Fischer řešil s ODS a ČSSD vládu, čeká ho další kolo

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 4. 2010 21:50
ODS trvá na tom, aby se znovu otevřela debata, kdo má vést ministerstvo životního prostředí
Premiér Jan Fischer
Premiér Jan Fischer | Foto: Ludvík Hradilek

* Celý článek jsme rozšířili a doplnili o výroky politiků po schůzce s premiérem

Praha - Necelé dva měsíce do voleb se politici nemohou shodnout, jaký obrys by po zbývající dobu měl mít úřednický kabinet premiéra Jana Fischera.

Znovu se to ukázalo ve čtvrtek večer, kdy se ministerský předseda sešel s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem a novým volebním lídrem ODS Petrem Nečasem. Jednání skončilo před devátou hodinou večerní bez jakéhokoli jasného výsledku.

"Snažili jsme se najít nějakou shodu, řešení ČSSD a ODS se ale nepotkala," prohlásil premiér Jan Fischer.

Kardinální problém: kdo bude řídit životní prostředí

Spor se vede především o to, kdo dál povede ministerstvo životního prostředí. Po demisi zeleného ministra Dusíka (odešel kvůli nesouhlasu s vládní energetickou politikou) převzal úřad Jakub Šebesta, ministr zemědělství, kterého delegovala ČSSD.

ČSSD je s tímto řešením velmi spokojená. "Premiér ty věci vyřešil," komentoval to dnes předseda ČSSD Jiří Paroubek.

ODS se ovšem toto řešení vůbec nelíbí a ráda by křeslo ministra životního prostředí obsadila sama. Nečas na tiskové konferenci odmítl být jakkoli konkrétní, už několik dní se ovšem spekuluje, že by občanští demokraté mohli nominovat svoji členku a zároveň náměstkyni ministra Rut Bízkovou.

Jde o počty...

Jednání o Fischerově vládě, říjen 2009. V tomto složení dávná minulost
Jednání o Fischerově vládě, říjen 2009. V tomto složení dávná minulost | Foto: Ludvík Hradilek

Shodě nepomohlo ani velmi komorní jednání na půdorysu Fischer-Paroubek-Nečas. Zatímco ODS tvrdí, že chce jen naplnit loňské dohody, ČSSD namítá, že rovnováha ve vládě nastala už teď.

"Šéfem Úřadu vlády je navíc exponent ODS," vytáhl další kartu předseda ČSSD Paroubek.

Oba pánové se však nakonec nemohli shodnout, kam vlastně patří premiér Jan Fischer, kterého vloni navrhla ODS. "Je to jasné, je to nominant ODS," prohlásil Paroubek.

"Já ho nazývám duchem nad vodami," nedal se Nečas a dodal, že premiér udržuje rovnováhu.

"Připomíná to spor o seržanta Gríšu," shrnul to Jan Fischer.

"A takové to bude teď už pořád," komentoval nelad i v této věci místopředseda ODS.

...nebo o televizní debatu?

Celou tiskovou konferencí se jako červená nit vinuly opakované nabídky Jiřího Paroubka směrem k Petru Nečasovi "pojďme spolu do televizní debaty".

Paroubkovi ovšem nahrál sám Nečas, když v žertu prohlásil, že ani jeho tajná varianta - půjdu s vámi do debaty i o velikonoční neděli a shodneme se na jedné variantě - prý nezabrala.

Nato předseda ČSSD napřáhl ruku a vážně ho do debaty na Primě zval.

"Uznávám, že si z vás dělám legraci," snažil se to odpálkovat Nečas, opakovaným pozváním před novináři se později stejně nevyhnul.

Pokračování příště - po Velikonocích

Místopředseda ODS Nečas dal najevo, že strana, kterou bude už záhy vést, odmítá v čele ministerstva životního prostředí Šebestu.

"Systém dvojího klobouku se hodí na několik týdnů, nelze ale vyloučit několikaměsíční fázi sestavování vlády po volbách," vysvětlovat postoj ODS Nečas.

"Tak to je jedna hrůza za druhou," komentoval to premiér. "Teď ještě několikaměsíční demïsní fáze..."

Všichni tři se sejdou hned po Velikonocích, kdy se ukáže, zda bude pokračovat konverzace v podobně lehkém tónu. Nebo zástupci ODS a ČSSD najdou shodu na nějaké variantě řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy