Průzkum: ANO by volby vyhrálo, ztratilo ale část podpory

ČTK ČTK
1. 4. 2015 17:18
Podle průzkumu ppm factum posilují lidovci a TOP 09 a Starostové. Mírně hlasů ubývá vládní ČSSD.
Vládní hnutí ANO.
Vládní hnutí ANO. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Hnutí ANO by nyní vyhrálo sněmovní volby před druhou ČSSD. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury ppm factum. Proti únorovému průzkumu ANO oslabilo v počtu hlasů téměř o pětinu.

Mírně ubylo i hlasů pro sociální demokraty, posílily naopak KDU-ČSL a TOP 09 / STAN. Podíly hlasů se v průzkumech různých agentur liší, třeba podle CVVM hlasů pro ANO přibylo a hnutí by získalo 33 procent.

Foto: ppm factum

ANO by ve volbách do Sněmovny, pokud by se konaly teď, dostalo podle ppm factum 21,3 procenta, kdežto v průzkumu na přelomu února a března obdrželo 26 procent. ČSSD proti předchozímu průzkumu oslabila z 21 na 19,5 procenta hlasů.

Na třetím místě se drží komunisti, kteří zaznamenali růst podílu hlasů o jeden procentní bod na 16,6 procenta. Jako jediná z nynějších vládních stran posílila KDU-ČSL, získala 7,6 procenta hlasů, kdežto před měsícem měla zhruba o třetinu menší podíl. Přibylo také hlasů pro TOP 09 a Starosty a nezávislé (STAN), které by nyní volilo 9,4 procenta lidí.

Podíl hlasů pro ODS a hnutí Úsvit se za poslední měsíc příliš nezměnil. Občanští demokraté v průzkumu získali 6,7 procenta a Úsvit 4,9, takže by nedosáhl na minimum nutné pro vstup do Sněmovny.

Ve srovnání s posledními sněmovními volbami v říjnu 2013 by si aktuálně výrazně pohoršily TOP 09 / STAN a Úsvit. TOP 09 se Starosty by ubylo hlasů téměř o čtvrtinu a Úsvitu zhruba o třetinu. Mírně by klesl podíl hlasů ČSSD, naopak ANO a KDU-ČSL by si o něco polepšily.

ANO vede v posledních měsících v průzkumech všech agentur. Podíl hlasů a náskok na druhou ČSSD se ale v jednotlivých průzkumech výrazně liší. Podle posledního měření CVVM by ANO získalo 33 procent a ČSSD 26 procent a podle agentury TNS Aisa by ANO mělo 29 procent hlasů a ČSSD 22,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy