Díky Klausově amnestii půjde na svobodu sedm tisíc lidí

Domácí ČTK Jan Němec (redaktor) Domácí, ČTK, Jan Němec (redaktor)
1. 1. 2013 21:55
Amnestie platí od 2. ledna. Týká se například lidí odsouzených nejvýš na rok
Václav Klaus, novoroční projev 2013.
Václav Klaus, novoroční projev 2013. | Foto: ČTK

* Zprávu jsme aktualizovali o komentář advokátky Hany Marvanové ke kauze H-systému.

Praha - Ve svém posledním novoročním projevu prezident Václav Klaus oznámil částečnou amnestii. Vyhlásil ji, jak řekl, ke dvaceti letům trvání samostatného českého státu.

Promíjí některé nevykonané nepodmíněné i podmíněné trestné činy a zastavuje některá trestní stíhání. Velká část amnestie se má týkat drobné majetkové trestné činnosti nebo jiných drobných přečinů, jako je lehké ublížení na zdraví, výtržnictví nebo pomluva, ale v případě neúměrně dlouhého stíhání také závažnějších trestných činů, například hospodářských.

Podle prezidenta soudcovské unie Tomáše Lichovníka má amnestie široký záběr. "Vztahuje se na řadu trestných činů a je poměrně velkorysá," řekl ČTK.

Advokátka Hana Marvanová, která zastupuje klienty zkrachovalého H-systému, upozornila, že kvůli amnestii nebudou potrestáni bývalí manažeři firmy. A tím pádem zřejmě ani tisíc klientů nedostane žádné odškodnění.

Koho se týká amnestie

* nepodmíněné tresty do jednoho roku
* nepodmíněné tresty do 2 let, které se netýkají zabití, vraždy, těžké újmy na zdraví, a tresty za činy, jejichž obětí nebyly děti
* podmíněné tresty do 2 let
* podmíněné tresty pro lidi nad 70 let
* dosud nevykonané tresty nebo zbytky trestů obecně prospěšných prací a domácích vězení
* dosud neskončená stíhání, která se táhnou déle než 8 let a stíhaným hrozí maximálně 10 let
* amnestie neplatí pro recidivisty (v posledních 5 letech nebyli odsouzeni za jiný trestný čin)

"Rozuměla bych amnestii na malé a nedbalostní trestné činy. Ale toto je rozsáhlá amnestie úmyslných trestných činů, kde je limitem jen délka uloženého trestu. Zastavení trestního stíhání s maximální desetiletou sazbou trestu, od jehož zahájení uplynulo osm let a které nebylo pravomocně skončeno, se může týkat i velmi závažné kriminality - korupce, podvodů, zpronevěry," řekla Marvanová webu ParlamentníListy.cz.

Klausova amnestie se nebude týkat hlavního obžalovaného - Petra Smetky, který již byl odsouzen, ale dalších tří pachatelů, kteří ještě nebyli pravomocně odsouzeni, protože Nejvyšší soud zrušil rozsudek nižšího soudu. „Vyhověl tak nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který si stěžoval na příliš nízké tresty," vysvětlila ParlamentnímListům.cz Hana Marvanová.

Z vězení může být propuštěno celkem sedm tisíc lidí, odhaduje ministerstvo spravedlnosti. Náměstek ministra Daniel Volák řekl, že se podmínky amnestie vztahují zejména na 6618 vězňů s tresty uloženými na jeden rok a méně. Z dalších více než pěti tisíc lidí, kteří mají tresty nepřevyšující 24 měsíců, by se rozhodnutí podle odhadu Voláka mohlo týkat maximálně několika stovek lidí.

Amnestie vstoupí v platnost 2. ledna, každé propuštění musí napřed schválit soud. Soudci by měli podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka rozhodovat přímo ve věznicích.

Kompletní text amnestie si můžete přečíst ZDE.

Pracovník jedné z věznic na západě Čech, který nechtěl být jmenován, řekl, že v jejich zařízení se bude amnestie týkat "hlavně kapsářů a případů bagatelní trestné činnosti".

Zřejmě jen minima lidí se dotkne amnestie v plzeňské borské věznici, zařízení je totiž určeno hlavně pro pachatele zvlášť závažných zločinů a několikanásobné recidivisty.

Zatím poslední amnestii udělil už před patnácti lety Václav Havel. V té době Klaus amnestii kritizoval a tvrdil, že by prezident pomocí ní nebo milosti neměl opravovat soudní systém.

Klausova amnestie se týká mimo jiné těch, kteří byli odsouzeni maximálně na rok vězení. Na tyto lidi se bude pohlížet, jako by vůbec nebyli odsouzeni.

Dále se týká například lidí odsouzených nejvýše na dva roky, pokud nezpůsobili něčí smrt nebo těžkou újmu na zdraví.

Klaus také nařídil, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než osm let. Nařízení se dotýká trestných činů, za které zákoník stanovuje trest odnětí svobody nepřevyšující deset let. Výjimkou z prezidentova nařízení jsou trestní stíhání proti uprchlému.

Hlava státu dále promíjí nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky lidem, kterým letos bude 75 let a délka jejich trestu nepřesáhla deset let.

Prominutí trestu se nevztahuje na lidi, kteří byli v uplynulých pěti letech před letošním 1. lednem odsouzeni k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nebo kteří byli ve stejném období propuštěni z výkonu trestu odnětí svobody, pokud se na ně nehledí, jako by nebyli odsouzeni.

Další prominutí trestů či jejich zbytků se vztahuje na odsouzené, kterým letos bude 70 let. Podmínkou je, aby trest nepřesáhl tři roky odnětí svobody.

V České republice jsou věznice už dlouho přeplněné. Nyní si trest odpykává zhruba 23 000 vězňů a vězeňkyň. Stále mezi nimi zůstanou i pachatelé odsouzení na doživotí, například Jiří Kajínek.

 

Právě se děje

Další zprávy