Firmy neplatí, vláda utrácí. Deficit rekordně roste

Petr Holub
3. 8. 2009 20:54
Červenec ukázal, že rozpočet dál slábne. Tentokrát zklamaly podnikové daně
Ministr financí Eduard Janota je nucen co chvíli oznamovat horší a horší schodek rozpočtu. V příštích týdnech tomu nebude jinak
Ministr financí Eduard Janota je nucen co chvíli oznamovat horší a horší schodek rozpočtu. V příštích týdnech tomu nebude jinak | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud se něco nezmění k lepšímu, letošní schodek státního rozpočtu překročí 190 miliard korun.

Údaje ministerstva financí ukazují, že podniky letos odevzdaly na daních pouhé dvě třetiny částky, kterou do konce července zaplatily loni. Výpadek podnikových daní ve výši 25 miliard spolu s růstem státních investic o 17 miliard během jednoho měsíce dál akceleroval zadlužování českého státu.

Bez ohledu na výpadek příjmů stát i nadále posiluje také další výdaje, především na sociální systém. Třeba na důchody už letos vyplatil o 19 miliard víc než za prvních sedm měsíců loni.

Proto ekonomové varují, že se tempo zadlužování může naopak ještě zrychlit.

"Původní rychlost dluhových hodin byla počátkem roku 5 705 koruny za sekundu, dnes už dosáhla 6342 korun," upozorňuje například Aleš Michl z Raiffeisen banky.  

Jednoduchý příklad z počtů

Ministr financí Eduard Janota už připustil, že deficit překoná magickou hranici dvou set miliard v příštím roce. Také prognózu letošního schodku odpovědní ministři průběžně zvyšují z původních 38 miliard na nedávných 165 miliard.

Tento propad nezbrzdilo ani únorové rozpuštění rezerv ve výši 32 miliard.

Navíc červencová data o výnosu daní a o státních útratách ukazují, že prognózu letošního schodku bude třeba brzy opět zvýšit.

Odhadnout letošní schodek se stává početní úlohou pro druhý stupeň základní školy: Státní rozpočet má něco přes bilion korun. Loni byl schodek zanedbatelný, letos se však snížily příjmy skoro o desetinu, zatímco výdaje o desetinu vyrostly. O kolik se Česká republika zadluží na konci roku?

 

Právě se děje

Další zprávy