Pět poslanců a prezident NKÚ vyrazili na Machu Picchu, během služební cesty do Peru

Domácí Domácí
Aktualizováno 22. 5. 2019 12:09
Delegace z Poslanecké sněmovny absolvovala v polovině května týdenní návštěvu Peru. Cesty se účastnil také prezident Nejvyššího kontrolního úřad (NKÚ) Miloslav Kala. Delegace tři dny strávila v hlavním městě Lima a poté se přesunula do turistického centra a brány na Machu Picchu, města Cuzco. Podle zjištění webu iRozhlas.cz platila pracovní cestu Poslanecká sněmovna. Podle poslanců i prezidenta Kaly je však vše v pořádku, protože samotný výlet na Machu Picchu si zaplatili sami.
Šéf NKÚ Miroslav Kala na Machu Picchu.
Šéf NKÚ Miroslav Kala na Machu Picchu. | Foto: iRozhlas.cz

Pětičlennou delegaci kontrolního výboru vedl místopředseda sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD), s ním cestovali Ivana Nevludová (nezařazená), Přemysl Mališ (ANO), Vojtěch Munzar (ODS) a Roman Kubíček (ANO). Delegaci doprovázely dvě sekretářky a tlumočnice. 

Delegace tři dny strávila v hlavní městě Lima a poté se přesunula do Cuzca, kde je čekaly dvě pracovní schůzky. Nejprve je přijala šéfka odboru mezinárodních vztahů místního hejtmanství a poté následovalo přijetí v kanceláři starosty Cuzca Victora Boluarte Medina. Muže, který byl na počátku tohoto roku odsouzen k dvouleté podmínce za finanční machinace s veřejnými prostředky.

Oficiální návštěva poslanců a prezidenta NKÚ v Peru, přijal je předseda Kongresu Daniel Salaverry.
Oficiální návštěva poslanců a prezidenta NKÚ v Peru, přijal je předseda Kongresu Daniel Salaverry. | Foto: Poslanecká sněmovna ČR

"Máme volný program ze služební cesty. Dnes jsme si to hradili celé sami," řekl poslanec ODS Vojtěch Munzar, když ho na vrcholu Machu Picchu zastihl redaktor webu iRozhlas.cz. Na dotaz, jestli si kromě lístku na Machu Picchu si platí také hotel, poslanec neodpověděl. 

"Podívejte se, já jsem součást delegace. Já tady doprovázím kontrolní výbor, protože když kontrolní výbor vyjede mimo EU, tak musí mít sebou někoho z vedení sněmovny," snažil se vyhnout odpovědnosti Hanzel.

Delegaci do Peru pozval podle prezidenta NKÚ Kaly peruánský nejvyšší kontrolní úřad. "Myslím, že mám písemné pozvání, ale neumím vám teď odpovědět. Nemám ho tady s sebou," řekl na dotaz novináře Kala. Redakce iRozhlas.cz ho žádala o zveřejnění, ale to prezident doposud neučinil.

Kala: Nemám se za co omlouvat

Podle odhadu serveru iRozhlas náklady na cestu do Peru dosahují 140 tisíc korun na osobu. Redaktor delegaci potkal také ve VIP salonku na letišti v Limě, takže skupina zřejmě cestovala dražší, tzv. business třídou. 

Prezident Kala na konci rozhovoru s novinářem slíbil, že náklady spojené s turistickou částí výpravy vrátí, po návratu do Prahy si to však rozmyslel a nic platit nechce. Lístek na Machu Picchu si delegace platila sama, ale hotel, letadlo, služby tlumočnice a diety platila Poslanecká sněmovna.

"Pracovní cesta trvala devět dní, přičemž jeden den byl vyhrazen na osobní volno. Využil jsem ho k návštěvě Macchu Picchu a veškeré náklady s ní spojené jsem si hradil z vlastních peněz. Z toho důvodu a také vzhledem k náročnosti zbytku programu nemám důvod se za cokoli omlouvat, ani si to vyčítat," uvedl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala k reportáži ČRo.

Harmonogram služební cesty do Peru ale začal po zjištění webu iRozhlas.cz zajímat i opozici. TOP 09 chce vysvětlení. "Markéta Adamová ve sněmovně navrhne mimořádný bod - budeme chtít vědět, co delegace kontrolního výboru dělala ve 2 700 metrech nad mořem za veřejné peníze," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Rozhovor s Miroslavem Kalou na Machu Picchu | Video: Český rozhlas
 

Právě se děje

Další zprávy