CVVM: Lidí spokojených s politickou situací mírně přibývá

ČTK ČTK
20. 6. 2014 18:49
Největší část lidí ale stále říká, že je s politikou nespokojena, už je to ale "jen" 44 procent.
Největší část lidí ale stále říká, že je s politikou nespokojena, už je to ale "jen"  44 procent.
Největší část lidí ale stále říká, že je s politikou nespokojena, už je to ale "jen" 44 procent. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Od sněmovních voleb mírně roste podíl lidí spokojených s politickou situací, nyní jich je 17 procent. Loni v říjnu, kdy se volby konaly, vyjádřilo spokojenost jen pět procent dotázaných.

Uvedlo to Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Největší část lidí ale stále říká, že je s politikou nespokojena. Už to však nejsou tři čtvrtiny, jako loni, nyní je jich 44 procent. Zbylí účastníci výzkumu odpověděli, že nejsou ani spokojeni, ani nespokojeni, nebo že nevědí.

Z průzkumu také vyplývá, že důvěra veřejnosti ve sledované instituce se od minulého výzkumu příliš nezměnila. Výjimkou je Česká národní banka (ČNB), které letos v červnu věří 50 procent lidí, zatímco loni v prosinci, kdy se CVVM na ČNB ptalo zatím naposledy, to bylo jen 38 procent. Centrální banka loni v listopadu zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu. V médiích byla za tento krok mnoha analytiky a komentátory kritizována. Banka své rozhodnutí zdůvodnila tím, že chce zabránit deflaci, která by ekonomiku poškodila.

Kromě ČNB průzkum větší změny v důvěře veřejnosti nezaznamenal. Nejdůvěryhodnější ústavní institucí tak zůstávají starostové a obecní zastupitelstva, kterým věří 60 procent lidí, prezidentovi důvěřuje 52 procent, vládě 47 procent, krajským zastupitelům 40 procent, hejtmanům 38 procent. Tradičně na konci žebříčku jsou obě parlamentní komory, Poslanecké sněmovně důvěřuje 35 procent a Senátu 33 procent dotázaných.

Autoři průzkumu zjišťovali také důvěru v ombudsmana, Ústavní soud a Český statistický úřad, zjistili, že uvedeným institucím důvěřuje 60, respektive 59 a 53 procent lidí. I v tomto případě jsou to podobné výsledky jako při posledním průzkumu.

 

Právě se děje

Další zprávy