Česko pošle další poradní experty do kanceláře NATO v Kyjevě

ČTK ČTK
3. 9. 2014 15:01
Odborníci ministerstva obrany a vnitra by měli pomoci se stabilizací situace na Ukrajině.
Česká armáda.
Česká armáda. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česko posílá do styčné kanceláře NATO v Kyjevě odborníky, kteří mají ukrajinské vládě a tamním úřadům radit s reformou bezpečnostního sektoru nebo s logistikou.Uvedla to ministerstva obrany a vnitra, která na Ukrajinu uvolnila po jednom svém expertu, aby pomohli se stabilizací situace v zemi.

Armáda chystá vyslání důstojníka specializovaného na logistiku, který by měl na Ukrajině působit dva roky. "Podle potřeby se ale jeho mise může zkrátit, nebo prodloužit," doplnil k tomu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Jeho vyslání podle něj oznámí ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na nadcházejícím summitu Severoatlantické aliance ve Walesu.

V Kyjevě mezitím už působí expert ministerstva vnitra. "Po dobu jednoho roku bude v rámci své pracovní náplně spolupracovat s představiteli exekutivy, správními úřady a dalšími relevantními strukturami při reformě a stabilizaci bezpečnostního sektoru," uvedl tiskový odbor ministerstva.

Posílení Ukrajiny a Pobaltí

Vysílání zahraničních odborníků podle vnitra souvisí se snahou mezinárodního společenství o stabilizaci situace na neklidné Ukrajině.

Styčná kancelář NATO v Kyjevě vznikla v roce 1999 a jejím cílem je rozvíjet spolupráci mezi NATO a ukrajinskými úřady v otázkách národní a regionální bezpečnosti. V reakci na dramatický vývoj v postsovětské republice se aliance letos v dubnu dohodla s Kyjevem na jejím posílení. Osazenstvo kanceláře totiž původně tvořilo jen šestnáct lidí.

Kvůli napjaté situaci na východě Evropy Česko podporuje také spojence v Pobaltí, zneklidněném kroky Ruska na Ukrajině. Podle ministerstva obrany tam armáda chystá vyslání čety s přenosnými protiletadlovými raketovými komplety RBS-70. Celkem sedmdesát vojáků by mělo v listopadu cvičit se svými litevskými kolegy.

V rámci dlouhodobého aliančního cvičení Baltic Eye už nyní létají každý měsíc na několik dnů do Pobaltí také dva české letouny L-159 a účastní se tam výcviku leteckých návodčích. "V případě potřeby jsme připraveni tento výcvik zintenzivnit a případně zvýšit i počet letounů zapojených do cvičení," poznamenal k tomu Pejšek.

Česko také počítá s pokračování výpomoci s ochranou vzdušného prostoru Islandu nebo pobaltských republik, tedy členů NATO, které nemají vlastní letectvo. Nad Islandem mají české stíhačky Jas 39-Gripen hlídkovat už od podzimu celkem devět týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy