Babiš se do kauzy Čapího hnízda zamotává jako do sítí. Měl by vše vysvětlit, zní z ČSSD

ČTK ČTK
10. 3. 2016 17:54
Podle sociálních demokratů se Andrej Babiš do kauzy ohledně luxusní farmy Čapí hnízdo zamotává a měl by vysvětlit všechny okolnosti kolem případu. Úřady v minulosti za chybu při čerpání dotací na stavbu farmy udělily několikamilionovou pokutu. V roce 2012 byla velká část pokuty prominuta a firma z ní zaplatila pouze 37 tisíc korun plus odpovídající penále. Babiš ve středu řekl, že o věci nic neví. Později serveru Novinky.cz oznámil, že Čapí hnízdo není jeho.
Nejasnosti kolem Čapího hnízda začínají Andreji Babišovi přerůstat přes hlavu.
Nejasnosti kolem Čapího hnízda začínají Andreji Babišovi přerůstat přes hlavu. | Foto: ČTK

Praha - Kauza kolem Farmy Čapí hnízdo začíná být podle představitelů sociální demokracie velmi vážná. Andrej Babiš se do ní zamotává a měl by vysvětlit všechny okolnosti případu, řekli předsedové obou komor Parlamentu a sociální demokraté Milan Štěch a Jan Hamáček. ODS požaduje reakci premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Úřady v minulosti za chybu při čerpání dotací na stavbu farmy udělily několikamilionovou pokutu. Babiš přitom tvrdil, že úřady žádnou chybu nenašly.

"V této souvislosti si však dovolím konstatovat, že jakékoli udělení dotace ve prospěch Čapího hnízda bylo v souladu se všemi právními předpisy a již bylo zájmem kontrolních orgánů, přičemž výsledky těchto orgánů byly negativní, to je, nebyla shledána pochybení," stojí v Babišově prohlášení, které se na jednání ve sněmovně pouze četlo, neboť se ministr financí nedostavil.

Lžete a na jednání konstantně nechodíte

"Mrzí mě, že jste ve své písemné odpovědi na mou ústní interpelaci lhal," řekl poslanec Antonín Seďa (ČSSD). "Chci se zeptat, jak se k této skutečnosti postavíte, protože váš odpustek v navýšení rozpočtu Nadace Agrofertu o 50 milionů korun tohle nevyřeší," uvedl.

Rovněž Daniel Korte (TOP 09) poukazoval na Babišovy "pozoruhodné" výroky, které se podle poslance logicky vylučují. Vedle slov o auditech bez závad zmínil i Babišovo dřívější tvrzení, že Čapí hnízdo je jeho nejúspěšnější projekt, přičemž nyní podle médií prohlásil, že se ho kauza netýká. "Zdá se, že u vás propuká schizofrenie, protože jestliže to není vaše a patří to holdingu a vy jste jediný majitel holdingu, tak nevím, jak si to mám vysvětlit," podotkl Korte a obvinil Babiše ze lži.

Vzhledem k ministrově nepřítomnosti bude nucen na dotazy poslanců odpovědět písemně. Na dotační podvody v Česku se chtěl Babiše ptát i Martin Novotný z ODS. Jeho dotazy se ale stočily k ministrovým absencím na interpelacích, které se podle Novotného staly konstantou.

Na základě chyby při čerpání z roku 2009 dostala Farma Čapí hnízdo pokutu 3,6 milionu korun, která se při započtení penále vyšplhala k šesti milionům. V roce 2012 byla velká část pokuty prominuta a firma z ní zaplatila pouze 37 tisíc korun plus odpovídající penále. Babiš ve středu řekl, že o věci nic neví. Serveru Novinky.cz také řekl, že Čapí hnízdo není jeho.

"Pan ministr Babiš by měl vysvětlit všechny okolnosti, které jsou spojeny s Farmou Čapí hnízdo. Jeho vyjádření, že s tímto projektem nemá nic společného, je absurdní, protože všichni máme internet, všichni umíme pracovat s obchodním rejstříkem," komentoval případ šéf Sněmovny Hamáček.

"Samozřejmě že situace začíná být vážná, neboť především pan Babiš se do toho zamotává jak do sítí," informoval předseda Senátu Štěch. Věcí by se podle něj měly pečlivě zabývat orgány činné v trestním řízení. Vyjádřil také podiv nad tím, že pokuta původně vyměřená za špatné čerpání byla výrazně snížena.

Víkendové sídlo z dotací

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila podle médií do roku 2008 do koncernu Agrofert, který Babiš vlastní, a poté byly její akcie převedeny na anonymní formu akcií na doručitele, aby jako malá firma dosáhla na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun. Po několika letech, kdy musela dodržovat tuto dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Štěch má tento postup za podezřelý. Mohlo podle něj jít o účelové nakládání s majetkem, které je přinejmenším morálně odsouzeníhodné. Zástupci opoziční TOP 09 v této souvislosti hovoří přímo o podvodu.

Další pravicová opoziční strana ODS vyzvala premiéra, aby se ke kauze konečně postavil čelem. "Musí se postavit k situaci, kdy existuje podezření, že si současný vicepremiér postavil své víkendové sídlo z dotací, které měly sloužit malým podnikatelům," uvedl v prohlášení její předseda Petr Fiala.

Zatnout tipec je potřeba nejen Babišovu Čapímu hnízdu, ale i všem dalším loutkovým firmičkám, které žijí z dotací a jsou napojené na velkopodnikatele. | Video: David Klimeš

"V této souvislosti si však dovolím konstatovat, že jakékoli udělení dotace ve prospěch Čapího hnízda bylo v souladu se všemi právními předpisy a již bylo zájmem kontrolních orgánů, přičemž výsledky těchto orgánů byly negativní, to je, nebyla shledána pochybení," četl dnes Seďa z lednové Babišovy odpovědi.

 

Právě se děje

Další zprávy