Lidovcům dochází trpělivost s arogantním Babišem. ANO už se mělo rozkoukat, řekl Bělobrádek

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 11. 10. 2015 17:13
Podle vicepremiéra Bělobrádka by měl Andrej Babiš uvažovat o konci ve funkci ministra financí v případě, že chce nadále porušovat demokratické principy. Babiš třeba prohlásil, že ve Sněmovně nebude brát ohled na opozici. Podle předsedy ODS Petra Fialy Babiš používá stejná slova jako Adolf Hitler. Bělobrádek dodal, že Babiš slíbil koalici složit funkci i v případě, že do sedmi měsíců od spuštění nebude fungovat elektronická evidence tržeb.
Bělobrádek Babiš
Bělobrádek Babiš | Foto: DVTV

Praha - Lidovcům dochází trpělivost s přístupem hnutí ANO a jeho předsedy, vicepremiéra Andreje Babiše k porušování některých demokratických pravidel ve Sněmovně. V České televizi to v neděli řekl Babišův vládní kolega, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. ANO se podle něj již mělo dva roky po volbách demokratické principy naučit. Podle předsedy ODS Petra Fialy Babiš používá stejná slova jako Adolf Hitler.

Babiš kritiku odmítl. Koaliční partneři i opozice shodně napadají hnutí ANO, uvedl.

Bělobrádek reagoval na Babišův výrok, že "tradiční politické strany" si budou muset zvyknout, že se nebude brát ve Sněmovně ohled na opozici. Na podobný přístup si lidovci podle Bělobrádka nemíní zvykat.

"Demokracie zdržuje, ale je velmi podstatné ubránit demokracii jako celek," podotkl šéf lidovců. Pokud Babišovi demokracie nevyhovuje a nechce být s demokratickými stranami v koalici, tak je prý na něm, aby zvážil odchod. Když podle něj Babiš říká, že současný systém je špatný, nefunkční a pomalý, dává tím špatný signál lidem.

Babiš s kritikou nesouhlasí. "Je to nesmysl. Naopak v tomto volebním období jsme zavedli opoziční okénka na každé schůzi Sněmovny, kde se projednávají návrhy zákonů opozice, bohužel sama opozice si tento prostor ubírá svými obstrukcemi," napsal Babiš. Odmítl, že by jeho prohlášení šla proti demokracii.

Bělobrádkovi vadí třeba návrh na zrušení interpelací, změny domluveného projednávání zákonů nebo to, že koaliční strany nejsou informovány o přípravě některého návrhu. "Pro nás je důležité, abychom nepolevili, abychom tyto věci nepřipouštěli. My jsme to měli na koaliční radě, jasně jsme se proti tomu vymezili, že už nám dochází trpělivost, protože s nováčky člověk musí mít nějakou trpělivost," řekl. Ale dva roky po volbách se už ANO mělo rozkoukat, dodal.

Babiše kritizoval i Fiala. "To, co říkal Andrej Babiš - Parlament je žvanírna nebo něco podobného a zbytečné a zdržuje to - to už jsme v historii slyšeli a slyšeli jsme to v historii několikrát a například tohle říkal Adolf Hitler," uvedl. "Ono to vždy začíná nenápadně. On ten parlamentarismus se dá lehce odbourat," řekl Fiala.

Babiš napsal, že "tradiční politické strany" spolu dělají ve Sněmovně dohody a kšefty. ODS a TOP 09 podle něj nekritizují koalici, ale pouze ANO, stejně jako koaliční partneři. "Takže platí, že naše hnutí kritizují všichni, a to hlavně proto, že my s nimi ty kšefty dělat nechceme," dodal. Bělobrádek podle něj má kolem sebe bývalé lidi z ODS. "Proto se jeho vyjádřením a nadbíhání ODS nedivím," poznamenal.

Vláda zaspala v otázce migrace

Bělobrádek v České televizi připustil, že vláda "trochu zaspala" v otázce migrace. "Není hanba přiznat, že to tak je. Neneseme odpovědnost ani za zahraniční politiku, ani za vnitro, ale nicméně společně chyceni, společně oběšeni," řekl Bělobrádek s tím, že i lidovci nesou politickou odpovědnost. Nyní by podle něj měla být česká vláda v Evropské unii k řešení migrační krize aktivní.

Babiš šéfovi lidovců jeho vyjádření vytkl. "Pokud kritizuje za migrační politiku vládu, přitom s ní souhlasil, tak může koalici opustit a dělat ODS béčko," napsal.

Pokud krachne evidence tržeb, Babiš skončí

Babišova konce ve funkci ministra financí se Pavel Bělobrádek v televizní debatě dotkl nejen v souvislosti s nedemokratickým vystupováním: podle Bělobrádka Andrej Babiš koaličním partnerům slíbil, že ministerským křeslem bude ručit za funkčnost elektronické evidence tržeb.

Babiš tak prakticky vyhověl požadavku nejmenší koaliční strany, o němž deník Aktuálně.cz psal již na začátku září. Lidovci tehdy například chtěli záruky, že náklady ponese stát, a ne živnostníci.

Vicepremiér dodal, že podle stanoviska ministerstva financí bude stačit na přípravu zavedení systému sedm měsíců od začátku jeho platnosti. 

"Těch sedm měsíců je vůbec proto, aby se dokázaly vysoutěžit některé technické věci," řekl Bělobrádek. Sedmiměsíční lhůtu koalici podle něj sdělilo ministerstvo financí, které deklarovalo, že lhůta bude dostatečná. "Jsem zvědav na ministra financí, který na koaliční radě řekl, že v případě, že to nebude fungovat, tak za to ručí hlavou," dodal Bělobrádek.

Evidence tržeb má podle vlády omezit šedou ekonomiku a zamezit daňovým únikům. Podle Babiše má také narovnat podmínky mezi podnikateli, kteří platí daně, a těmi, kteří je neplatí. Zavedení EET by se mělo od počátku týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb, celkem asi 60 tisíc podnikatelů. O čtvrt roku později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu, tedy dalšího zhruba čtvrt milionu podnikatelů. O rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda.

Opozice je však připravena udělat vše pro to, aby zákon vůbec nebyl přijat. Dosáhnout toho podle šéfa ODS Petra Fialy chce "důkladným argumentováním" během třetího čtení ve Sněmovně, tedy obstrukcemi.

 

Právě se děje

Další zprávy