akademie. "Premiér Jan Fischer vzal rozhodnutí Strany zelených na vědomí a lituje ho. Je přesvědčen, že k odchodu zelených z vlády není žádný racionální důvod," sdělil Aktuálně.cz mluvčí Roman Prorok.

Předchozí ministr životního prostředí nominovaný zelenými - Jan Dusík vládu opustil kvůli posudkům na elektrárnu Prunéřov.

Vyjádření Michaela Kocába se Aktuálně.cz dosud nepodařilo získat. Nezvedá telefon. Podle Lišky ale zřejmě podá demisi ještě během dneška.

 

Právě se děje

Další zprávy