Zeman se musí omluvit za kalašnikov, chtěla Němcová. Odvezte ji do Bohnic, reagoval Jandák

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 27. 1. 2016 17:45
Poslankyně ODS Miroslava Němcová vystoupila dnes ráno ve Sněmovně s návrhem, aby poslanci přijali usnesení, ve kterém vyzvou prezidenta Miloše Zemana k omluvě za slova, která v úterý pronesl na adresu premiéra Bohuslava Sobotky. Poslanci nakonec něco takového odmítli. Samotný prezident odpoledne označil některé politiky kvůli jejich reakci "tak trochu za šašky".
Miroslava Němcová z ODS žádala poslance, aby se zabývali výroky prezidenta
Miroslava Němcová z ODS žádala poslance, aby se zabývali výroky prezidenta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výrok prezidenta Miloše Zemana o kalašnikovu měl ve středu pokračování na schůzi Poslanecké sněmovny. Hned na začátku si vzala slovo místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která požadovala po poslancích zařazení nového bodu. V něm měla Sněmovna podle jejího návrhu požadovat po prezidentovi omluvu za výrok, který pronesl. 

Prezident při návštěvě Tišnova v Jihomoravském kraji na dotaz jedné z divaček, jak je možné se zbavit premiéra Sobotky, prohlásil: "Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta - a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. A pak existuje nedemokratická cesta - a ta se jmenuje kalašnikov."

Miroslava Němcová chtěla, aby Sněmovna výroky prezidenta odmítla a schválila návrh, že směřují proti demokratickému řádu republiky. "A Sněmovna by měla také přijmout usnesení, aby se prezident předsedovi vlády a veřejnosti omluvil," řekla Němcová.

Němcovou podpořil František Laudát (TOP 09), podle kterého nelze taková slova prezidenta jen tak přejít: "Prezident překročil všechny možné hranice. Já si nevzpomínám za svého života, a to včetně Husáků, Svobodů a dalších (dřívější prezidenti), že by se tímto způsobem chovali," prohlásil Laudát s tím, že někdo by nemusel "humor" prezidenta pochopit. "Nikdo nikdy neví, který magor vezme jeho slova doslova. V dnešní podrážděné době neberu slova prezidenta jako maličkost," dodal Laudát.

Podobně vystoupil také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Pan prezident se zjevně nekontroluje a vyvolává dohady o své svéprávnosti," uvedl.

Proti návrhu ODS vystoupil v debatě Vítězslav Jandák (ČSSD), když žádal, aby byli někteří poslanci "urychleně odvezeni do Bohnic". Předseda KSČM Vojtěch Filip s návrhem Němcové také nesouhlasil. "Nepovažuji za možné, abychom bod o prezidentovi zařadili, vzhledem k tomu, jak se ODS a TOP 09 postavily k útokům na internetu typu Zabijte si svého komunistu," řekl Filip. 

Při hlasování návrh Němcové podpořilo 75 ze 168 přítomných poslanců včetně některých zástupců sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců. Proti bylo 59 poslanců zejména z řad KSČM.

Pro návrh hlasovalo 22 poslanců ČSSD, byl mezi nimi i předseda Sněmovny Jan Hamáček, pět bylo proti a jedenáct se zdrželo, včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Poslanci ANO byli většinou proti, sedmnáct jich hlasovalo přímo proti návrhu a jedenáct se zdrželo hlasování, jen devět bylo pro. U poslanců KSČM šlo o jednotné stanovisko, všech 31 přítomných poslanců bylo proti. Naopak poslanci TOP 09, ODS a KDU-ČSL byli v naprosté většině pro zařazení bodu.

Ve středu odpoledne se prezident ještě ke svému výroku vrátil a proti kritice se ohradil. "Někteří politici vyvodili, že chci pana Sobotku zastřelit, i když v té jediné větě nebyl jmenován," prohlásil a podivil si reakci politiků. "Nebudu jmenovat politiky, kteří, podle mého názoru, ze sebe svojí hysterickou reakcí udělali tak trochu šašky," dodal.

Premiéra Bohuslava Sobotky se podle prezidenta Miloše Zemana lze zbavit dvěma způsoby: buď počkat na svobodné volby, nebo použít kalašnikov. | Video: economia
 

Právě se děje

Další zprávy