Kobra už zabránila daňovým únikům za čtyři miliardy, tvrdí šéf policie

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 2. 2016 18:21
Jednotka pro boj proti daňovým únikům, takzvaná Daňová kobra, za dobu své činnosti od června 2014 zabránila daňovým únikům za 4,1 miliardy korun. Řekl to policejní prezident Tomáš Tuhý. "Zřízení Daňové Kobry se ukázalo jako správný a efektivní krok vlády, jak účinně bojovat proti daňovým únikům a daňové kriminalitě," řekl premiér Sobotka.
Daňová kobra
Daňová kobra | Foto: ČTK

Praha - Jednotka pro boj proti daňovým únikům, tzv. Daňová Kobra, zachránila za dobu své činnosti od června 2014 státnímu rozpočtu přes 4,1 miliardy korun. Na tiskové konferenci o tom informoval policejní prezident Tomáš Tuhý. Loni zabránil centrální speciální tým daňovým únikům za 1,9 miliardy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzdvihl vedle činnosti centrální Kobry i práci Kobry regionální, která vznikla před rokem.

Na centrální úrovni zajistila Kobra předloni 1,4 miliardy korun a loni zhruba 1,9 miliardy. Regionální Kobra loni zamezila trestné činnosti za 847 milionů korun. "Jsou to uchráněné hodnoty, které stát získal. Jde o zajištěné nebo uchráněné finanční prostředky," řekl Tuhý s tím, že v částce jsou například i peníze zabavené z trestné činnosti.

Kobra usiluje o to, aby odhalila protiprávní jednání včas, tedy v době, kdy je ještě možné zabránit vzniku škody a dokumentovat trestnou činnost. Při stíhání pachatelů se zaměřuje na organizátory trestných činů.

"Hlavním cílem fungování společného týmu je zajištění řádného výběru daní, vrácení nezákonně získaných prostředků do státního rozpočtu a postih pachatelů. Nezbytně důležitá je také úzká spolupráce se státním zastupitelstvím," podotkl policejní prezident.

Správný a efektivní krok vlády

Speciální tým není samostatnou institucí, nemá vlastní budovy a ani zaměstnance. Daňovým únikům se nyní v rámci Kobry věnuje 40 policistů na policejním prezidiu a dalších několik desítek lidí v regionech, kde se na činnosti Kobry podílejí vedle jednotlivých krajských policejních ředitelství také místně příslušní celníci a regionální finanční správa.

"Zřízení Daňové Kobry se ukázalo jako správný a efektivní krok vlády, jak účinně bojovat proti daňovým únikům a daňové kriminalitě. Jsem rád, že kromě centrální Daňové Kobry pracuje stejně dobře na rozkrývání trestné činnosti i nově zřízená regionální Kobra, která už za první rok svého fungování zabránila podvodům ve stovkách milionů korun," uvedl premiér Sobotka.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je Kobra spolu se systémem přenesené daňové povinnosti nejefektivnější způsob, jak získat nezaplacené daně zpět do státního rozpočtu a jak předcházet podvodům.

Speciální jednotka Kobra je útvar složený z policistů, celníků a specialistů finanční správy. Inspirací pro jeho vznik bylo Slovensko, kde pracuje tým se stejným názvem od roku 2012. V příštích letech by se tým mohl rozrůst, počítá s tím koncepce rozvoje policie v letech 2016 až 2020.

Šéf protikorupční policie Milan Komárek vysvětluje, jak funguje nový tým Kobra. Jako svůj první úspěch si připisuje rozbití organizované skupiny, která měla stát připravit o 270 milionů korun. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy