Česká armáda zrušila odlet stíhaček na Island, kvůli počasí

ČTK ČTK
9. 10. 2014 10:12
Gripeny a zbylá skupina vojáku odletí na devítitýdenní misi na Island v jiný den. Česká armáda se bude starat o bezpečnost ostrovního státu, který nemá armádu.
Letiště Armády ČR v Čáslavi.
Letiště Armády ČR v Čáslavi. | Foto: Vojtěch Marek

Čáslav (Kutnohorsko) - Armáda kvůli počasí zrušila čtvrteční odlet pěti nadzvukových letounů Jas-39 Gripen a zbylé skupiny vojáků na devítitýdenní misi na Island.

Stíhačky na sever poletí jiný den, řekl Rostislav Lukáš z čáslavské základny. Hlavní část kontingentu odcestovala na Island už v pondělí.

Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové musel být let odložen kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám nad Severním mořem. Stíhačky tam měly za letu tankovat palivo, pro což jsou stanovena pravidla, například dobrá viditelnost.

To současné počasí nad Severním mořem nesplňuje, upřesnila mluvčí. Ještě v průběhu čtvrtka má být rozhodnuto o náhradním termínu odletu. Na Island se má přemístit pět gripenů. Střežit vzdušný prostor budou ale jen čtyři stíhačky a jedna bude záložní.

Mise bude stát 33 milionu korun

První vojáci odletěli na sever už minulý týden v pátek, aby tam vše připravili pro hlavní část uskupení. Ta na Island zamířila v pondělí, tvořily ji čtyři desítky vojáků. Do mise se má celkově zapojit pětasedmdesát lidí.

České stíhačky měly být na Islandu původně pět týdnů, Severoatlantická aliance ale požádala Česko o prodloužení mise. Poblíž islandského vzdušného prostoru prý narůstají aktivity ruských vzdušných sil.

Náklady na misi jsou 33,2 milionu korun. Proti původním plánům tak budou asi o 11,3 milionu vyšší. S prodloužením operace souhlasily obě parlamentní komory.

Česko má ze vzduchu dohlížet na bezpečnost Islandu, který nemá vlastní armádu. Dříve se česká armáda podílela na zajišťování bezpečnosti vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska. V Pobaltí nyní působí letectvo jiných členských států Aliance.

 

Právě se děje

Další zprávy