Děti mají mít až do třetí třídy obědy zdarma, chce prosadit Valachová

Markéta Hronová Markéta Hronová
27. 10. 2015 12:15
Ministryně školství Kateřina Valachová si přeje, aby stát platil obědy dětem v posledním roce mateřské školy a od první do třetí třídy. Jídelny mají podle ní naučit děti žít zdravým životním stylem, zároveň mají fungovat jako místo setkávání. Ministryně ovšem přiznává, že se o svém návrhu ještě nezmínila před ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Uznává, že to bude drahé. Podle prvních odhadů by to mělo stát přijít na tři miliardy korun.
ilustrační snímek
ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V posledním roce mateřské školy, který má být povinný, a od první do třetí třídy by obědy dětem měl platit stát.

Přeje si to ministryně školství Kateřina Valachová. Návrh chce během podzimu zapracovat do reformy financování základních a středních škol.

Podle prvních odhadů by to mělo stát přijít na tři miliardy korun.

Ať si hladoví, kdo chce

"My máme bezplatné vzdělávání, ale zároveň říkáme, ať si v době školy hladoví, kdo chce," zlobila se Valachová na snídani s novináři. Téma společného stravování dětí považuje za důležité.

"Pro mě je to absolutní minimum. Vzdělávání je od toho, aby fungovalo společně. Školní jídelna je také socializační místnost, setkávají se tam všechny děti dohromady," připomíná Valachová.

Jídelny mají podle ní naučit děti žít zdravým životním stylem. Chce znovu s odborníky řešit, jaká jídla by se ve školních jídelnách měla pro děti vařit.

Před Babišem to ještě nezmínila

Sama ale přiznává, že se o tomto návrhu před ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) ještě ani nezmínila. Uznává, že to bude drahé.

Prvotní odhady úřadu hovoří o třech miliardách korun. Přesto věří, že se jí podaří návrh prosadit i mezi politiky. "Ukážu pravicovým kolegům deset hladovějících jedenáctiletých dětí a uvidíme, jestli nezmění názor," prohlásila ministryně.

Jednat chce také s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD). "Téma považuji za velmi závažné. Nápad platit obědy všem dětem do třetí třídy je z mého pohledu ideální, ale nejsem si jistá, zda je rozpočtově realizovatelný. Začala bych ale aspoň od školek, tam to jako reálné vidím," reagovala na návrh Marksová.

Ještě příští rok chce Valachová potřebným dětem obědy zaplatit z dotačních programů ministerstva. Ráda by tento návrh zahrnula do reformy financování základních a středních škol, která se bude projednávat na podzim. Školy by se měly podle nového systému financovat od roku 2018.

Obědy pro všechny děti

Ministryně trvá na tom, aby se obědy platily skutečně všem dětem. Ne jen těm, které to potřebují. "Nechceme stigmatizovat," zdůvodňuje to. 

Nelíbí se jí současný sociální systém, který podle ní čeká, až člověk spadne na úplné dno, a až poté mu nabídne pomoc.

Problémy dětí, které nechodí na školní obědy, se zabývá organizace Women for Women, která rozjela projekt Obědy pro děti. Návrh ministryně vítají. "Podle našich zkušeností je školní stres malých školáků v kombinaci s neplacenými obědy, tedy s prvními zážitky skutečného sociálního vyloučení, to poslední, co bychom těmto dětem měli dopřát," míní ředitelka organizace Ivana Tykač.

Kromě obědů by Valachová ráda žákům přispívala například na lyžařské výcviky. "Kolik dětí si dnes lyžařský výcvik nemůže dovolit? Přitom ten je také součástí vzdělávání," míní ministryně.

 

Právě se děje

Další zprávy