Do Prahy přijíždí "prezident EU". Vstřícných gest ubyde

Tereza Šídlová
25. 4. 2013 9:05
Herman Van Rompuy se během návštěvy sejde s prezidentem i premiérem
Předseda Evropské rady EU Herman Van Rompuy.
Předseda Evropské rady EU Herman Van Rompuy. | Foto: Reuters

Praha - Na návštěvu Česka přijíždí prezident Evropské unie Herman Van Rompuy.

Ve čtvrtek se předseda Evropské rady sejde s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Petrem Nečasem a vystoupí i v Poslanecké sněmovně, kde se potká také s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Během jednoho měsíce jde už o druhou vysokou návštěvu z EU, začátkem dubna v Praze sledoval vyvěšení unijní vlajky na Pražském hradě předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Právě výměna na Hradě je klíčem ke zvýšenému provozu na trase Praha-Brusel. Ale zatímco při návštěvě Barrosa Zeman nešetřil vstřícnými gesty vůči EU a podepsal také tzv. euroval, při Van Rompuyově návštěvě se podobný průlom spíš nečeká.

Přitom ve vzduchu bude viset i otázka českého nepřistoupení k evropskému paktu o rozpočtové kázni. Na jeho přijetí se neumí stávající vládní koalice shodnout a netlačí na to ani proevropský Zeman.

O reformách a růstu

Češi by přitom mohli důsledky tohoto rozhodnutí pocítit poprvé v praxi letos na podzim - na říjnovém summitu se v Bruselu očekává první summit zemí, které eurosmlouvu ratifikovaly. Tam by Česko nemělo přístup.

„Řešit se bude mimo jiné budoucnost hospodářské a měnové unie, ex ante koordinace hospodářských reforem a nástroje růstu a konkurenceschopnosti," řekl Aktuálně.cz k setkání mezi Van Rompuyem a Nečasem vládní tajemník pro záležitosti EU Vojtěch Belling.

Fiskální pakt EU podle informací Aktuálně.cz na programu není, alespoň na vládě nikoli. Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček na dotaz, zda o něm bude řeč při setkání se Zemanem, Aktuálně.cz neodpověděl.

Van Rompuy je jedním z nejvyšších představitelů EU, předsedá Evropské radě, kterou tvoří hlavy států a vlád členských zemí sedmadvacítky. Jde o poměrně novou funkci, zavedla ji Lisabonská smlouva v roce 2009, do té doby šlo o křeslo, jež si předávali nejvyšší představitelé zemí, které EU v půlročních intervalech předsedaly.

Tentokrát i s knížetem

Oproti Barrosově návštěvě je Van Rompuyův program v Praze rozšířený o setkání i s dalšími představiteli české politiky, nejen s prezidentem a premiérem. Ještě před schůzkou se Zemanem zamíří předseda Evropské rady do Poslanecké sněmovny, kde se zúčastní konference Národní fórum k budoucnosti EU.

Tam se má mimo jiné potkat s ministrem zahraničí Schwarzenbergem, českým eurokomisařem Štefanem Füllem, předsedou opozice Bohuslavem Sobotkou či šéfem České národní banky Miroslavem Singerem.

Když byl v Praze začátkem dubna předseda Evropské komise Barroso, Zeman podepsal v Česku dlouho odkládaný tzv. euroval, tedy novelu Lisabonské smlouvy, která umožňuje vznik záchranného fondu pro eurozónu.

„U ledu" ale i po vrcholné návštěvě zřejmě zůstane evropský pakt o rozpočtové kázni, k němuž přistoupila EU loni bez Česka a Velké Británie. Shodnout se na něm neumí vládní ODS a TOP 09, zatímco premiér Petr Nečas chce před přijetím eurosmlouvy prosadit referendum o přijetí eura.

Bez paktu - bez summitu

Petr Nečas a ODS fiskální pakt EU zatím nechtějí.
Petr Nečas a ODS fiskální pakt EU zatím nechtějí. | Foto: Ludvík Hradilek

Premiér Petr Nečas podmiňuje připojení Česka k paktu přijetím „domácí" finanční ústavy v českém Parlamentu, tento dokument je nyní v rozpočtovém výboru sněmovny, minulý týden poslanci přerušili jeho projednávání.

Před přijetím unijního dokumentu chce ODS, která je vlažná k zavedení eura, také přijmout ústavní zákon o referendu o přistoupení ke společné evropské měně. TOP 09 tento názor nesdílí a připomíná, že Česko se vstupem do EU zavázalo euro přijmout.

Spor o evropský pakt také oddaluje podepsání nové koaliční smlouvy stávající vlády Petra Nečase.

„Myslím si, že to má smysl v okamžiku, kdy ČR bude mít euro, protože se fiskální pakt týká především zemí, které jsou v eurozóně," řekl zase o eurosmlouvě Zeman v únoru.

Debata o odmítání fiskálního paktu EU by se podle informací Aktuálně.cz mohla přiostřit nebo posunout na podzim. To by se měl konat první summit zemí, které mají euro nebo přistoupili k této eurosmlouvě. Česko by tak poprvé mohlo zůstat „za dveřmi" důležitého jednání. 

 

Právě se děje

Další zprávy