ČSSD chce na půdě sněmovny řešit letouny CASA i Řebíčka

ČTK ČTK
8. 8. 2011 13:28
Opozice žádá vysvětlení, proč stály letadla dvakrát více než jinde a jak zbohatl exministr
Ve sněmovně chce ČSSD diskutovat i o tom, kde vzal někdejší ministr dopravy Řebíček peníze na většinový podíl ve fotbalové Slavii.
Ve sněmovně chce ČSSD diskutovat i o tom, kde vzal někdejší ministr dopravy Řebíček peníze na většinový podíl ve fotbalové Slavii. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Opoziční sociální demokracie chce na konec srpna svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k nákupu dopravních letounů CASA C-295 pro českou armádu.

Prohlásil to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dalším tématem schůze mají být i majetkové poměry exministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS).

"Budeme se ptát, jak je možné, že máme letouny dvakrát tak drahé a že nemohou létat," poznamenal předseda největší opoziční strany.

Nákup čtyř dopravních letadel za 132 milionů eur (kolem 3,5 miliardy korun) byl podepsán v roce 2009. Letouny však provází problémy a média poukazují na to, že jejich cena byla výrazně vyšší než v jiných zemích.

Dodavatel, firma Omnipol, má nyní do konce srpna čas na odstranění závad na systému pasivní ochrany, bez kterého není možné operační nasazení v rizikových oblastech. Ministerstvo obrany se rozhodlo uplatňovat smluvní sankce za prodlení a stále zvažuje i možnost úplného odstoupení od kontraktu.

Přihrával si Řebíček zakázky?

Ve sněmovně chce ČSSD diskutovat i o tom, kde vzal někdejší ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) peníze na to, že se mohl stát majoritním vlastníkem fotbalové Slavie. Exministra opozice podezírá, že zadával jako šéf ministerstva dopravy zakázky vlastní firmě.

"Odmítá zveřejnit účty, vyzýváme proto premiéra Petra Nečase, aby se přihlásil ke spoluzodpovědnosti a přinutil ho účetnictví rozkrýt. Pokud se tak nestane, vyvoláme mimořádnou schůzi sněmovny," uvedl Sobotka.

Bývalý ministr dopravy odkoupil od dosavadního většinového majitele pražského celku, investiční skupiny Natland Group, celý sedmdesátiprocentní podíl, který společnost v klubu z Edenu měla. Řebíček nyní drží ve Slavii prostřednictvím společnosti Viscontia 98 procent akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy