Den s Liškou: Mezi Klausem, poslanci a stávkou

ob, elb, djl
4. 12. 2007 14:35
Aktuálně.cz prožívá den s novým ministrem
11:08 - Nový ministr převzal jmenovací dekret z rukou prezidenta Klause a složil přísahu ministra vlády.
11:08 - Nový ministr převzal jmenovací dekret z rukou prezidenta Klause a složil přísahu ministra vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V půl dvanácté přijíždí na nádvoří ministerstva školství tři vládní vozy.

"Bylo to korektní, pan prezident si odpustil špičkování i narážky," popisuje po cestě čerstvě jmenovaný ministr Ondřej Liška, jaké to bylo na Hradě. Václav Klaus jej už s předstihem kritizoval za jeho nízký věk, Lišky se to prý nicméně nedotklo. "Atmosféra při jmenování byla mírně konstruktivní. Všem se ulevilo, že problém školství bude teď mít konkrétní jméno."

Když vystupuje ze svého nového služebního vozu, z oken ministerstva už vyhlíží zvědaví úředníci.

Šéfa očekává společně s předsedou zelených Martinem Bursíkem i náměstek Petr Roupec. "Myslím si, že ministr ani nemusí být z tohoto resortu, hlavně musí být top manager. Jestli jím Liška je, poznáme z jeho prvních rozhodnutí," hodnotí opatrně příchod nového nadřízeného.

Topolánek: Liška na to má

Na formality není moc času ani příležitostí, už proto, že Česko právě ovládá učitelská stávka. Jen hodinu před začátkem akce uvedl premiér Mirek Topolánek nového ministra do úřadu. Na jeho počest pronesl pár vět: "Uvítal jsem tuto volbu. Lišku znám jako člověka, který na to má organizačně, i na to má elán."

A hlavní premiérův úkol pro ministra? "Stabilizuj neklidný resort a vyhni se hrozbě dalších stávek."

"V době týdnů předložím jak koncepci, tak představím lidi, kterými se chci obklopit," slibuje v odpovědi Liška.

Před druhou hodinou už jsou tisíce učitelů nastoupeny před budovou Poslanecké sněmovny, kde se schyluje k hlasování o důvěře ve vládu. Zpravodajka Aktuálně.cz z místa hlásí: "Je tu naprosto neprostupno, nedá se pomalu dojít ke dvěřím sněmovny."

Ministerstvo, sněmovna, vláda...

Pár minut poté, co premiér společně s Bursíkem uvedl Lišku do úřadu, už ovšem musí odběhnout do jiného sídla moci - bok po boku se stranickým šéfem Bursíkem rázují k Poslanecké sněmovně.

Mají, zdá se, dobrou náladu, cestou do sněmovny pózují u obchodu s vyvěšenými mrtvými bažanty. "To aby lidi i zvířátka věděli, že se nás nemusí bát," vysvětluje Liška. Chvíli na to se za ním zavřou dveře jednací místnosti, kde klub zelených společně s ministrem financí Miroslavem Kalouskem řeší rozpočet.

V jednu hodinu musí být ministr Liška zpět v úřadu, na domluvené schůzce s předsedou školských odborů Františkem Dobšíkem.

A pak ho čeká i konfrontace se samotnými nespokojenými kantory - dle slibu si chtějí zaskandovat i přímo pod okny ministerstva.

Bažant ve vládě... nebo?
Bažant ve vládě... nebo? | Foto: Ondřej Besperát

Nechceme spořit s Liškou

Jaké jsou první dvě hodiny v novém úřadu? Zatímco ministr jedná, proniká do budovy křik a pískot demonstrujících učitelů.

Před pár minutami se mezi nespokojený dav Liška suverénně vydal. "Ten je teda mladinkej," šuškaly si mezi sebou demonstrující dámy. "Čerstvě vyšel z našich rukou, není tady někdo, kdo ho učil na základce?" Ženy se uchichtávají, pískot stávkujících zesiluje.

Pod transparentem "Nechceme spořit s Liškou," mezitím poskytuje rozhovory novinářům. Pro jeho vyjádření si přijela i slovenská televize. Přes pískot a skandování ale není slyšet slova.

Nový ministr je však paradoxně spokojený. "Jsem v klidu, cítím se tu dobře. Řada ministrů se stávkou končí, já s ní začínám," řekl Ondřej Liška Aktuálně.cz, zatímco se na "stupínku" - přistavené školní lavici - chystal k projevu šéf odborářů Dobšík. "Necítím to jako útok na sebe, klidně bych mohl pískat s nimi," tvrdí v té chvíli Liška.

10:20 - Po týdnech vyjednávání zbývá Ondřeji Liškovi několik desítek minut do chvíle, kdy se oficiálně stane ministrem školství.
10:20 - Po týdnech vyjednávání zbývá Ondřeji Liškovi několik desítek minut do chvíle, kdy se oficiálně stane ministrem školství. | Foto: Ondřej Besperát

Pak vystoupil na školní lavici sám: "Nepřišel jsem nic slibovat," řekl demonstrujícím odborářům. "Přišel jsem s nabídkou partnerství. Tento problém nelze vyřešit ad hoc. Je to problém hluboký a setrvalý. Chci ho začít neodkladně řešit, ale systémově a koncepčně."

Zopakoval ještě, že nabídku spolupráce s odbory myslí vážně. "S ní odcházím a těším se na práci s vámi," řekl a se slovy "vážím si vás," odešel do svého úřadu.

Odboráři ho za to místo pískotu odměnili potleskem.

Rušný Liškův den byl v té chvíli jen v polovině - v půl osmé se coby ministr školství poprvé zapojí do jednání vlády.

O stávce připravujeme další podrobnosti

Proč a jak krize kolem rezortu školství vznikla? Připomeňte si její průběh:

 

Právě se děje

Další zprávy