Dienstbier slaví trojí vítězství, míří do vyšší ligy

Kateřina Eliášová
19. 3. 2011 20:50
Dienstbier má šanci v Senátu, stojí po boku Sobotky a porazil Hulinského
Stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier s bývalou stínovou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou
Stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier s bývalou stínovou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Brno - V boji o křeslo místopředsedy ČSSD nebyl jasným favoritem a s jeho zvolením se tolik nepočítalo. Přesto dostal Jiří Dienstbier mladší důvěru tří set šesti delegátů a post po boku Bohuslava Sobotky vybojoval.

A nejen to. Další souboj vedl v senátním obvodu Kladno a i tam sbíral body. Na procenta vyhrál první kolo voleb, ale hlasů nebylo dost, aby uspěl hned napoprvé. Do druhého kola půjde s kladenským primátorem Danem Jiránkem z ODS.

Pražský právník a odpůrce pražské koalice ČSSD s ODS se stal hvězdou politikou nabitého víkendu.

Dienstbier dosud velkou politiku nedělal, pouze v letech 1990 až 1992 byl poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Připouští, že k vítězství mu pomohlo jméno po jeho nedávno zesnulém otci, českém senátorovi a prvním polistopadovým ministrem zahraničí Jiřím Dienstbierovi starším.

"Pro mě je výhodou, že navazuji na svého otce, který měl dobré postavení a jako senátor byl velmi oceňován za způsob, jakým mandát vykonával," řekl Dienstbier.

Proti ČSSD a ODS v Praze

Nejvíc bodů však Dienstbierovi přinesl odpor k pražské koalici s ODS, kvůli kterému jej vedení pražské ČSSD odstavilo od vyjednávání o nové vládě, přestože oranžové v Praze vedl do voleb.

"Určitou roli sehrává to, jak lidé hodnotí mé minulé kroky. Řada lidí mi říká, že je to jeden z podstatných důvodů, proč mě podpořili," řekl Aktuálně.cz.

Dienstbier na brněském sjezdu nevyjednával v zákulisí, jak to vyžadovalo zvolení jiných soupeřů, třeba Zdeňka Škromacha.

"Poslední čtyři týdny jsem dělal kampaň. Už na krajských nominačních konferencích mi ale řada lidí zdůvodňovala jejich podporu mým postojem k povolebním vyjednáváním v Praze," uvedl.

Zisk 44 procent v senátním klání je podle něj vysoký také proto, že voliči tím vyjadřují protest proti současné politice koaliční vlády.

"Vnímám velkou nespokojenost s politikou obecně, ale i s konkrétními kroky této vlády. Nejžhavější téma těchto dnů je daňová reforma a naprosté odmítání lidí zvýšení DPH na klíčové položky," doplnil třetí důvod úspěchu jeho klíčového víkendu.

Dienstbier:Hulinský: 1:1

Petr Hulinský s Karlem Březinou, Haškovec a Sobotkovec
Petr Hulinský s Karlem Březinou, Haškovec a Sobotkovec | Foto: Ludvík Hradilek

Třetí vítězství si odnáší z víkendu Dienstbier taky proto, že porazil šéfa pražské ČSSD Petra Hulinského, spoluautora pražské koalice s ODS. Hulinský totiž otevřeně podporoval protitábor hejtmana Michala Haška, který nakonec získal křeslo 1. místopředsedy.

Hulinský se zatím nemusí obávat, že by to mohlo ohrozit jím uzavřenou koalici nebo dokonce jeho křeslo.

"Já bych zatím nedělal takové závěry. Uvidíme ale, jak rozhodne Ústavní soud, to mnohem více rozhýbe vody pražské politiky," domnívá se Dienstbier.

Ústavní soudci nyní posuzují stížnost na způsob rozdělení volebních obvodů v pražských volbách, která nakonec může vést až ke zrušení těchto voleb.

Mandáty pražských zastupitelů by tak byly neplatné a konaly by se nové volby. A to zřejmě nejen do zastupitelstva, ale i do vedení pražské ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy