Babiš: Uprchlické kvóty jsou nesmysl. Zvažme, jestli se nepřidat ke slovenské žalobě

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 11. 2015 13:55
Česko by podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše mělo zvážit, jestli se nepřidat k žalobě proti kvótám na přerozdělování uprchlíků. Babiš tvrdí, že jsou nesmyslné, neboť všichni uprchlíci stejně usilují o to, aby se dostali do Německa. Ministři vnitra států Evropské unie v září většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení uprchlíků, kteří dorazili do Evropy, mezi unijní země. Proti byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Česko má na jejich základě přijmout několik tisíc uprchlíků.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Economia

Praha - Česko by podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše mělo zvážit, jestli se nepřidat k žalobě proti kvótám na přerozdělování uprchlíků. Řekl to v pátek novinářům ve Sněmovně. O věci chce jednat s vládními kolegy. Kvóty považuje za nesmyslné a nefunkční opatření.

"Já se zeptám kolegů, jestli nechceme přehodnotit náš přístup. Každý ví, že to nefunguje, protože nefungují hotspoty. K nám žádní uprchlíci přijít nechtějí, všichni chtějí do Německa," uvedl Babiš, podle něhož je nepřijatelné, aby Česku někdo nutil uprchlíky.

"Musíme možná ještě i zvážit, jestli se nepřidáme k té žalobě, co dalo Slovensko na kvóty, protože kvóty jsou nesmysl. Polská vláda také říká, že jsou nesmysl. Všichni to vědí," poznamenal.

Výsledek žaloby sice neočekává pozitivní, ale je podle něj potřeba jasně říci, že není možné, aby v Evropské unii rozhodovaly jenom velké státy. Musí naslouchat i malým zemím, řekl.

Premiér je proti žalobě

Ministři vnitra států Evropské unie v září většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení uprchlíků, kteří dorazili do Evropy, mezi unijní země. Proti byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo. Česko má na jejich základě přijmout několik tisíc uprchlíků.

I když se vláda proti kvótám dlouhodobě stavěla, rozhodla se, že proti nim nebude bojovat žalobou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že nechce žalobami dále stupňovat napětí v Unii. Evropa se kvůli migrační krizi podle něho nesmí rozpadnout.

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek v pátek připomněl, že vláda už jednou o žalobě hlasovala a proti tehdy byli právě ministři za hnutí ANO. "Jestli si udělali nějaký průzkum veřejného mínění a obratem změnili svůj názor, to se vyloučit nedá," rýpl si lehce do koaličního partnera. Podle něj je však zbytečné hlasování opakovat, protože připojení se k žalobě nezmění nic na výsledku, který by měl automaticky dopad na celou Unii.

 

Právě se děje

Další zprávy