Babišův exnáměstek: O vyhazovu mi řekli v sedm ráno

Domácí Domácí
20. 5. 2015 13:31
Odvolaný náměstek ministra financí Martin Pros komentuje bleskový konec působení v týmu Andreje Babiše. Ministr se Prose zbavil údajně proto, že mu přestal věřit. Pros se k důvodům odmítá vyjadřovat.
Martin Pros.
Martin Pros. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ztráta důvěry. To byl pro ministra Andreje Babiše (ANO) jeden z hlavních důvodů, proč v úterý náhle odvolal svého náměstka Martina Prose - muže, kterého do úřadu prosadila ČSSD.

Martin Pros
Martin Pros | Foto: ČTK

Sám Pros v rozhovoru pro zpravodajský server Hospodářských novin nepřímo naznačil, že u Babiše narazil proto, že chtěl přísněji dohlížet na český finanční sektor ve prospěch spotřebitelů.

"Rád bych i nadále přispíval k nastavení transparentního a kultivovaného prostředí v České republice, které bude přínosem pro občany a které je standardní v jiných státech Evropské unie," vysvětlil Pros v rozhovoru.

Babiš ho kritizoval už dříve

Babiš svého náměstka kritizoval již dříve, vyhazov přesto přišel až ve středu. "O svém odvolání jsem se dozvěděl dnes v 7:00 ráno," vysvětlil. Zatím tak neví, kdo by ho měl v úřadu nahradit.

S Babišem podle jeho slov diskutovali o několika případech, kdy v něj ministr financí ztratil důvěru. Konkrétní ale Pros nebyl.

Je ovšem známo, že Babišovi například vadilo, že Pros jménem ministerstva požádal Českou národní banku, aby prověřila podezření na možnou manipulaci pražské mezibankovní sazby PRIBOR. Podle Babiše tím poškodil pověst bankovního trhu.

Snaha o vyšší regulaci

Prosovo odvolání mohlo souviset také s jeho aktivní činností v regulaci bankovnictví a pojišťovnictví, konkrétně s jeho návrhem na regulaci provizí pojišťovacích zprostředkovatelů a bezplatného předčasného splácení hypoték.

"Nerad bych spekuloval. Nicméně jedním z hlavních důvodů pro můj návrat ze zahraničí, kde jsem dlouho působil ve finančním sektoru, bylo, abych přispěl k efektivnímu a zejména nezávislému nastavení regulace, které bude ve prospěch spotřebitelů,“ řekl Pros.

Nepotvrdil tak ani to, zda může mít na jeho odvolání zájem někdo z finančního sektoru.

 

Právě se děje

Další zprávy