Chystají se změny evropských voleb, Senát k nim nemá výtky

ČTK ČTK
13. 3. 2014 14:36
Změna pravidel zahrnuje úpravu hranic některých senátních obvodů. Třeba obyvatelé Suchdola, Příbramska a Karvinska si tak zvolí senátora už letos.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Senát zřejmě nijak nezasáhne do změny pravidel týkajících se sčítání hlasů při evropských volbách.

Podpoří i nutnou úpravu hranic některých senátních volebních obvodů. Horní komoře to doporučil její ústavně-právní výbor. Senátoři o novelách rozhodnou příští týden.

Důvodem pro úpravu hranic 13 senátních volebních obvodů je úbytek nebo nárůst počtu obyvatel v některých z nich. Podle zákona je nutné, aby každý člen horní komory zastupoval přibližně stejný počet obyvatel, což je aktuálně podle údajů ČSÚ v průměru necelých 130 tisíc lidí.

V každém obvodu tak může být maximálně něco přes 149 tisíc obyvatel, minimálně pak o 39 tisíc méně.

Ze změny vyplývá, že například obyvatelé pražského Suchdola si budou volit senátora už letos, nikoli až za dva roky. Nově je totiž v horní komoře bude zastupovat senátor za Prahu 1.

Letošní senátní volby se kromě Prahy 1 budou z měněných obvodů týkat ještě Příbramska a Karvinska.

Novela má urychlit sčítání hlasů

Volební obvody se mění prakticky každé dva roky, kdy se obměňuje třetina Senátu. To se příliš nezamlouvá předsedovi horní komory Milanu Štěchovi (ČSSD) vzhledem k tomu, že některým voličům se takto možnost zvolit si senátora zkracuje nebo oddaluje.

Byl by proto pro zavedení stabilnějších volebních obvodů a podpořil by v tomto směru výzvu vládě. Se stálejšími obvody počítal návrh volebního zákoníku, který připravovalo ministerstvo vnitra za vlády Petra Nečase (ODS). Pád jeho kabinetu a předčasné volby ale možnost prosazení nových pravidel oddálily.

Novela o evropských volbách má umožnit, aby jejich výsledky za Česko mohly být zveřejněny současně s ukončením hlasování v celé EU, letos tedy v neděli 25. května po desáté hodině večer.

Novela má umožnit volebním komisařům, aby se sčítáním hlasů nečekali až do nedělní noci, ale mohli s ním začít už po sobotním uzavření volebních místností v ČR. Výsledky by zaslali Českému statistickému úřadu, který by je zpřístupnil na volebním webu až po dokončení hlasování v rámci celé Unie.

 

Právě se děje

Další zprávy