Britský premiér Cameron navštívil Prahu, Sobotkovi přislíbil pomoc se zablokovaným prodejem letounů

Radek Bartoníček ČTK Radek Bartoníček, ČTK
Aktualizováno 22. 1. 2016 18:13
Britský premiér David Cameron jednal s českým předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou o setrvání Británie v Evropské unii či o zablokovaném prodeji letounů L-159 do Iráku. Cameron v této věci přislíbil pomoc své vlády. V Praze se setkal také s prezidentem Milošem Zemanem, místopředsedou vlády Andrejem Babišem či ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou. Schůzkou s předsedou ODS Petrem Fialou potvrdil Cameron dlouhodobé spojenectví mezi britskou Konzervativní stranou a ODS.
David Cameron (vpravo) a Bohuslav Sobotka při návštěvě Prahy.
David Cameron (vpravo) a Bohuslav Sobotka při návštěvě Prahy. | Foto: ČTK

Praha - Britský premiér David Cameron přijel do Prahy na jednodenní návštěvu. Setkal se s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), místopředsedou vlády Andrejem Babišem (ANO), ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD) a také s předsedou opoziční ODS Petrem Fialou.

Prezident Miloš Zeman při přijetí Camerona na Pražském hradě řekl, že Británii podporuje především v otázce subsidiarity, tedy zachování rozhodovacích procesů na národní úrovni.

Zároveň premiéra varoval, že prosazení změn ve fungování Evropské unie bude velmi těžkým bojem s evropskou byrokracií. Šéfovi britských konzervativců v prosazování reformy Zeman popřál úspěch. Cameron mu za to poděkoval.

S Babišem se shodl v otázce daní

Schůzky se zúčastnil také místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Novinářům po ní řekl, že vláda bude muset hlavně zvážit návrh týkající se volného pohybu osob. "Nechtěli bychom, aby to bylo stejné, jako, řekněme, pro nové přistěhovalce. Takže určitě to bude k debatě," poznamenal. Politici se prý také bavili o migraci, názoru na Schengen a na fungování EU. "Velká Británie chce určitě zůstat v Evropské unii," řekl. Na většinu témat podle Babiše měli prý stejný názor.

Babiš také při jednání otevřel téma zavedení přenesené daňové povinnosti u DPH (reverse charge), kterou Česko prosazuje na úrovni EU. Cameron prý řekl, že to podporuje. "My zase podporujeme iniciativu Velké Británie ohledně corporate tax, to znamená daně z příjmu právnických osob," dodal.

Cameron zamířil na Pražský hrad ze Strakovy akademie, kde mu premiér Bohuslav Sobotka sdělil, že Česko je připraveno udělat maximum pro to, aby Británie zůstala v Evropské unii. Česko je podle Sobotky připraveno o návrzích Británie dále diskutovat.

Kontroverzní sociální dávky

Británii čeká referendum o setrvání v Evropské unii a Cameron se nyní s evropskými státy snaží vyjednat podmínky reformy týkající se čtyř základních okruhů - konkurenceschopnosti, suverenity, volného pohybu osob a rovného postavení členských států. Česko nemá zásadní problém s trojicí požadavků, odmítá ale možný nerovný přístup k přidělování sociálních dávek.

Jeden z návrhů totiž počítá s tím, že by na určité sociální dávky měli nárok jen lidé, kteří v Británii pobývají alespoň čtyři roky. Česko ale podle Sobotky nebude souhlasit s žádným postupem, který by byl vůči jeho občanům diskriminační.

Praha je připravena jednat o alternativách požadavku na reformu týkající se sociálních dávek. Mohlo by jí být například o typ takzvané záchranné brzdy, která by státům EU umožnila v případě enormního tlaku na sociální systém omezit počet přistěhovalců z dalších zemí EU.

Zablokovaný prodej letounů do Iráku

Premiéři se při jednání věnovali také prodeji českých bitevníků L-159 do Iráku, o kterém psalo Aktuálně.cz v listopadu loňského roku. Česko by do Iráku mělo dodat 15 letounů, velkou část dodávky ale dosud blokovala právě Británie.

"Dodávka letounů L-159 je vlastně jedním z českých příspěvků k tomu, abychom byli schopni porazit Islámský stát," uvedl Sobotka. "Já jsem velice rád a vítám, že pan premiér Cameron přislíbil pomoc britské vlády při vyřešení tohoto problému," poznamenal také. Jaká konkrétně pomoc bude, neuvedl.

Cameron v pátek řekl, že jak Británie, tak Česko chtějí bojovat proti Islámskému státu a pomoci irácké vládě s jejími ozbrojenými silami. "Cokoliv, co můžeme udělat, abychom Česku pomohli v tom, co dělají, bychom měli udělat," podotkl britský premiér.

První letouny L-159 už sice podle českého ministra obrany Martina Stropnického (ANO) do Iráku na konci loňského roku dorazily, dodávky zbylých ale dosud blokoval Londýn kvůli údajně sporné součástce britské výroby.

Za celkem 72 bitevníků L-159 armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun, nyní využívá 24 strojů. Za peníze utržené při prodeji nepotřebných letounů nechá armáda přestavět tři stroje L-159 ze zakonzervovaných zásob z jednomístných na dvojmístné.

Setkal se i s Fialou a Zahradilem

Na návštěvu Prahy si Cameron vyčlenil páteční odpoledne. Během cesty z Úřadu vlády na Hrad se zastavil na Klárově, kde společně se Sobotkou u Památníku padlých československých letců v letech 1939-1945 položili věnec. V plánu měl také schůzku s představiteli opoziční ODS, která je partnerem britských konzervativců na úrovni EU.

"S premiérem Cameronem jsme se shodli na nutnosti změnit dosavadní unijní dogma stále užší integrace. Stále větší centralizace a omezování pravomocí členských států není možné ani udržitelné a Unii ve svém důsledku oslabuje," uvedl v tiskovém prohlášení předseda ODS Petr Fiala.

Cameron přijel do Prahy po pěti letech v době, kdy se na evropské půdě vedou intenzivní jednání o požadavcích britské vlády na reformu EU. Předseda britské vlády před posledními parlamentními volbami slíbil, že před koncem roku 2017 vyhlásí referendum o setrvání země v Unii. Před vyhlášením referenda chce ale dojednat změny ve vztahu mezi ostrovním královstvím a EU.

Nevytváříme platformu proti islámu ani proti migrantům, ten problém leží v politice evropských elit, které ho nechtějí řešit, říká Jiří Weigl. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy