Babiš odráží ODS. Předložil jsem nejvíc zákonů, chlubí se

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
10. 12. 2014 17:55
Ministerstvo financí je v legislativě nejaktivnějším z resortů. Podle opozice to však o ničem nesvědčí.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Opozice mě kritizuje nesmyslně, vzkázal ve středu ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Zareagoval tak zejména na ODS, která mu vyčetla slabší účast při jednáních Sněmovny.

Babiš však na sociálních sítích kontroval. "Sorry, ale podstatný je výsledek, nejvíc letos navržených zákonů ministerstvy je z mého MF: 24/100," napsal na svůj twitterový profil.

Přeloženo: "Jsem čipera a předložil jsem čtvrtinu všech zákonů této Sobotkovy vlády."

"Děláme a měníme strašně moc věcí. Podívejte se, jaké zákony jsme navrhli a navrhujeme. To jsou zásadní, revoluční věci – kontrolní výkaz, majetkové přiznání, novely DPH, nikdo neřešil hazard… To jsou věci, které nikdo doteď nedělal," vysvětlil Aktuálně.cz Babiš, čím si vysvětluje, že ministerstvo financí je nejpilnějším resortem, co se předkládání zákonů týká.

Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury je však nesmysl dělat si čárky. "To mě nikdy ani nenapadlo, počítat zákony. Je pravda, že ministerstvo financí předkládá nejvíce zákonů. Ale předkládají je chaoticky," oponuje Babišovi bývalý ministr dopravy Nečasovy vlády a řadu zákonů z dílny Babišova ministerstva označil za škodlivé.

Dodal, že ODS Babiše kritizovala za neúčast na hlasováních proto, že sám ministr financí se ještě v předvolebních kampaních do politiků obouval a tvrdil, že na poslanecká zasedání nechodí tak často. "Poslanci nechodí do práce, mají jenom 40procentní účast, z toho většinou jsou v nějakým bufetě," pronesl vloni Babiš.

ODS proto teď sáhla k odvetě. "Kdyby to neříkal tehdy, tak my to neříkáme dneska, " tvrdí Stanjura. Uznal ale, že nižší účast ministrů na hlasováních je logická. Stanjura to dobře ví, sám si ministrování vyzkoušel v Nečasově vládě, když vedl resort dopravy.

Podle Stanjury by skutečně účast na hlasováních neměl nikdo brát jako vypovídající údaj, protože řada hlasování je pouze formálních.

Babišova statistika ve Sněmovně však je zajímavá. Ukazuje, že byl na zhruba 49 procentech hlasování. V sále navíc scházel i v klíčové chvíli minulý týden, kdy se schvaloval zákon o platech ústavních činitelů. Sám přiznal, že byl v bufetu - tedy v místě, které sám v kampani použil proti politikům.

 

Právě se děje

Další zprávy