Koalice slibuje omezit lidovou tvořivost svých poslanců

Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor), Lucie Stuchlíková
8. 3. 2014 18:07
Přednostně připraví vláda zákony o daních a financích nebo o zrušení druhého pilíře důchodového systému, upřesňuje ministr pro legislativu Jiří Dienstbier.
Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier | Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor – Zatímco programové prohlášení nové vlády známe, její konkrétní kroky budou jasné, až Sobotkův kabinet doladí svůj plán, jaké nové zákony nebo změny těch stávajících připraví.

Jasné je už v této chvíli alespoň to, že přednostně dostanou zelenou daňové zákony, do dvou měsíců by měla vláda připravit zákon o hmotné nouzi (týkající se ubytoven pro sociálně potřebné) nebo už avizované zrušení druhého důchodového pilíře.

Otazník se podle všeho vznáší nad plánem ministra dopravy výrazně urychlit výstavbu silnic a dálnic.

"Vláda se zavazuje v jiné části svého programu, než který se týká dopravy, že zachová účast veřejnosti na rozhodování o klíčových věcech," upozorňuje v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr Jiří Dienstbier, který dostal ve vládě Bohuslava Sobotky přípravu zákonů na starosti.

A dodává: "Takže nepochybně  debata v této věci nebude jednoduchá. Nicméně je to jeden ze záměrů vlády, který vyplývá z koaliční smlouvy a programového prohlášení."

Aktuálně.cz: Jsou tam nějaké větší rozpory mezi koaličními stranami, co je a co není priorita?

Jiří Dienstbier: To není o rozporech mezi koaličními stranami, ale jsou to jednotlivá připomínková místa – ministerstva a další úřady. Některé návrhy jsou průřezové, mohou zasahovat do jiných oblastí než jen do působnosti daného ministerstva. Nepochybně mohou být připomínky i té povahy, zda se do plánu důsledně promítá koaliční smlouva a vládní prohlášení.

Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Tak co z vašeho pohledu skutečně hoří?

Nepochybně důležité jsou veškeré zákony v daňové a finanční oblasti, které musí být schválené s účinností k 1. lednu 2015. Velmi naléhavé je řešení hmotné nouze, protože je situace, kdy majitelé ubytoven ve velkém zneužívají nedostatečné nastavení systému – a vláda slíbila, že zhruba do dvou měsíců předloží ministerstvo práce a sociálních věcí novelu zákona o hmotné nouzi.

Nepochybně to bude i řešení 2. důchodového pilíře, který chce vláda zrušit.  Patří tam i problémy exekucí a vymáhání dluhů – a opět byl příslib, že do poloviny roku vláda přijde s vlastním, komplexnějším řešením.

Urychlit stavby silnic? Ano, ale neomezovat kritiku

A.cz: Zaznamenal jste už atak od nějakého resortu, že by chtěl prosazovat svoje priority?

Samozřejmě že každý resort prosazuje do plánu svoje priority, to je přece naprosto přirozené. A bylo by i špatné, kdyby tak nečinil.

V této fázi to ale ještě není konfliktní. To až poté, kdy se sejdou veškeré připomínky a začneme je vypořádávat, budu moci říct, jestli došlo k nějakému konfliktu, či nikoliv.

A.cz: Tak třeba nový ministr dopravy už mluvil o tom, že bude chtít nový zákon o liniových stavbách a urychlit výstavbu silnic a dálnic. Bude i toto mít vláda jako svoji prioritu?

Foto: Vojtěch Marek

Nepochybně to bude jedna z věcí, kterou se vláda zabývat bude. Ale bude to třeba provázat s dalšími částmi programového prohlášení, ale také třeba s požadavky evropského práva, kde úprava tzv. EIA (posouzení vlivu na životní prostředí – pozn. A.cz) je jednou z podmínek pro čerpání evropských dotací. To znamená, že pokud se budeme bavit o nějakém zjednodušení, tak zároveň budeme muset zachovat principy, které vyžaduje evropské právo.

A také vláda se zároveň zavazuje v jiné části svého programu, než který se týká dopravy, že zachová účast veřejnosti na rozhodování o klíčových věcech. Takže nepochybně  debata v této věci nebude jednoduchá. Nicméně je to jeden ze záměrů vlády, který vyplývá z koaliční smlouvy a programového prohlášení.

A.cz: Bude mezi priority patřit i nový zákon o veřejných zakázkách, jak ho avizovalo ministerstvo pro místní rozvoj?

Myslím si, že nový zákon o veřejných zakázkách těžko bude plnohodnotně zpracován v letošním roce.

Foto: Vojtěch Marek

V koaliční smlouvě máme zmínku o zkvalitnění přípravy zákonů. Součástí toho je, aby se neobcházely běžné procesy – byl to velmi často používaný způsob za minulých vlád, kdy jednotliví ministři obcházeli celý legislativní proces na vládní úrovni a nosili celé zákony nebo komplexní pozměňovací návrhy  během projednávání zákonů do Poslanecké sněmovny. Podle toho to pak vypadá. My jsme se zavázali, že takto postupovat nebudeme.

"Zemanův podivný požadavek"

A.cz: Ale hned u služebního zákona je to ale jinak...

Asi o ničem se nedá říct, že bude platit stoprocentně, bez jakékoliv výjimky.

A.cz: Znamená to, že by vláda i ráda zamezila u koaličních poslanců jejich vlastním poslaneckým iniciativám, tak aby těžiště přípravy zákonů bylo v této koalici v rukou vlády?

Koalice se dohodla, že bude chtít takovéto iniciativy omezit.

Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Zatím to ale tak nevypadá...

Nelze je zcela vyloučit, ale omezit ano. Zmínili jste služební zákon – to je výjimka. Tam jsme se dostali do trošku kritické situace z hlediska času. Je to jedna ze zásadních podmínek Evropské unie pro čerpání peněz z Evropské unie, že musí být uzákoněna nezávislá státní služba. Kdybychom teď stáhli poslaneckou iniciativu, nestihli bychom v nezbytných termínech zákon projednat. I v těchto případech se ale snažíme zajistit podporu ze strany vládní legislativy.

A.cz: Zákon už prošel v prvém čtení, ale teprve teď se připravuje teprve věcný záměr. To je skutečně velmi nestandardní...

To je samozřejmě nestandardní postup. Prezident republiky nám trošku zkomplikoval situaci tím podivným požadavkem, aby byla novela projednána v prvním čtení ještě před jmenováním vlády (prezident Zeman tím podmínil jmenování předsedy ANO Andreje Babiše ministrem financí i bez lustračního osvědčení – pozn. A.cz), když to zas tolik zásadní není. Místo na mimořádné schůzi by to bylo projednáno o několik týdnů později na řádné schůzi.

Byť se tento krok démonizoval, tak to zásadní posun ve skutečnosti nebyl. My jsme tlačeni časem.

 

Právě se děje

Další zprávy