Evropská komise schválila Česku program za 70 miliard

ČTK ČTK
6. 5. 2015 19:10
Česko může v letech 2014 až 2020 čerpat z unijních fondů až 23,83 miliardy eur.
Euro. Ilustrační foto
Euro. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha  - Evropská komise ve středu schválila Česku operační program Zaměstnanost (OPZ) na roky 2014 až 2020. Z něj bude možné čerpat zhruba 70 miliard korun na zvýšení zaměstnanosti, boj proti chudobě či na podporu sociálního začleňování.

Informoval o tom mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň. Podle něj je tak možné začít vyhlašovat výzvy k předkládání projektů a žádostí o evropské peníze.

OPZ je třetí schválený český program z celkem osmi. Spravuje ho ministerstvo práce.

"Jedny z prvních otevřených výzev - tedy určené veřejnosti - budou zaměřeny na vybudování a provoz dětských skupin," uvedl náměstek ministryně práce a sociálních věcí pro ekonomiku a fondy EU Martin Kučera. Časový plán výzev je na webu Evropského sociálního fondu.

Podle mluvčího více než tři pětiny sumy bude možné využít na podporu zaměstnanosti. Je to asi 43 miliard.

Projekty pro široké spektrum nezaměstnaných

Peníze by měly zlepšit možnosti uplatnění pro lidi, kteří obtížně hledají práci. Projekty se zaměří na mladé bez praxe, starší osoby, matky malých dětí či lidi s nízkou kvalifikací. Cílem je také zkvalitnit pracovní místa a zvýšit mobilitu pracovních sil.

Další více než čtvrtina peněz, asi 19 miliard, má pomoci v sociálním začleňování, v boji proti chudobě a s financováním sociálních služeb. Do inovací a mezinárodní spolupráce mají mířit dvě procenta prostředků, šest procent financí má přispět k větší efektivitě úřadů.

Zbytek připadne na řízení programu a technickou podporu. Důvodem vyčlenění těchto peněz je prý administrativní náročnost projektů, koordinace plánování výzev či monitorování a sběr dat o podpořených osobách, uvedlo už dřív ministerstvo práce a sociálních věcí.

Česko může čerpat až 23,83 miliardy eur

Vláda OPZ schvalovala loni v červenci. Resort původně počítal s tím, že by Evropská komise mohla svůj souhlas dát do konce roku 2014. Odbory a zaměstnavatelé už dříve postup ministerstev, která operační programy chystala, kritizovali.

Podle nich byly přípravy pomalé a Česko nabírá zpoždění. Předáci a zástupci podniků na posledním jednání tripartity vládu vyzývali, aby co nejdříve zveřejnila časový plán, kdy bude možné o peníze z jednotlivých programů žádat.

V novém programovém období 2014 až 2020 má mít Česká republika možnost z různých unijních fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (nyní 653,35 miliardy korun)

 

Právě se děje

Další zprávy