Deštník od Zemana? Budu ho mít jako hůl, vtipkuje Zaorálek

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
18. 2. 2015 12:03
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dostal od prezidenta Zemana symbolický Chamberlainův deštník. Kvůli bolavému kolenu se mu prý bude hodit jako hůl.
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přijal deštník od Miloše Zemana s nadhledem
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přijal deštník od Miloše Zemana s nadhledem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Z úterní schůzky nejvyšších ústavních činitelů na Pražském hradě si Lubomír Zaorálek jako jediný z aktérů odnesl dárek. Miloš Zeman totiž splnil svůj slib a předal ministrovi zahraničí symbolický Chamberlainův deštník.

"Pan prezident pro mě měl připravený deštník, to nebudu tajit. I když jsme se hodně bavili o tom, co je appeasement a leccos si vysvětlili, tak jsem si deštník odnesl," prohlásil v nadsázce po jednání ministr.

Ještě v noci pak na Twitter nahrál fotku deštníku s krátkým vzkazem. "Koleno mě stále pobolívá, deštník od prezidenta se bude hodit jako hůl," zavtipkoval.

Zaorálek kvůli problémům s kolenem musel minulý týden zrušit účast na jednání ministrů zahraničí osmadvacítky v Bruselu, kde se znovu řešily sankce vůči Rusku.

O několik dní dříve pak ze stejného důvodu neodcestoval na bezpečnostní konferenci v Mnichově, kde přední světoví politici řešili konflikt na Ukrajině. Za to se do šéfdiplomata pustila opozice.

"I kdyby k bolavému kolenu měl ještě kuří oko, ječné zrno a vlka, tak všechny tyto vážné neduhy dohromady neopravňují ministra zahraničí, aby rezignoval na účast na takto významném summitu," tepal do Zaorálka šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ve Sněmovně.

Zaorálek se dostal do sporu se Zemanem po jeho výroku na fóru Let My People Live!, kde český prezident vyzval k tažení proti Islámskému státu. Zaorálek výrok označil za nesmysl a vyzývání ke křižáckému tažení.

Zeman ho na oplátku prostřednictvím svého mluvčího počastoval přirovnáním k britskému premiérovi Nevillu Chamberlainovi s tím, že reakce připomínala appeasement neboli pacifistickou politiku z 30. let 20. století, která se tehdy projevovala hlavně ustupováním požadavkům nacistického Německa.

 

Právě se děje

Další zprávy