Babišova jednička: Jsem podnikatelka, matka a kamarádka

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
24. 7. 2014 17:00
Podnikatelka Martina Schopperová, se kterou chce hnutí ANO vyhrát podzimní komunální volby v hlavním městě, bude sázet na znalost pražského prostředí.
Martina Schopperová
Martina Schopperová | Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor – Lepší dopravní dostupnost, bezpečnější a čistší Praha. V obvyklých a obecných frázích při svém představení jako jedničky hnutí ANO do komunálních voleb v Praze mluvila Martina Schopperová. Podnikatelka je ale přesvědčená, že s programem bude schopná oslovit i běžné Pražany, pro které většinou bude velkou neznámou.

Po tiskové konferenci, kde hnutí ANO Andreje Babiše představilo čelo kandidátky, Schopperová odpovídala na další dotazy novinářů. Na konkrétní představy, jak řídit Prahu, ale nedošlo.

Zničehonic jí totiž na rameno poklepala dvojka kandidátky, bývalá ředitelka české pobočky Transparency International Adriana Krnáčová. Se slovy "pan předseda" ji odvedla do předsálí, kde čekal Babiš. A tím první mediální vystoupení možné budoucí primátorky skončilo.

Myslíte si, že máte šanci uspět v komunálních volbách, i když vaše jméno není téměř vůbec známé?

V politice neznámou osobou jsem, na druhou stranu si myslím, že ve světě podnikatelském, ve světě sportovním, ve světě charity i jiných oblastech osobou známou jsem. Právě proto, že jsem se v Praze narodila, mám spoustu přátel v různých společenských a občanských komunitách, a pevně věřím, že mi tito lidé budou držet palce, budou mě volit, protože znají můj styl práce, znají můj styl života a znají moje názory.

Jste přesvědčena, že to bude stačit na to, abyste získala hlasy běžných občanů?

Ano. Právě proto, jak jsem o tom mluvila. Že mám velmi dobré přátele napříč skupinami, které v Praze žijí. Já nejsem jenom podnikatelka, jsem také matka, jsem také sportovkyně, dcera, kamarádka. Těch funkcí mám tolik, že jsem se stihla rozdrobit po celé Praze. A říkám, jsem přesvědčená, že lidé, se kterými jsem přišla do kontaktu, za mnou stoprocentně stojí a takto se o mně budou vyjadřovat dál i mezi těmi, kteří mě ještě neznají.

Co vás přivedlo k panu Babišovi, proč jste nekandidovala za své vlastní hnutí?

Můj zájem o politiku je dlouhodobý, založila jsem si komunální hnutí Pražané. A potom přišla nabídka od pana Babiše. A protože máme naprosto stejné názory na to, jak by Praha měla vypadat a jak by měla být řízena.

Ne proto, že velké hnutí je lépe volitelné než malé?

Myslím, že je to nabídka a bylo to zvážení momentální situace. Jsem hrdá, že jsem nabídku dostala, a velmi si toho vážím.

Plánujete vstoupit do ANO?

Pokud k tomu budu vyzvána nebo požádána, tak určitě ano. Zájem určitě mám, teď jsme řešili programové priority a chystali jsme se na můj vstup na kandidátku. A teď budeme řešit tyto věci a já o to velmi stojím.

Máte tři děti, myslíte, že jde skloubit funkce matky s vedením magistrátu?

Vstup do politiky byl pro mě po zralé úvaze, kdy jsem si vyhodnotila možnosti. A o dětech to není, je to o tom, jak si zorganizujete čas. A myslím, že jsem dobrá matka, připadám si i jako dobrá podnikatelka. Nyní přišel čas tohle všechno zúročit.

Ještě v čele vašeho hnutí jste říkala, že chcete těžit ze zkušeností fundovaných lidí, kteří vás podporují. Co s nimi bude teď, vezmete si je například do týmu?

Oni zůstávají a já, pokud se rozhodnu, že vstoupím do hnutí ANO, tak odejdu z hnutí Pražané a oni budou pokračovat ve své práci dál. Jsou to lidé, kteří jsou nadšení, zakousnutí do toho, dělat změny, které jsou potřeba. Já jsem do hnutí ANO šla sama za sebe, jako kandidátka Martina Schopperová, prosazovat změny, o nichž jsem přesvědčena, že Praha potřebuje. A hnutí Pražané bude žít svým životem a já jim to přeju.

Cítíte se na to, že byste zvládla jako primátorka řídit velké město?

Kdybych se na to necítila, tak bych tady dnes nestála.

 

Právě se děje

Další zprávy