Exúředník, kterého kritizoval Nečas, kandiduje do Senátu

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
5. 8. 2014 14:55
Ivan Noveský bude v Praze kandidovat za politickou stranu Domov.
Ivan Noveský
Ivan Noveský | Foto: Petr Hejna

Praha – Za politickou stranu Domov v Praze 9 do Senátu kandiduje bývalý státní úředník Ivan Noveský. Muž, který v průběhu let prošel funkcemi na ministerstvu práce a sociálních věcí, Úřadu vlády či v Národním památkovém ústavu, je přitom spojený s firmou, jejíž obchody se státem skončily obřími pokutami od antimonopolního úřadu.

Na Noveského kontroverzní minulost upozornil před několika měsíci deník MF Dnes, když zjistil, že Rusnokův kabinet někdejšího úředníka angažoval jako správce majetku vlády. Noveský byl poté urychleně odvolán.

"Musel jsem skončit na základě pomluvy a na Mladou frontu jsem kvůli tomu podal trestní oznámení," řekl k tomu Noveský. Pochybnosti o svém dřívějším působení ve státní správě prý nemá a v politice chce využít právě svých schopností při správě majetku.

První kontroverzní tendr se odehrál v roce 2007 na ministerstvu práce a sociálních věcí. V září – tedy zhruba rok poté, co Noveský opustil post šéfa tamního odboru správy majetku - vyhrála zakázku na pomoc dlouhodobě nezaměstnaným na Ostravsku a Mostecku za 175 milionů korun firma Cofet.

Jak Noveský potvrdil deníku Aktuálně.cz, pomáhal tehdejšímu majiteli firmy s přípravou zakázky. A měsíc po vyhrané soutěži se stal šéfem představenstva.

Nastupující ministr Petr Nečas později naznačoval, že firmě k zakázce pomohly právě Noveského styky na resortu. "Mám dost důvodů domnívat se, že mezi panem Noveským a těmi, kdo rozhodovali o této zakázce, byly vazby," komentoval to tehdy Nečas.

Zakázkou se zabýval antimonopolní úřad, který konstatoval, že podmínky tendru byly netransparentní, a ministerstvu udělil rekordní pokutu ve výši 800 tisíc. Ze zkoumání NKÚ zase vyplynulo, že firma Cofet měla být hned na začátku soutěže vyřazena pro nesplnění podmínek.

Noveský: Jsou to Nečasovy pomluvy

Noveský však jakékoli pochybení odmítá. "Já jsem byl naopak vždy ten, kdo se snažil zamezit plýtvání a krádežím," uvedl bývalý úředník. Jde prý naopak o Nečasovy pomluvy s cílem ho zdiskreditovat. "Byla snaha nás vyřadit, protože jsme odmítli dát několikamilionový úplatek," dodal Noveský.

Jak ale upozornil deník MF Dnes, nejde o jedinou zakázku, ve které zvítězil Cofet a pro ministerstvo to skončilo sankcí – 80 tisíc musel stát zaplatit za zakázku z roku 2010, dalších 900 tisíc pokuty dostal Úřad práce za soutěž z konce loňského roku.

Noveského kariéru navíc provází i další kauzy – média v minulosti upozornila například na směnu budov a pozemků MPSV, která proběhla v době, kdy Noveský šéfoval odboru majetku. Po jeho odchodu se výměnou zabýval Nejvyšší kontrolní úřad, který zjistil, že ministerstvo na směně prodělalo 137 milionů korun.

"Když jsem z ministerstva odcházel, byl přebytek 180 milionů. Co se tam odehrálo potom, nevím," řekl tehdy deníku Aktuálně.cz Noveský.

Pochybnosti vzbudila i nevýhodná smlouva na pronájem pražských Palácových zahrad, kvůli které Noveský musel opustit Národní památkový ústav. V tomto případě ovšem soud došel k závěru, že se jednalo o pomluvu a výpověď je neplatná.

Známý Zemana a Šloufa

Ivan Noveský patří k lidem, kteří mají k ČSSD velmi blízko. Netají se tím, že se "dobře zná" s Milošem Zemanem a kontroverzním lobbistou Miroslavem Šloufem. Podle MF Dnes to byli právě Zemanovci, kdo Noveského doporučil Rusnokově vládě na Úřad vlády.

Kariéru začínal coby expert na plynovody, od roku 1995 působil jako poradce pro energetiku v Senátu a v Poslanecké sněmovně. Dělal také poradce ministra dopravy Jaromíra Schlinga.

Následně stanul v čele kanceláře Energetického úřadu. Vedl Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových a posléze se stal hlavním ekonomem Národního památkového ústavu.

 

Právě se děje

Další zprávy