Babiš nechce politické náměstky. V koalici je ale osamocený

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 3. 9. 2014 21:00
Premiér Sobotka večer ještě jednal o služebním zákonu s prezidentem Zemanem, ale podle něj se jejich názory "nesblížily".
Andrej Babiš by neměl problém vyhovět prezidentu Zemanovi se zrušením postů politických náměstků
Andrej Babiš by neměl problém vyhovět prezidentu Zemanovi se zrušením postů politických náměstků | Foto: ČTK

Praha – Couvnout z dohody, kterou vládní koalice s opozicí uzavřela ohledně služebního zákona, navrhne na středečním jednání koaliční rady ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Dokázal by si totiž normu představit bez paragrafu týkajícího se politických náměstků, čímž by vyhověl požadavku prezidenta Miloše Zemana.

"Já jsem tam nikdy ty náměstky nechtěl, sám je nemám," řekl deníku Právo. Totéž zopakoval v České televizi při příjezdu na jednání vlády. "Slovo náměstek tam podle mě není dobře,” prohlásil. Podle něj by však ministr měl mít možnost přivést si s sebou i své lidi. Podle všeho však Babiš, potažmo jeho hnutí, u koaličních partnerů narazí.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že nechce dohodu o služebním zákonu, kterou koalice uzavřela s opozicí, měnit a nechce ani ze zákona vypustit sporný paragraf týkající se takzvaných politických náměstků. Odpoledne zopakoval, že v zákonu se nemluví přímo o "politických náměstcích", ale o až dvou náměstcích, které si s sebou může nový ministr na úřad přivést. "Je tam (ve služebním zákonu) pozice náměstka, se kterou pracuje i ústava. Není to nic, co bychom teď vymysleli," konstatoval Sobotka. "Pokud jde o dohodu, ČSSD je připravena ji držet. Nesmíme udělat chybu tím, že rozbijeme dohodu a přijetí zákona se zpozdí," uvedl premiér.

Večer jednal premiér o služebním zákonu ještě s prezidentem Zemanem, ale po schůzce uvedl, že jejich názory se nijak nesblížily.

Já si počkám na to, jestli s tím skutečně pan Babiš přijde, jestli to myslí vážně," konstatoval dopoledne před jednáním kabinetu šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Už v úterý ale místopředseda strany a Poslanecké sněmovny Jan Bartošek prohlásil, že lidovci budou ctít dohodu parlamentních stran, a tudíž ani nebudou pro vyhovění Zemanovu požadavku.

Proti Babišovu návrhu se postavil i autor původního návrhu, ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). "Pan Babiš dělal všechno pro to, aby nebyla odpolitizována státní správa, aby si mohl volně vybírat své spolupracovníky. A jestli tady byla udělána nějaká dohoda a on se ji opět snaží  porušit, tak je to zvláštní," řekl v ČT.

Zcela jasně se už po prezidentově projevu ve Sněmovně vyjádřili proti rušení náměstků sociální demokraté. "Nemyslím si, že bychom u Ústavního soudu narazili," byl přesvědčený předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák. Změnu stanoviska nečeká ani ministr vnitra Milan Chovanec.

Veto, případně ústavní stížnost

Právě Ústavním soudem pohrozil poslancům v proslovu prezident Zeman. Podle něj jsou totiž posty politických náměstků uměle vytvořenou pozicí pro "zasloužilé a především loajální funkcionáře", kteří nemají potřebnou odbornou kvalifikaci.

"Se zaťatými falešnými zuby, které mám, nebudu vetovat návrh služebního zákona, pokud z něj bude vyloučen paragraf 174," nabídl Sněmovně "kompromis, který není kapitulací".

Pokud by mu dolní komora nevyhověla a jeho veto posléze přehlasovala, je prý připravený podat ústavní stížnost. "Paragraf 174 nijak nesouvisí se služebním zákonem, podobně jako poradci, kterých si může kdokoli najmout, kolik chce, když má peníze," domnívá se hlava státu.

K případné stížnosti by se připojilo hnutí Úsvit. To předložilo návrh, aby byli političtí náměstci ze zákona vyškrtnuti. Šéf hnutí Tomio Okamura dokonce neváhal své uskupení označit za jedinou skutečnou opoziční stranu v současné Poslanecké sněmovně.

Pouze s omezením náměstků pak počítá pozměňovací návrh z dílny KSČM. Namísto dvou by tak ministři mohli mít pouze jednoho takového náměstka. Autor návrhu Jan Klán argumentuje tím, že česká úprava se inspiruje německou, měla by však zohlednit velikost obou států.

 

Právě se děje

Další zprávy