Bývalý ministr Šedivý přiznal, že pracoval pro StB

čtk, eli
2. 7. 2007 8:18
Šedivý sloužil v rámci základní vojenské služby u Vojenské kontrarozvědky

Praha - Bývalý ministr zahraničí Jaroslav Šedivý sloužil od října 1953 do listopadu 1954 v rámci základní vojenské služby u Vojenské kontrarozvědky, která byla součástí komunistické Státní bezpečnosti. V hodnosti desátníka a později rotného působil jako tlumočník sovětských poradců. Napsaly to dnešní Lidové noviny.

Šedivý, který byl v letech 1970 až 1971 z politických důvodů půl roku vězněn, tuto epizodu svého života doposud veřejně neuváděl. Podle něj by ji bylo zapotřebí vsadit do širších souvislostí.

"Pro mě to byla dvouletá prezenční služba, kterou jsem žil na rozkaz. Po jejím skončení jsem šel jako rotný do civilu. Bez jakýchkoli závazků vůči VKR," uvedl.

Související články

O jeho službě v kontrarozvědce věděl exministr zahraničí Jiří Dienstbier. "Na vojně jsme si nemohli vybírat, takže pro mě to nebyl žádný problém," řekl Dienstbier LN.

Šedivého kariéru popisuje jeho spis uložený v archivu ministerstva vnitra. Šedivý sloužil od listopadu 1952 u druhého dělostřeleckého pluku v Plzni. Vojenská kontrarozvědka o něj měla zájem, protože uměl dobře rusky a byl členem KSČ.

 

Právě se děje

Další zprávy