Babiš chce za šéfa pražského ANO Martina Stropnického. Hnutí podle předsedy prochází očistou

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 6. 11. 2015 19:50
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš chce, aby se novým předsedou pražské organizace ANO stal ministr obrany Martin Stropnický. Hodlá to osobně navrhnout 14. listopadu na mimořádném sněmu organizace, řekl v pátek vicepremiér v České televizi. Členové ANO v hlavním městě budou vybírat nové vedení poté, co v říjnu oznámila rezignaci na předsedkyni Radmila Kleslová. Po jednání republikového předsednictva hnutí se Babiš vyjádřil také k problémům v regionech. Připustil, že ANO přišlo o koalice v některých městech, ale to podle něj není nic mimořádného. ANO je mladé a prochází očistou, do budoucna by chtěl upravit vztah zastupitelů k hnutí a lépe prověřovat nové členy, řekl.
Ministr obrany Martin Stropnický.
Ministr obrany Martin Stropnický. | Foto: DVTV

Praha - Andrej Babiš navrhne, aby se novým předsedou pražské organizace ANO stal po Radmile Kleslové ministr obrany Martin Stropnický.

Návrh předloží na sjezdu příští týden a nebude pro něj předem získávat podporu. Stropnický starší podle Babiše s návrhem váhal, ale souhlasí. V Interview ČT24 se Babiš odmítl, aby pražskou organizaci vedla nynější primátorka Adriana Krnáčová. "To je nepřijatelné, protože ona je primátorka a musí pracovat jako primátorka," uvedl.

Mimořádný sněm bude 14. listopadu nominovat nového předsedu kraje. Samotné jmenování bude pak na vedení ANO.

Babiš: Rozkoly máme, jsme mladí

Po pátečním jednání předsednictva hnutí se Babiš vyjádřil také k problémům, které má nyní ANO v regionech. Na jednání si postupně vyslechl informace o vývoji v Ústí na Labem, Opavě nebo Brně. Účastnil se také primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda nebo ostravský primátor Tomáš Macura.

"Média celou situaci trochu dramatizují. V mnoha případech nás na radnici opustil koaliční partner. Je ale pravda, že došlo i k rozkolům uvnitř našeho hnutí, které je pořád ještě velmi mladé," prohlásil po jednání Babiš.

Babiš novinářům vypočítal, že hnutí v regionech obsadilo velké množství zastupitelských postů, a proto je přirozené, že v některých městech koalice nevydržely. "Myslím si, že je to v normě, není to nic mimořádného," uvedl.

V loňských komunálních volbách hnutí ANO získalo zastupitele ve všech 26 statutárních městech. V polovině z nich volby vyhrálo, v 18 se zapojilo do tamní vládnoucí koalice. V deseti obsadilo také primátorskou funkci. Během roku se ale na řadě radnic projevily rozpory v koalicích nebo i přímo uvnitř hnutí.

Problémy v poslední době ANO řeší v Praze nebo Brně. O primátory předtím přišlo ve Frýdku-Místku a v Ústí nad Labem. Koalice se rozpadly také v Českých Budějovicích, Opavě, Mostě nebo v Karlových Varech.

ANO vyloučilo Kratochvíla

Babiš již dopoledne prohlásil, že problémy pramení mimo jiné z toho, že ANO je mladé hnutí a nekšeftuje s tradičními stranami. "Jsme mladé hnutí, tak procházíme očistou a při náznacích, že naši členové nehájí naše zájmy a to, co jsme proklamovali, zasahujeme, a po rozhovorech a jednání je vyloučíme," popsal Babiš. Dnes předsednictvo hnutí na návrh brněnského primátora Petra Vokřála vyloučilo brněnského radního Tomáše Kratochvíla. V minulosti vedení strany rozhodlo také o úplném zrušení buňky v Ústí nad Labem.

Problémy v regionech podle Babiše pramení i z toho, že někteří členové nejsou dostatečně prověření. "Musíme být přísnější, věnovat tomu víc času, možná skočit do hospody do toho města. Tam se toho možná dozvíme víc, než přes oficiální papíry," řekl v nadsázce Babiš.

O lepším výběru osob na kandidátky mluvil již dříve místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Jako jednu z variant navrhoval psychologické testy podobné výběrovému řízení na manažerské pozice.

Předsednictvo ANO podle Babiše uvažuje o úpravě stanov, kterou by se změnil vztah zastupitelů k mateřskému hnutí. "Chceme se podívat na stanovy a řešit nějakým způsobem vztah s hnutím a zastupiteli, protože v momentě, kdy jsou zvoleni, na ně nemáme žádný vliv," prohlásil. Dodal, že úprava by měla zohlednit to, že zastupitelé se přihlásili k programu hnutí, jak by měla konkrétně vypadat, ale neupřesnil.

Kvalitní kandidáti

Babiš dnes prohlásil, že když hnutí zakládal, měl možnost si do něj tak jako Tomio Okamura pozvat jen přátele a známé, nebo hnutí otevřít. Pak je ale podle něj jasné, že jeho vliv na 9700 kandidátů do komunálních voleb byl minimální. Za důležité má, aby se ANO poučilo a do krajských voleb v příštím roce nominovalo zástupce, kteří mu "nebudou dělat ostudu". Když si hnutí nebude jisté, že má kvalitní kandidáty, bude podle něj možná lepší kandidátku v daném regionu ani nestavět.

Babiš dnes poznamenal, že ho mrzí, když hnutí dělá obstrukce s přijímáním nových členů. Jen v Praze podle něj delší dobu čeká asi 350 zájemců o členství. Na pohovor se prý nedostal ještě ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který se před časem do hnutí přihlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy