Česko bude mít svoji Kobru, dohodl se Babiš s Chovancem

Domácí Domácí
7. 3. 2014 16:38
Ministři se domluvili na spolupráci při potírání daňové kriminality.
Ministr financí Andrej Babiš.
Ministr financí Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se domluvili na spolupráci při potírání daňové kriminality.

Obě strany sestaví pracovní skupinu třiceti specialistů, kteří budou podobně jako slovenská Kobra úzce spolupracovat s orgány a úřady potřebnými pro vyšetřování konkrétních případů. Mělo by se jednat o případy se škodou přes 150 milionů.

Babiš chce také upravit návrh na založení centrálního registru účtů. Ten by měl být zřízen u ČNB.

"Centrální registr účtů, jak byl zadán minulou vládou, byl zadán špatně," řekl k tomu ministr Chovanec.

Zvýší se riziko zneužití dat

"Minulá varianta nebyla pod dozorem ČNB. Pokud má dnes policie nějaký podezřelý subjekt, tak se musí dotazovat všech bank v České republice, jestli tato osoba má vedené nějaké účty. My chceme, aby policie jedním dotazem získala veškeré živé účty dané osoby," vysvětloval Chovanec.

Díváme se i na slovenské zkušenosti, které se ukazují jako optimální. (Babiš)

Podle České bankovní asociace by registr zvýšil riziko zneužití dat klientů a navíc by jeho zřízení i provoz byly nákladnější než již dnes bankami využívaný systém výměny informací.

Ten využívá dotazů přes datové schránky a banky přes něj reagují v řádu hodin. Banky přes něj posílají údaje například exekutorům, v rámci resortu ministerstva financí celním a finančním úřadům a zkušebně také Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Registr by měl být v souladu se zákonem

Podle vedoucího právní poradny časopisu dTest, Lukáše Zeleného, by ale centrální registr neměl být proti zákonu.

"Vždy existuje riziko úniku a odborná veřejnost před ním bude jistě varovat i v tomto případě. Platí ale, že zákon o ochraně osobních údajů říká, že data se shromažďovat mohou, pokud to stanoví zákon. Takže pokud ho vláda s ohledem na fiskální potřeby protlačí, nebude centrální registr v rozporu se zákonem," uvedl Zelený.

Babiš chce na příštím zasedání vlády předložit konkrétní kroky. Změna prý čeká i trestní zákon.

Spolupráce už běží

Podle Chovance už ale spolupráce běží.

"Od 1. 9. bychom mohli mít podepsanou koordinační dohodu a rozšířit spolupráci, která už dnes funguje," uvedl ministr vnitra.

Koalice se již dříve shodla, že by kvůli případům závažnější finanční kriminality měla být obnovena finanční policie. Podle Chovance a Babiše tato myšlenka dále přetrvává.

Chovanec: Neodkláníme se od finanční policie

"Chceme koordinovanou snahu, abychom nevytvářeli další moloch. Neodkláníme se od finanční policie, je to jen efektivní postup, jak zabránit finanční kriminalitě," řekl Chovanec.

Kromě velkých daňových úniků by měla finanční policie řešit i ztráty v oblasti DPH a spotřební daň.

Babiš původně navrhoval, aby finanční policie připadla pod útvar protikorupční policie. Tomu se na brífinku nebránil ani Chovanec. Inspiraci prý ale hledali také u sousedů.

"Díváme se i na slovenské zkušenosti, které se ukazují jako optimální," řekl Babiš.

 

Právě se děje

Další zprávy