ODS zvažuje Blažkovu kandidaturu do ústavně právního výboru

ČTK ČTK
7. 3. 2014 12:50
Bývalý ministr spravedlnosti by ve funkci nahradil Jiřího Pospíšila, který avizoval svůj odchod. Poslanecký klub ODS kandidaturu projedná příští týden.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do sněmovního ústavně právního výboru zamíří za ODS zřejmě bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Kandidát občanských demokratů by měl nahradit Jiřího Pospíšila, rovněž exministra spravedlnosti, který v lednu stranu opustil. Nyní avizoval, že odejde i ze sněmovních výborů. Zatím není jasné, kdo Pospíšila nahradí ve školském výboru.

Poslanecký klub ODS zatím o nominantech nejednal. Debatovat by o nich mohl na zasedání před schůzí Sněmovny, která začne přespříští úterý.

Blažkova kandidatura do ústavně právního výboru je takřka jistá. Po Pospíšilovi, který je nyní nezařazeným poslancem, by se měl stát i jeho místopředsedou. ODS ve výboru zastupuje ještě Marek Benda, který jej v minulém volebním období rok vedl.

Do školského výboru Petr Fiala?

V případě školského výboru, v němž mají občanští demokraté nyní Simeona Karamazova, by údajně mohl přicházet v úvahu předseda strany, bývalý ministr školství Petr Fiala.

Bude prý záležet i na tom, zda by měl na práci ve výboru čas. Fiala je místopředsedou klubu a místopředsedou sněmovního evropského výboru.

O tom, že se Pospíšil členství ve výborech před březnovou schůzí Sněmovny vzdá, informovalo páteční Právo. Předejde tím podle deníku odvolání, které by ODS plénu navrhovala. Změny ve výborech nejsou výjimečné a poslanci návrhy klubů obvykle hladce schvalují.

Pospíšil je nyní na druhém místě kandidátky TOP 09 pro květnové volby do Evropského parlamentu. Pokud by uspěl, sněmovní mandát by mu zanikl.

Do dolní komory by místo něj mohl nastoupit jako první náhradník z kandidátní listiny občanských demokratů exposlanec Vladislav Vilímec. Klub ODS by měl opět 16 členů.

 

Právě se děje

Další zprávy