Hádka se Sobotkou? Ne, jen vysvětlení, tvrdí Dienstbier

Mikuláš Klang Domácí Mikuláš Klang, Domácí
Aktualizováno 8. 8. 2014 14:51
Legislativci budou tři následující týdny připravovat pozměňovací návrh služebního zákona.
Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) se na páteční tiskové konferenci ostře pohádal s premiérem Bohuslavem Sobotkou. A šlo opět o služební zákon. Dienstbier totiž odmítl, aby se vládní legislativci podíleli na přípravě pozměňovacího návrhu, Sobotka ovšem trvá na opaku.

Dienstbier později vysvětlil, že se nejednalo o hádku, ale pouze o vyjasňování vztahů, a slíbil, že bude na další přípravu zákona vysílat dva legislativce. Schválení zákona se ovšem podle něj v každém případě posouvá nejméně o několik týdnů.

Spory mezi oběma straníky rozpoutalo Dienstbierovo čtvrteční rozhodnutí nepodílet se dále na podobě služebního zákona. Vadí mu změny, na kterých se ve středu shodla koalice s opozicí. Z normy, kterou Sobotkova vláda označuje za klíčovou i z hlediska čerpání eurodotací, totiž zmizel institut generálního ředitelství. Takzvaného superúředníka pak nahradí speciální náměstek na ministerstvu vnitra.

Dienstbier proto již požádal, aby byl zbaven pověření Evropské komise k vypracování tohoto zákona.

Předčasně ukončená tiskovka

Na páteční tiskové konferenci, které se ovšem nezúčastnili Dienstbierovi legislativci z Úřadu vlády, se pak kvůli tomu dostal do přímého konfliktu se Sobotkou. Premiér zopakoval, že v další práci na zákonu nevidí problém, Dienstbier mu ale oponoval. "Vládní legislativa nemá takovou kapacitu," potvrdil svoje stanovisko.

Po zopakované otázce mu ale skočil Sobotka do řeči. "Samozřejmě že vládní legislativa se na pracích podílet bude," kontroval premiér vzápětí, přičemž bylo zřetelné, že se mu Dienstbierovo vyjádření nelíbí.

Mluvčí poté předčasně ukončil celou tiskovou konferenci. Při odchodu z tiskové konference si pak ještě oba sociální demokraté vyměnili názory. "Tady to nebudeme řešit," ukončil hádku premiér a odešel. Sobotka pak pozval Dienstbiera k sobě do kanceláře.

Dienstbier: Vše se zpozdí o několik týdnů

Na své vlastní odpolední tiskové konferenci pak Dienstbier vysvětloval, proč se rozhodl od přípravy zákona couvnout. Služební zákon v té podobě, na které se shodla koalice, je podle něj spíš zcela novým dokumentem, je navíc příliš složitý, a proto není možné ho stihnout projednat bez chyb.

Pokud je negována mnohaměsíční, kvalifikovaná práce, člověk z toho příliš dobré pocity nemá a zvažuje, jak reagovat. Ale nerozhodl jsem se podat demisi, nerozhodl se ani premiér, že by se mnou nechtěl spolupracovat.

"Já jsem se včera jasně vyjádřil, že vzhledem k rozhodnutí koalice nemůžu nést dál odpovědnost za legislativní zpracování, za kvalitu toho zákona," vysvětlil. "Fakt, že se služební zákon začíná v podstatě psát znovu a jeho schválení se odkládá minimálně v řádu týdnů, ovlivňuje i přípravu státu na překlopení 45 000 úředníků do státní služby," dodal. Upozornil také na to, že se může zpozdit čerpání evropských dotací.

"Jen jsme si vše ujasňovali"

Zároveň ale odmítl tvrzení, že se on i celé jeho legislativní oddělení rozhodli dál na zákonu nepracovat. "Ani na vteřinu to nebylo tak, že bych chtěl sabotovat přípravu služebního zákona, poskytl jsem maximální součinnost," dodal.

Již ve čtvrtek podle svých slov odeslal ministerstvu vnitra všechny důležité podklady, které obsahují také návrhy jak pokračovat i případná rizika. Kromě toho se bude snažit, aby na vnitro průběžně vysílal dva legislativce, kteří budou zákon komentovat.

Zároveň také prohlásil, že hádka se Sobotkou nebyla hádkou. "To, co se dnes dělo, bylo interpretováno jako velký konflikt. Není to velký konflikt, šlo spíš o vysvětlení," dodal.

Ministr také odmítl spekulace o tom, že by chtěl rezignovat. "Pokud je negována mnohaměsíční, kvalifikovaná práce, člověk z toho příliš dobré pocity nemá a zvažuje, jak reagovat. Ale nerozhodl jsem se podat demisi, nerozhodl se ani premiér, že by se mnou nechtěl spolupracovat," dodal.

Jednalo se 24 vteřin

Samotné páteční jednání Sněmovny o služebním zákonu trvalo pouhých dvacet čtyři vteřin a dorazilo jen necelých sedmdesát poslanců. Na základě dohody klubů ho totiž předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) přerušil do 27. srpna, kdy bude pokračovat projednávání služebního zákona, který by Sněmovna měla vrátit do druhého čtení.

Mezitím už legislativci z ministerstva vnitra začali pracovat na pozměňovacím návrhu, který by měl zohlednit právě změny, na nichž se dohodla koalice s opozičními stranami. Kromě právníků z vnitra by měli s pracemi na služebním zákonu pomáhat i odborníci z ministerstva práce a sociálních věcí a resortu financí.

"Stihnout se to dá"

"Bude to hodně náročné, ale stihnout se to dá. Ale spíš bych dal větší prostor připomínkám parlamentních stran," řekl v pátek komunistický poslanec Jan Klán v narážce na dohodu z poloviny tohoto týdne, se kterou právě KSČM příliš spokojena nebyla.

Dienstbier již dříve upozornil na to, že zákon po středečním kompromisu připustí mnohem větší míru politizace státní správy. "Pokud srovnáme tento nový návrh s tím, co jsme připravili my, je tam jednoznačně větší míra politizace. A to zejména s ohledem na jmenování státních tajemníků," řekl Aktuálně.cz Dienstbier.

 

Právě se děje

Další zprávy