Další pat. Sobotka se o eurokomisaři poradí s Junckerem

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 15. 7. 2014 23:40
Koalice se na úterním jednání znovu neshodla na kandidátovi na eurokomisaře. Pokračovat bude příští týden. Ve hře zůstávají Věra Jourová, Pavel Mertlík a Petr Blížkovský.
Věra Jourová
Věra Jourová | Foto: Jan Schejbal

Praha – Ani po úterním nočním jednání koaliční rady není o moc jasnější, kdo bude kandidátem na budoucího českého eurokomisaře. Výsledek další schůzky je totiž jediný: premiér Bohuslav Sobotka bude konzultovat jména, která navrhuje trojkoalice, s novým šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

"Konzultace se mi po dnešním jednání jeví jako naprosto nezbytná a bez této konzultace nechci definitivně uzavřít rozhodnutí o jménu za Českou republiku. Prostě proto, že by to byl účet bez hostinského," komentoval závěry Sobotka. Zároveň odmítl, že by koalice o kandidátovi hlasovala. "To by nebyl dobrý základ pro další koaliční spolupráci," podotkl.

Během koaliční rady řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek novinářům, že kromě bruselského úředníka Petra Blížkovského navrhli další jméno, neupřesnil však, o koho šlo.

Další kolo jednání tak proběhne příští pondělí, kdy se špičky vládních stran sejdou před zasedáním kabinetu.

Babiš spoléhal, že se strany dohodnou

Právě o lidovcích se mluvilo jako o možném jazýčku na vahách pro prosazení jednoho ze dvou nejčastěji skloňovaných jmen - Věry Jourové a Pavla Mertlíka. "Poslední týden jsem nedělal prakticky nic jiného, než že jsem přesvědčoval lidovce," prohlásil například v úterý dopoledne Jaroslav Faltýnek.

Jestli za svého kandidáta lobbovala u lidovců i ČSSD, premiér Bohuslav Sobotka nesdělil. "Je především důležité, abychom vybrali kandidáta za Českou republiku, na kterém se dokáže vládní koalice maximálně shodnout. Aby to byl kandidát, který bude mít jasný, silný mandát od české vlády. A aby to byl také kandidát, který bude mít důstojné portfolio," poznamenal předseda ČSSD.

Sama Věra Jourová, jejíž jméno se do hry dostalo koncem minulého týdne, byla ještě v úterý během dne přesvědčena, že večer již rozhodnutí padne.

Dokonce jistý kladným výsledkem jednání si byl i šéf ANO Andrej Babiš. Ten v úterý v podvečer prohlásil, že by velmi nerad, aby došlo na tvrdé hlasování. "Stále preferujeme nějakou dohodu," podotkl s tím, že na kandidáta sociální demokracie nekývne. "Myslím, že pan Mertlík je dobrý profesor, ale na tuto funkci se nehodí," dodal.

Naznačil také, že klíčem k výsledku jednání by mohl být fakt, že ANO těsně v eurovolbách zvítězilo. "Děláme ústupky od začátku, myslíme si, že to teď logicky musí být u nás," naznačil, že z nominace Jourové neustoupí.

Původně vládní strany avizovaly, že by rády jméno kandidáta vybraly už v pondělí na jednání koaliční rady. To se jim nakonec ani po dvouhodinové debatě nepodařilo, protože ani ANO, ani ČSSD nechce ustoupit.

 

Právě se děje

Další zprávy