ANO debatuje, jak ztišit opozici a vládu nechat mluvit

Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor), Lucie Stuchlíková
25. 2. 2014 18:40
Ministři by měli mít ve sněmovní debatě prostor neomezený, opozice má dostat časový limit.
Ti, co mohou mluvit.
Ti, co mohou mluvit. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Hnutí ANO naplnilo své nedávné proklamace a začalo skutečně připravovat změnu pravidel ve Sněmovně. Podstata je jednoduchá: striktně omezit časový limit projevů na plénu.

Mezi těmi, kdo mají být v projevu omezeni, mohou být i poslanci s takzvaným přednostním právem, jako jsou lídři opozice Zbyněk Stanjura nebo Miroslav Kalousek. Babišovi lidé totiž diskutují i o tom, že by i jim omezili čas nebo i přednostní právo mluvit, které platí kromě ministrů i pro vedení Sněmovny, předsedy klubů a předsedy stran. Zároveň však mají jasno v tom, že v případě ministrů koaliční vlády žádné omezení nebude.

Jinými slovy: vládní koalice reprezentovaná vládou by měla prostor neomezený, opozice by se musela spokojit s limitovaným časem.

Podle informací deníku Insider vytvořil už klub ANO skupinku poslanců, kteří v tomto duchu připravují návrh změn jednacího řádu. Jsou v ní Martin Komárek, Jan Sedláček nebo Matěj Fichtner.

Doba pro změnu je příhodná, protože Sněmovna právě ve výborech projednává novelu jednacího řádu, kterou hned zkraje funkčního období předložila Věra Jourová. Jde sice jenom o převzatou variantu návrhu z éry minulé Sněmovny, ale výše uvedené změny by se k ní daly přidat jako pozměňovací návrhy ve druhém sněmovním čtení.

„V tuto chvíli máme tři až čtyři návrhy," potvrdila legislativní iniciativu klubu ANO místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, která dostala od svého klubu úkol na přípravu dohlížet.

Čtěte více v placeném deníku Insider: Kdo chce umlčet opozici a jaké jsou možnosti?

 

Právě se děje

Další zprávy