Bursík se spojil s ODS a znovu zaútočí proti těžbě uhlí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 2. 2010 11:30
Zelení využili schůze, kterou si vyžádala ODS ke gripenům, a navrhli do programu i horní zákon
Ministr životního prostředí Martin Bursík na schodišti Úřadu vlády.
Ministr životního prostředí Martin Bursík na schodišti Úřadu vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zelení a jejich bývalý předseda Martin Bursík našli způsob, jak obejít vládu a přes její nesouhlas přitvrdit podmínky pro uhelnou lobby.

Po týdnu, v němž stále rezonoval Bursíkův spor s vládou, již expředseda zelených podezírá, že je korumpována právě českými uhlobarony, využili jedné z mimořádných schůzí a navrhli do jejího programu projednávání horního zákona.

Zákon, tentokrát předkládaný jako poslanecká iniciativa, by stanovil striktní lhůty, do kterých musí těžaři dodat podklady pro odepsání zásob, a také by zrušil předkupní právo těžařských společností na území, pod kterým leží uhlí. V praxi by to znamenalo, že by obce mohly tyto pozemky začít využívat.

Návrh je téměř identický s tím, který odmítla prosazovat současná vláda a o který se přou právě Martin Bursík a premiér Fischer.

Zelení pro svůj plán využili se souhlasem ODS mimořádnou schůzi, kterou chtějí na příští týden občanští demokraté svolat a řešit zde  znovuotevření kauzy stíhaček gripen (jde o nové vyšetřování toho, zda byl nákup stíhaček zkorumpován).

"Dohodl jsem se s Petrem Tluchořem (předseda poslanců ODS)," řekl Aktuálně.cz Martin Bursík.

Sám však skepticky dodává, že není jasné, zda horní zákon na programu zůstane. Na probíhající řádnou schůzi neprošel - pro byla jen asi padesátka poslanců.

 

 

Právě se děje

Další zprávy